Σάμαλι Πολίτικο

Σάμαλι Πολίτικο

Σάμαλι σιροπιαστό. Μια Πολίτικη συνταγή για ένα αγαπημένο γλύκισμα που σίγουρα απολαμβάνουμε όλοι, όλες τις ώρες, σκέτο ή με σαντιγί ή με παγωτό.

Υλικά συνταγής

  • 1/2 κιλό σιμιγδάλι ψιλό
  • 1/2 κιλό σιμιγδάλι χονδρό
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 ποτήρια νερού ζάχαρη + 1 κ.γ. ζάχαρη επιπλέον
  • 2 ½ ποτήρια νερού χλιαρό νερό
  • 1 κ.γ. μαστίχα Χίου 
  • 2 βανίλιες
  • 2 φακελάκια μπέϊκιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Για το σιρόπι:
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 4 ποτήρια νερό
  • φλούδα 1 πορτοκαλιού

Εκτέλεση συνταγής

  1. Θρυμματίζουμε σε γουδί ή με το πλάστη, τη μαστίχα Χίου μαζί με 1 κ.γ. αλεύρι και 1 κ.γ. ζάχαρη μέχρι να γίνει σκόνη.
  2. Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη, το ψιλό και το χονδρό σιμιγδάλι, τις βανίλιες, το μείγμα τριμμένης μαστίχας και το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά με το χέρι ή χτυπάμε με το γάντζο του μίξερ χειρός στη χαμηλή ταχύτητα προσθέτοντας σταδιακά το χλιαρό νερό.
  3. Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα, το μεταφέρουμε στο ταψί του φούρνου και ισιώνουμε την επιφάνεια. Χτυπάμε μερικές φορές το ταψί πάνω στον πάγκο της κουζίνας μέχρι να γίνει λεία η επιφάνεια και το βάζουμε στο φούρνο, που έχουμε προθερμάνει στους 180°. Το ψήνουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να “πάρει” ένα χρυσαφί-κανελί χρώμα, το βγάζουμε από το φούρνο και  το χαράζουμε σε μεγάλα κομμάτια, κάνοντας γραμμές πρώτα οριζόντια, μετά κάθετα και τέλος διαγώνια τα ήδη τετράγωνα κομμάτια.
  4. Βάζουμε και πάλι στο φούρνο και ψήνουμε για άλλα 25′ – 30′ (ανάλογα με το φούρνο), μέχρι να πάρει σε όλη την επιφάνειά του ένα έντονο, καφέ χρώμα. Το βγάζουμε από το φούρνο και ρίχνουμε αμέσως το ζεστό σιρόπι, όλο μαζί, στο ζεστό σάμαλι.
  5. Για το σιρόπι: Ρίχνουμε στη κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και τη φλούδα του πορτοκαλιού, ανάβουμε τη φωτιά και βράζουμε 4′ από τη στιγμή που θα πάρει την πρώτη βράση. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το περιχύνουμε ζεστό στο ζεστό γλυκό. Μόλις “πιεί” το σάμαλι όλο το σιρόπι το κόβουμε καλά μέχρι κάτω, το αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

samali-

Πηγή

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Σάμαλι Πολίτικο

 

3 Σχόλια

  1. Sintayes.gr says:

    “Ενα κουταλάκι του γλυκού. 1 κ.γ.

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.