Σαραγλί Θεσσαλονίκης (Video)

Σαραγλί Θεσσαλονίκης (Video)

Ένα υπέροχο Σαραγλί, το αγαπημένο σιροπιαστό γλυκό της συμπρωτεύουσας, που κανείς δεν μπορεί να του αντισταθεί. Μια συνταγή του Δημ. Μιχαηλίδη για ένα εξαιρετικό γλύκισμα που με τη βοήθεια του βίντεο μπορείτε να το φτιάξετε ακόμα και κάποιοι από εσάς που είστε αρχάριοι στη ζαχαροπλαστική και να το απολαύσετε με την οικογένεια και τους καλεσμένους σας. 

Δείτε πιο κάτω σε βίντεο την εκτέλεση της συνταγής βήμα-βήμα

Υλικά συνταγής

  • Για το σαραγλί
  • 500 γρ. φύλλο κρούστας 
  • 250 γρ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο
  • 180 γρ. καρυδόψιχα, αλεσμένη σε μικρά κομματάκια
  • 2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
  • 1 κ.γ. κανέλα σκόνη
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο σκόνη
  • Για το σιρόπι
  • 750 γρ. ζάχαρη
  • 550 ml νερό
  • 1 κ.γ. χυμό λεμονιού

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το σιρόπι: Σε μια κατσαρολίτσα ρίχνετε τη ζάχαρη και το νερό, τα ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας καλά να λιώσει η ζάχαρη και το αφήνετε να βράσει για 3 λ. Αποσύρετε το σιρόπι σας από τη φωτιά, προσθέτετε τη 1 κ.σ. χυμό λεμονιού, ανακατεύετε και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει εντελώς.
  2. Για το σαραγλί: Σε ένα μπολ ρίχνετε τα αλεσμένα καρύδια, τη τριμμένη φρυγανιά, τη σκόνη κανέλας και γαρίφαλου, τα αναμιγνύετε ανακατεύοντάς τα καλά και τα αφήνετε στην άκρη. Βουτυρώνετε καλά ένα ταψάκι με διάσταση βάσης 20×30 εκ. και το αφήνετε στην άκρη. 
  3. Στρώνετε στο πάγκο εργασίας ένα φύλλο κρούστας, το βουτυρώνετε καλά, το σκεπάζετε με άλλο ένα φύλλο και στην άκρη του, από τη μικρή του πλευρά βάζετε μια “βέργα” γυρίζετε προς τα μέσα την άκρη του φύλλου, σκεπάζοντας τη “βέργα” και τη βουτυρώνετε. Βουτυρώνετε και την άλλη άκρη του μικρού μέρους του φύλλου.(Δείτε το βίντεο).
  4. Στη συνέχεια απλώνετε σε όλη την επιφάνεια του φύλλου λίγη από τη γέμιση, μείγμα καρυδιού, και το τυλίγετε με τη βοήθεια της βέργας σε “ρολό”. Σουρώνετε με τα χέρια σας τις άκρες, πιέζοντάς τες προς το κέντρο, αφαιρείτε τη βέργα και τοποθετείτε το σαραγλάκι σας στη άκρη του βουτυρωμένου ταψιού. 
  5. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσετε όλα τα φύλλα και τη γέμιση και τα τοποθετείτε όλα τα σαραγλάκια σας στο ταψάκι το ένα δίπλα στο άλλο. Με ένα κοφτερό μαχαίρι τα κόβετε σε κομμάτια μεγέθους επιλογής σας και από πάνω τα αλείφετε με όλο το υπόλοιπο βούτυρο. 
  6. Τα ψήνετε σε καλά προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 45-50 λ ή μέχρι να ψηθεί και πάρει το φύλλο ένα χρυσό-μελί χρώμα. Το βγάζετε από το φούρνο και αμέσως όπως είναι καυτά τα σαραγλί σας τα περιχύνετε με το κρύο σιρόπι. Τα αφήνετε στην άκρη για 4 ώρες να κρυώσουν και να ρουφήξουν καλά το σιρόπι τους και μετά… τα απολαμβάνετε.

Δείτε στο video την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα

 



Sintayes.gr,

Συνταγή: Σαραγλί Θεσσαλονίκης (Video)