Σοκολατένια τρουφάκια με καραμέλα

Σοκολατένια τρουφάκια με καραμέλα

Υπέροχα τρουφάκια για τους λάτρεις της καραμέλας και της σοκολάτας. Μια εύκολη συνταγή για υπέροχα τρουφάκια για τις γιορτινές μέρες, οικογενειακές γιορτές, παιδικά πάρτυ. Προσθέστε λίγο αλάτι και απολαύστε τα με αλατισμένη σοκολάτα για ιδιαίτερη αλλά τέλεια γεύση. 

Υλικά συνταγής

  • 1/4 φλ. τσαγιού (55 γρ.) ζάχαρη, ψιλή κρυσταλλική
  • 100 ml κρέμα γάλακτος πλήρης 35% λιπαρά
  • 1 κ.σ. γλυκόζη (ή μέλι)
  • 1 πρέζα χοντρό αλάτι (προαιρετικά)
  • 120 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα γάλακτος, ψιλοκομμένη
  • 75 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα μαύρη, ψιλοκομμένη
  • 20 γρ. βούτυρο ψιλοκομμένο
  • Για τη σοκολατένια επικάλυψη:
  • 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρας μαύρη, ψιλοκομμένη
  • χοντρό αλάτι για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι τοποθετείτε το 1/4 φλ. ζάχαρη και το ανακατεύετε, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, για 5-7 λ μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και ένα μείγμα καραμέλας χρυσό-καφέ. Το αφαιρείτε από τη φωτιά και προσθέτετε αμέσως τη κρέμα γάλακτος, τη 1 κ.σ. γλυκόζη και 1 πρέζα χοντρό αλάτι (προαιρετικά). Ανακατεύετε, ξαναβάζετε το τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και συνεχίζετε το ανακάτεμα για 1-2 λ μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα. Το αφαιρείτε από τη φωτιά. 
  2. Τοποθετείτε σε πυρίμαχο μπολ τα 120 γρ. κουβερτούρα γάλακτος μαζί με τα 75 γρ. μαύρης κουβερτούρας, (σε μικρά κομματάκια). Μόλις αφαιρέσετε τη καραμέλα από τη φωτιά τη ρίχνετε καυτή πάνω στα κομματάκια σοκολάτας στο μπολ, προσθέτετε και το βούτυρο και ανακατεύετε με κουτάλι μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και έχετε ένα λείο μείγμα. Σκεπάζετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και βάζετε το μείγμα στο ψυγείο για 2 ώρες ή μέχρι να κρυώσει και σταθεροποιηθεί καλά. 
  3. Στρώνετε ταψί με χαρτί ψησίματος. Βγάζετε από το ψυγείο το μείγμα και με ένα κουταλάκι του γλυκού παίρνετε μείγμα, το πλάθετε σε μπαλάκι και το τοποθετείτε πάνω στο ταψί με το χαρτί ψησίματος. Συνεχίζετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει το μείγμα και έχετε πλάσει 40 τρουφάκια περίπου. Βάζετε το ταψί με τα τρουφάκια στο ψυγείο για 30 λ. 
  4. Λιώνετε τα 200 γρ. ψιλοκομμένης μαύρης κουρερτούρας σε μπεν μαρί, ανακατεύοντας για 5 λ περίπου ή μέχρι να έχετε ένα λείο σοκολατένιο μείγμα. Βεβαιωθείτε ότι το νερό που βράζει στη κατσαρόλα δεν ακουμπά στο μπολ με τη σοκολάτα. Το αφαιρείτε από τη φωτιά. 
  5. Βουτάτε ένα τρουφάκι τη φορά στη λιωμένη σοκολάτα και με ένα πιρούνι το “κυλάτε” να καλυφθεί καλά με τη σοκολάτα. Χτυπάτε ελαφρώς το πιρούνι στην άκρη του μπολ για να “στραγγίξει” η περίσσια σοκολάτα και το μεταφέρετε σε δίσκο με χαρτί ψησίματος. Το πασπαλίζετε (προαιρετικά) με 2-3 κόκκους χοντρό αλάτι. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα τρουφάκια, τα τοποθετείτε όλα στο δίσκο και τα βάζετε στο ψυγείο για 15-20 λ ή μέχρι να πήξει καλά η σοκολάτα.

Πηγή