Σαρδέλες γεμιστές στο φούρνο

Σαρδέλες γεμιστές στο φούρνο

Πεντανόστιμες Σαρδέλες γεμιστές στο φούρνο. Ένα Ιταλικό ελαφρύ φαγητό με εξαιρετική γεύση που σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε. Σύμφωνα με την ιστορία της αρχαίας Σικελίας, οι Σικελοί επηρεάστηκαν γαστρονομικά από τη παρουσία των Αράβων και των Νορμανδών οι οποίοι μετέφεραν τις συνταγές τους με φρέσκα κρέατα με ελαιόλαδο καλής ποιότητας μαγειρεμένο με φρέσκα λαχανικά, πλούσια τυριά, με γλυκές γεύσεις και ξηρούς καρπούς. 

Δυστυχώς οι Σικελείς που ήταν φτωχοί, δεν μπορούσαν να απολαύσουν αυτά τα υπέροχα φαγητά και έτσι αναγκάστηκαν να τα προσαρμόσουν με υλικά πιο οικονομικά και αυτά που αφθονούσαν στο νησί τους. Μια από τις συνταγές που προέκυψαν από αυτήν την ακραία φτώχεια ήταν στην πραγματικότητα αυτές οι σαρδέλες beccafico. 

Το beccafico είναι ένα μικρό πουλί, πολύ ακριβό, που τρέφεται με μόνο με άγρια ​​σύκα. Σε αυτή τη συνταγή το beccafico αντικαθίσταται από σαρδέλες, ένα γαλάζιο ψάρι πολύ κοινό στη Μεσόγειο και προφανώς πολύ φθηνότερο από το πανάκριβο πουλί. Η προσθήκη ψωμιού, σταφίδας και κουκουναριών δίνει μια υπέροχη μαγική γεύση αν και πολύ οικονομική. Μια συνταγή (από εδώ) που σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε. 

Υλικά συνταγής

  • 500 γρ. μεγάλες σαρδέλες
  • ξύδι΄+νερό σε ίσες δόσεις για το μαρινάρισμα
  • 200 γρ. ξερό ψωμί ψιλοθρυμματισμένο στο μούλτι 
  • έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 50 γρ. σταφίδες
  • 50 γρ. κουκουνάρια + 2-3 κ.σ. επιπλέον για πασπάλισμα 
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 πορτοκαλιού το χυμό (½+½ χυμό χωριστά)
  • 1 λεμονιού το χυμό (½+½ χυμό χωριστά)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
  • φρέσκα φύλλα δάφνης ή φρέσκα φύλλα λεμονιάς

Εκτέλεση συνταγής

  1. Καθαρίζετε τα λέπια από τις σαρδέλες, αφαιρείτε το κεφάλι και τη ραχοκοκαλιά τους, τις πλένετε πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό και τις φιλετάρετε δηλ τις “ανοίγετε” σαν ένα βιβλίο. Στη συνέχεια τις στρώνετε σε ένα πυρεξ, τη μια δίπλα στην άλλη, τις περιχύνετε με ξύδι και νερό σε ίσες δόσεις ώστε να τις καλύπτουν καλά, και τις αφήνετε να μαριναριστούν για 1 ώρα.
  2. Εν τω μεταξύ, θρυμματίζετε στο μούλτι 200 γρ. ψίχα ψωμιού 2-3 ημερών, μέχρι να γίνουν ψίχουλα. Στη συνέχεια τα μεταφέρετε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και τα σοτάρετε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι να πάρουν ένα χρυσό-καφετί χρώμα με προσοχή όμως να μην τα κάψετε. Προσθέτετε σταδιακά και βροχηδόν 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο ανακατεύοντας διαρκώς και αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά. Το αφήνετε στην άκρη να κρυώνει.
  3. Σε ένα μπολ ρίχνετε τις σταφίδες, τα 50 γρ. κουκουνάρια, τη ζάχαρη, το ψιλοκομμένο μαϊντανό, το ½ χυμό πορτοκαλιού, το ½ χυμό λεμονιού, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα ανακατεύετε να αναμιχθούν πολύ καλά. 
  4. Λαδώνετε ένα μέτριο πυρέξ. Βγάζετε τις σαρδέλες από τη μαρινάδα τις τις τινάζετε ελαφρώς να φύγει η πολλή μαρινάδα και τις στρώνετε σε επιφάνεια εργασίας με τη μέσα πλευρά προς τα επάνω. Τις γεμίζετε ισομερώς στη μεγάλη άκρη τους με τη γέμιση σταφίδας-κουκουναριών και τις κάνετε ρολό αφήνοντας την ουρά τους να προεξέχει. 
  5. Τοποθετείτε τα ρολάκια, το ένα δίπλα στο άλλο, στο λαδωμένο πυρέξ βάζοντας ανά διαστήματα ανάμεσά του φυλλαράκια δάφνης ή λεμονιάς. Τα περιχύνετε με παρθένο ελαιόλαδο και το υπόλοιπο ½ χυμό πορτοκαλιού και ½ χυμό λεμονιού και από πάνω πασπαλίζετε με τα ψίχουλα ψωμιού και τα υπόλοιπα κουκουνάρια.
  6. Ψήνετε τις σαρδέλες σας σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 ° C για 5-8 λεπτά και καλή σας όρεξη. 



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Σαρδέλες γεμιστές στο φούρνο

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.