Σάμαλι με άρωμα λεμονιού

Σάμαλι με άρωμα λεμονιού

Σάμαλι. Ένα παραδοσιακό, πεντανόστιμο σιροπιαστό γλυκό που γίνεται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα με διάφορες παραλλαγές. Εδώ σας δίνουμε μια απλή συνταγή για ένα σάμαλι που το άρωμα λεμονιού του δίνει μια υπέροχη δροσιά και φρεσκάδα στη γεύση. Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • Για το σάμαλι:
  • 800 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 350 γρ. ζάχαρη
  • 1 κοφτό κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γ. αμωνία σκόνη
  • 1 λεμονιού το ξύσμα
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 100 γρ. βούτυρο + λίγο επιπλέον για άλειμμα ταψιού
  • 400 γρ. νερό
  • Για το σιρόπι:
  • 600 γρ. νερό
  • 900 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. γλυκόζη
  • 1 λεμονιού το χυμό 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το σιρόπι: Σε μια κατσαρολίτσα βάζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζετε για 10 λ ανακατεύοντας συχνά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Το αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει τελείως.
  2. Για το σάμαλι: Βάζετε στο κάδο του μίξερ όλα τα υλικά για το σάμαλι και τα χτυπάτε σε δυνατή ταχύτητα για 3 λ. Αφήνετε το μείγμα στην άκρη για 2 ώρες μέχρι να φουσκώσει καλά το σιμιγδάλι. 
  3. Στη συνέχεια αδειάζετε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ 33×24 εκ., στρώνετε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα την επιφάνειά του και το ψήνετε σε καλά προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 35-40 λ ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνειά του. 
  4. Το βγάζετε από το φούρνο, το χαράζετε σε κομμάτια τετράγωνα ή ρόμβους και το σιροπιάζετε αμέσως καυτό με το κρύο σιρόπι. Το αφήνετε για περίπου 20 λ να “πιεί” το σιρόπι του και μετά το σερβίρετε.



Sintayes.gr,

Συνταγή: Σάμαλι με άρωμα λεμονιού