Σοκολατένια Καρυδόπιτα με σος σοκολάτας

Σοκολατένια Καρυδόπιτα με σος σοκολάτας

Μια συνταγή για μια πρωτότυπη, πεντανόστιμη και λαχταριστή Σοκολατένια Καρυδόπιτα, με σπιτική ζύμη, γαρνιρισμένη με σος σοκολάτας και κρέμα γάλακτος.

Υλικά συνταγής

  • 250 γρ. αλεύρι
  • 25 γρ. ζάχαρη άχνη + extra για γαρνίρισμα
  • 175 γρ. βούτυρο κρύο
  • 3 μεγάλα αυγά + 1 κρόκο αυγού
  • 150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα χοντροκομμένη 
  • 150 γρ. καρύδια
  • 170 γρ. ζάχαρη άχνη
  • Για τη σος σοκολάτας: *
  • 3 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 175 γρ. σκόνη κακάο
  • 75 γρ. βούτυρο

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 ° C. Βουτυρώνουμε & αλευρώνουμε μια φόρμα της κέϊκ διαστάσεων 11Χ36 εκ. [κατά προτίμηση με αποσπώμενη βάση] και το αφήνουμε στην άκρη.
  2. Κοσκινίζουμε σε μπολ το αλεύρι με τη ζάχαρη άχνη, προσθέτουμε το κρύο βούτυρο και μια πρέζα αλάτι. Χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά μας, τρίβουμε το μείγμα μέχρι να έχουμε μια ζύμη τρίμμα. Προσθέτουμε ένα ολόκληρο αυγό και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και την αφήνουμε για 30′ στο ψυγείο.
  3. Βάζουμε τα καρύδια και τη κουβερτούρα σε κομματάκια στο multi και τα θρυμματίζουμε χωρίς να γίνουν σκόνη. Τα βάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και τα υπόλοιπα 2 ολόκληρα αυγά και ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν.
  4. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και παίρνουμε το 2/3 της ποσότητας. Το υπόλοιπο 1/3 το κρατάμε για αργότερα. Ανοίγουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια σε 12 εκ. πάχος και το στρώνουμε καλά στη βάση και το μέσο των τοιχωμάτων της φόρμας.
  5. Προσθέτουμε και το μείγμα σοκολάτας και το στρώνουμε ισομερώς. Ανοίγουμε σε φύλλο και το 1/3 ζύμης που κρατήσαμε και σκεπάζουμε προσεκτικά το γλυκό βρέχοντας τις άκρες με νερό για να κολλήσουν το δυνατόν καλύτερα. Κάνουμε 3 μικρές σχισμές στο επάνω φύλλο για να φεύγει ο ατμός.
  6. Χτυπάμε το κρόκο αυτού με λίγο νερό και αλείφουμε τη κορυφή της τάρτας. Ψήνουμε για 35 λεπτά μέχρι να γίνει χρυσοκόκκινο. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει, το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και το σερβίρουμε με σος σοκολάτας και κρέμας γάλακτος.
  7. Για τη σος σοκολάτας: Βάζουμε τη ζάχαρη σε μια κατσαρολίτσα με 3 1/2 φλ. νερό και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε κοσκινίζοντας από πάνω το κακάο και το αφήνουμε για 8 ακόμα λεπτά να σιγοβράσει ανακατεύοντας. Τέλος προσθέτουμε το βούτυρο και το αφήνουμε για 3′-4′ ακόμα μέχρι να διαλυθεί καλά και να γίνει μια λεία κρέμα. Αφήνουμε να κρυώσει και γαρνίρουμε τις κομμένες φέτες του γλυκού μας προσθέτοντας και λίγη επιπλέον κρέμα γάλακτος.

* Μπορείτε αντί για δική σας κρέμα σοκολάτας να χρησιμοποιήσετε σιρόπι σοκολάτας εμπορίου.

Πηγή

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Σοκολατένια Καρυδόπιτα με σος σοκολάτας

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.