Αναρτήθηκε στις 25/12/2015 σε Ορεκτικά - Μεζέδες, Ρύζι - Ριζότο, Σαλάτες, Συνταγές
Σαλάτα ρυζιού με βερίκοκα, αμύγδαλα και cranberries
Σαλάτα ρυζιού με βερίκοκα και αμύγδαλα και cranberries. Προσθέστε χρώμα και στυλ σε ένα απλό ρύζι μπασμάτι, βρασμένο με σαφράν και παρουσιάστε στο Γιορτινό τραπέζι σας μια υπέροχη, πεντανόστιμη σαλάτα ρυζιού με φανταστικά χρώματα, γεύσεις και μυρωδιές.
Υλικά συνταγής
- 750 ml (3 φλ. τσαγιού) ζεστό νερό
- 1/2 κ.γ. σαφράν
- 400 γρ. (2 φλ. τσαγιού) ρύζι Basmati
- αλάτι
- 1 πορτοκάλι
- 75 γρ. (3/4 φλ. τσαγιού) αμύγδαλα φιλέ
- 160 γρ. (3/4 φλ. τσαγιού) αποξηραμένα βερίκοκα κομμένα σε λεπτές φέτες κατά μήκος
- 115 γρ. (3/4 φλ. τσαγιού) αποξηραμένα cranberries
- 115 γρ. (3/4 φλ. τσαγιού) φιστίκια Αιγίνης χοντροκομμένα
Εκτέλεση συνταγής
- Βάζετε σε κατσαρόλα το νερό και το σαφράν σε δυνατή φωτιά. Μόλις κοχλάσει προσθέτετε το ρύζι, το αλατίζετε και χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στο “χαμηλό”. Σκεπάζετε τη κατσαρόλα και βράζετε για 10-12 λ ή μέχρι να απορροφηθεί όλο το υγρό.
- Το αφαιρείτε από τη φωτιά και το αφήνετε για 10 λ σκεπασμένο να σταθεί. Κατόπιν το ανακατεύετε με πιρούνι να διαχωριστούν οι κόκκοι του ρυζιού και το αφήνετε στην άκρη για 30 λ τουλάχιστον να κρυώσει εντελώς.
- Εν τω μεταξύ, με έναν αποφλοιωτή λαχανικών αφαιρέστε το εξωτερικό μείγμα της φλούδας πορτοκαλιού χωρίς τη ψίχα της. Με ένα κοφτερό μαχαιράκι τη κόβετετε σε πολύ λεπτές λωριδίτσες [στικς].
- Καβουρδίζετε το φιλέ αμυγδάλου σε ένα τηγάνι, σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, χωρίς λιπαντική ουσία, ανακατεύοντας ανακινώντας το τηγάνι, για 1-2 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Τα βγάζετε και τα αφήνετε σε πιάτο να κρυώσουν.
- Αφρατεύετε πάλι το κρύο ρύζι στη κατσαρόλα και προσθέτετε τη μεγαλύτερη ποσότητα(κρατάτε μικρή ποσότητα για γαρνίρισμα) από το ξύσμα πορτοκαλιού, τα αμύγδαλα, τα βερίκοκα, τα cranberries και τα φιστίκια.
- Πασπαλίζετε με πιπέρι, δοκιμάζετε και αν απαιτείτε προσθέτετε αλάτι και ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν. Γαρνίρετε με τα υλικά που κρατήσατε και σερβίρετε.
Καλά Χριστούγεννα
25/12/2015
Sintayes.gr,
Συνταγή: Σαλάτα ρυζιού με βερίκοκα, αμύγδαλα και cranberries