Σοκολατένιο κέικ με γλάσο σοκολάτας νηστίσιμο

Σοκολατένιο κέικ με γλάσο σοκολάτας νηστίσιμο

Ένα υπέροχο, πεντανόστιμο κέικ σοκολάτας, καλυμμένο με σοκολατένιο γλάσο, πασπαλισμένο με ξηρούς καρπούς ή τρούφα ή σταγόνες σοκολάτας. Μια απλή και εύκολη συνταγή για ένα κέικ που θα αγαπήσουν οι λάτρεις της σοκολάτας και θα απολαύσουν και όσοι νηστεύουν και δεν θέλουν να στερηθούν την αγαπημένη τους σοκολάτα.

Υλικά συνταγής

  • Για το κέικ σοκολάτας:
  • 3 ½ φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 6 κ.σ. κακάο σε σκόνη
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες
  • 1 ζουμερού πορτοκαλιού ο χυμός και το ξύσμα
  • 1 κοφτό κ.γ. αλάτι
  • 2/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο (ή ½ φλ. ελαιόλαδο + ½ φλ. σπορέλαιο)
  • 1 ½ φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 2 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 3 κ.σ. ξύδι
  • 2 φλ. τσαγιού νερό
  • Για το γλάσο επικάλυψης:
  • 2 σοκολάτες κουβερτούρας υγείας (250 γρ. σύνολο), ψιλοκομμένη
  • 4 κ.σ. σπορέλαιο
  • ξηροί καρποί επιλογής σας χοντροαλεσμένοι ή τρούφα σοκολάτας για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερµαίνετε το φούρνο στους 180°C. Λαδώνετε και αλευρώνετε καλά μια φόρμα του κέικ με τρύπα στο κέντρο και την αφήνετε στην άκρη. 
  2. Για το κέικ: Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι και το κακάο, προσθέτετε τη βανίλια (αν προτιμήσετε σε σκόνη), το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλάτι και τα αναμιγνύετε ανακατεύοντάς τα καλά.
  3. Ρίχνετε στο κάδο του μίξερ το λάδι και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και ομογενοποιηθούν. Προσθέτετε τη σόδα την οποία διαλύετε στο ξύδι, το χυμό πορτοκαλιού, το νερό και συνεχίζοντας το χτύπημα ρίχνετε σταδιακά, λίγο τη φορά, το μείγμα αλευριού φροντίζοντας να ενσωματώνετε μετά από κάθε προσθήκη. 
  4. Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα το ρίχνετε στη βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λ περίπου ή μέχρι ένα ξύλινο καλαμάκι που θα βυθίσετε στο κέντρο του βγει στεγνό και καθαρό.
  5. Το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε για 10 λ μέσα στη φόρμα να “σταθεί” και στη συνέχεια το ξεφορμάρετε σε σχάρα για να κρυώσει ομοιόμορφα. Όταν κρυώσει καλά το μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος και φτιάχνετε το γλάσο.
  6. Για το γλάσο: Λιώνετε σε μπεν μαρί τη ψιλοκομμένη σοκολάτα μαζί με το ηλιέλαιο σε μπεν μαρί ανακατεύοντας μέχρι να έχετε μια λεία σοκολατένιο μείγμα. Το αποσύρετε από το μπεν μαρί, το αφήνετε για 1 λ να σταθεί και στη συνέχεια pεριχύνετε το κέικ με το γλάσο και από πάνω το πασπαλίζετε, προαιρετικά, με χοντροαλεσμένους ξηρούς καρπούς ή τρούφα σοκολάτας.

Photo



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Σοκολατένιο κέικ με γλάσο σοκολάτας νηστίσιμο

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.