Σαραγλί

Σαραγλί

Σαραγλί. Το τέλειο παραδοσιακό γλυκό που μας το έφεραν οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και σήμερα το απολαμβάνουμε σε όλη την Ελλάδα.  Μια συνταγή του Ν. Τσελεμεντέ για ένα από τα ωραιότερα σιροπιαστά γλυκά με ανατολίτικο αέρα. Χρησιμοποιήστε ένα βούτυρο πολύ καλής ποιότητας και έχετε εξασφαλισμένη την επιτυχία αυτού του υπέροχου γλυκού! 

Υλικά συνταγής

  • 2 φλ. τσαγιού καρυδόψιχα, ψιλοθρυμματισμένα στο μούλτι (όχι σε σκόνη)
  • 1 φλ. τσαγιού αμυγδαλόψιχα, ψιλοθρυμματισμένη στο μούλτι (όχι σε σκόνη)
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ σουσάμι, καβουρδισμένο
  • 1 κοφτή κ.σ. σκόνη κανελογαρίφαλλο (2/3 κανέλα +1/3 γαρίφαλλο)
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 700 γρ. φύλλο κρούστας Βηρυτού 
  • 1 ¼ φλ. τσαγιού βούτυρο γάλακτος λιωμένο
  • ψιλοκομμένοι ξηροί καρποί επιλογής σας ή ινδοκάρυδο για πασπάλισμα
  • Για το σιρόπι:
  • 1 φλ. τσαγιού μέλι
  • 2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 2 φλ. τσαγιού νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλλας
  • 2-3 γαριφαλλάκια
  • ξύσμα λεμονιού

Εκτέλεση συνταγής

  1. Ετοιμάζετε το μείγμα της γέμισης αναμιγνύοντας καλά σε μπολ τη καρυδόψιχα, την αμυγδαλόψιχα, το σουσάμι, τη ζάχαρη και το κανελογαρίφαλλο. 
  2. Απλώνετε τα φύλλα κρούστας σε καθαρό πάγκο και τα τοποθετείτε ανά δύο, το ένα πάνω στο άλλο, αφού πριν τα βουτυρώσετε ελαφρώς. Πασπαλίζετε την επιφάνεια του κάθε διπλού φύλλου με ανάλογη ποσότητα από το μείγμα της γέμισης και τυλίγετε ολόκληρα τα φύλλα σε σφιχτό ρολό κατά μήκος. Κόβετε το κάθε ρολό στη μέση και το γυρίζετε φτιάχνοντας “κουλούρα”.
  3. Παίρνετε το πρώτο ρολό και το τοποθετείτε κουλουριαστό στο κέντρο ενός βουτυρωμένου ταψιού. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα 2 φύλλα κρούστας και τα τοποθετείτε γύρω από αυτό που βάλατε πρώτο κουλουριασμένο στο ταψί. Επαναλαμβάνετε μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση. 
  4. Περιχύνετε τα σαραγλί σας με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο, τα τοποθετείτε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο και τα ψήνετε για 35-40 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσουν καλά και ψηθούν μέχρι μέσα. Αν δεν ψηθούν καλά δεν θα μείνουν τραγανά. Για να σιγουρευτείτε ότι ψήθηκαν καλά, ανασηκώστε τα με ένα μαχαίρι για να βεβαιωθείτε ότι πήραν ένα ρόδινο χρώμα και από κάτω.
  5. Για το σιρόπι: Εν τω μεταξύ, ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας όλα μαζί τα υλικά για 7 λ περίπου και περιχύνετε με το καυτό σιρόπι τα καυτά σαραγλί αμέσως μόλις τα βγάλετε από το φούρνο. Τα πασπαλίζετε με ψιλοκομμένες ξηρούς καρπούς ή με ινδοκάρυδο, τα αφήνετε να κρυώσουν καλά και να ρουφήξουν πλήρως το σιρόπι.
  6. Μην βάλετε τα σαραγλί σας στο ψυγείο και μην τα σκεπάσετε με πλαστική μεμβράνη γιατί θα χάσουν τη τραγανή υφή τους.

Σημείωση: Προαιρετικά για μεγαλύτερα σαραγλί, δεν κόβετε στη μέση τα ρολά πριν τα “κουλουριάσετε” απλώς τα σουρώνετε ελαφρώς κατά μήκος να κάνουν ζάρες και τα “κουλουριάζετε ολόκληρα. Σε αυτή τη περίπτωση θα χρειαστούν 10 λ περίπου περισσότερο ψήσιμο.

Photo 1