Αναρτήθηκε στις 25/02/2016 σε Γλυκά - Επιδόρπια, Συνταγές
Σιροπιαστό κέικ πορτοκαλιού με σιμιγδάλι και γιαούρτι
Μια πολύ εύκολη συνταγή για ένα υπέροχο σιροπιαστό κέικ πορτοκαλιού με σιμιγδάλι και γιαούρτι. Συνοδέψτε το καφεδάκι σας ή κεράστε τους καλεσμένους σας και απολαύστε το.
Υλικά συνταγής
- 430 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
- 430 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική (πολύ/έξτρα ψιλή)
- 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου + 2 κ.σ. λιωμένο για άλειμμα ταψιού
- 2 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
- 4 αυγά (χωριστά οι κρόκοι και τα ασπράδια)
- 185 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο επιπλέον για πασπάλισμα του ταψιού
- 3/4 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 260 γρ. γιαούρτι πλήρες
Εκτέλεση συνταγής
- Για το σιρόπι: Σε μια κατσαρολίτσα, σε μέτρια φωτιά, τοποθετείτε το χυμό πορτοκαλιού με 215 γρ. ζάχαρη και ανακατεύετε να διαλυθεί η ζάχαρη. Μόλις έλθουν σε βρασμό, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στο χαμηλό, σκεπάζετε το σκεύος και σιγοβράζετε για 4 λ. Το αφαιρείτε από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη να κρυώνει.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Βουτυρώνετε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ με διαστάσεις βάσης 10 x 20 εκ. και τη πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι. Τη τινάζετε να φύγει το περίσσιο αλεύρι και την αφήνετε στην άκρη.
- Για το κέικ: Τοποθετείτε στο κάδο του μίξερ το βούτυρο, την υπόλοιπη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού και τα χτυπάτε στη δυνατή ταχύτητα μέχρι να έχετε ένα ασπρισμένο, αφράτο, κρεμώδες μείγμα. Προσθέτετε τους κρόκους αυγών, έναν τη φορά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
- Αφήνετε το μίξερ. Κοσκινίζετε πάνω από το μείγμα το σιμιγδάλι, το αλεύρι και τη σόδα και ανακατεύετε να ενσωματωθούν. Προσθέτετε το γιαούρτι και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Χρησιμοποιώντας ένα καθαρό μπολ και καθαρό μίξερ χτυπάτε τα ασπράδια αυγών σε πηχτή μαρέγκα. Ρίχνετε το 1/3 της μαρέγκας στο μείγμα σιμιγδαλιού και ανακατεύετε απαλά με κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα επάνω μέχρι να ενσωματωθεί. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία με την υπόλοιπη μαρέγκα και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
- Ρίχνετε το μείγμα στη φόρμα, ισιώνετε την επιφάνεια και ψήνετε το κέικ στο προθερμασμένο κέικ για 50-55 λ ή μέχρι όταν βυθίσετε ένα καλαμάκι από σουβλάκι στο κέντρο του κέικ αυτό βγεί στεγνό και καθαρό.
- Αφαιρείτε το κέικ από το φούρνο, το τρυπάτε σε 5-6 σημεία, μέχρι κάτω, με το καλαμάκι και αμέσως το περιχύνετε όπως είναι καυτό με το κρύο πλέον σιρόπι. Το αφήνετε στην άκρη μέχρι να “πιεί” όλο το σιρόπι και κρυώσει τελείως. Μετά το κόβετε σε φέτες και σερβίρετε.
25/02/2016
Sintayes.gr,
Συνταγή: Σιροπιαστό κέικ πορτοκαλιού με σιμιγδάλι και γιαούρτι