Αναρτήθηκε στις 15/03/2018 σε Κυρίως πιάτα, Λαδερά, Νηστίσιμα, Συνταγές
Σέσκουλα κοκκινιστά
Σέσκουλα κοκκινιστά. Τα σέσκουλα είναι ένα φυτό ιδιαιτέρως θρεπτικό με μεγάλη θρεπτική αξία. Πλούσια σε βιταμίνες, ισχυρά αντιοξειδωτικά κατάλληλα για τον διαβήτη, τη δυσκοιλιότητα και περιέχουν πολλές αντικαρκινικές ουσίες. Πλούσια σε βιταμίνες Κ, C και β-καροτίνη, τα σέσκουλα με πολλές φυτικές ίνες. Tα σέσκουλα είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορούν να εμποδίσουν την πρώιμη ανάπτυξη του καρκίνου! Έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, παρέχουν πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο ψευδάργυρο στον οργανισμό, ενώ ταυτόχρονα μας παρέχουν βιταμίνη C, βιταμίνη Α και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Εδώ σας δίνουμε μια απλή και εύκολη συνταγή (προσαρμοσμένη από εδώ) για σέσκουλα κοκκινιστά. Ένα υπέροχο λαδερό φαγητό που αξίζει να δοκιμάσετε!
Υλικά συνταγής
- 1 κιλό σέσκουλα (καθαρό βάρος, καθαρισμένα), πλυμένα
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, ή 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1-2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 3 κ.σ. πελτέ ντομάτας [*]
- 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- αλάτι πιπέρι
- 5 φλ. νερό ή ζωμό λαχανικών
- Προαιρετικά υλικά βλέπε σημείωση [**]
Εκτέλεση συνταγής
- Μουλιάζετε σε γεμάτο με νερό νεροχύτη τα σέσκουλα για 10 λ μετά τα πλένετε καλά ένα ένα, τα κόβετε σε μεγάλα κομμάτια (αν είναι μικρά μην τα κόβετε, τα αφήνετε ολόκληρα) αφαιρώντας τα νεύρα από το βλαστό τους. Τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν και εν τω μεταξύ ετοιμάζετε όλα τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε, σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν και γίνουν διάφανα. Προσθέτετε και το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λ επιπλέον.
- Αυξάνετε τη φωτιά σε μέτρια, ρίχνετε σταδιακά, λίγα τη φορά, τα σέσκουλα στη κατσαρόλα ανακατεύοντας και φέρνοντας τα πάνω κάτω για 4-5 λ ή μέχρι ελαττωθεί ο όγκος τους και “πιούν” τα πολλά υγρά τους. Προσθέτετε το νερό ή ζωμό λαχανικών το οποίο πρέπει να σκεπάζει τα χόρτα, και αλατοπίπερο, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και τα βράζετε για 15 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν.
- Στη συνέχεια προσθέτετε το πελτέ ντομάτας και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και συνεχίζετε το μαγείρεμα, με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα για άλλα 15-20 λ ή μέχρι να απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά και έχετε μια πλούσια σάλτσα ντομάτας.
- Σερβίρετε τα σέσκουλα με μπόλικη σάλτσα ντομάτας όπως στη πρώτη φωτογραφία ή αν θέλετε να τα αναμίξετε με άλλα τρόφιμα όπως με ρύζι, για ένα πλήρες γεύμα, όπως στη δεύτερη φωτογραφία, τότε τα σερβίρετε ελαφρώς στραγγισμένα από τη πολύ σάλτσα τους.
- Τα σερβίρετε πασπαλισμένα με φρεσκοτριμμένο πιπέρι , χοντροτριμμένη φέτα ή τα συνοδεύετε με ελιές αν νηστεύτετε και με φρέσκο, ζεστό ζυμωτό ψωμάκι.
[*] Αν ο πελτές ντομάτας, τον οποίο συστήνουμε γι αυτή τη συνταγή, δεν είναι στις προτιμήσεις σας, αντικαταστήστε τον με 4 μεγάλες, ώριμες ντομάτες τριμμένες ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ πολτοποιημένο στο multi.σ
[**] Σημείωση:Τα σέσκουλα με σάλτσα ντομάτας, είναι ένα φαγητό με άπειρες παραλλαγές. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και άλλα υλικά επιλογή σας, όπως 1/2 κιλό σπανάκι ή γλυκά ήμερα χόρτα ή 1 μάτσο σέλινο ή 2-3 καρότα σε λεπτές ροδέλες, ή λαχανίδες ή λάχανο που του ταιριάζει υπέροχα (αν βάλετε σέλινο θα το ζεματίσετε και το στραγγίξετε πριν το βάλετε στο φαγητό. Αν βάλετε λαχανίδες ή λάχανο θα τα βράσετε πρώτα μέχρι να μαλακώσουν γιατί απαιτούν περισσότερο βράσιμο).
15/03/2018
Sintayes.gr,
Συνταγή: Σέσκουλα κοκκινιστά