Ροστ μπιφ με λαχανικά και μυρωδικά στο φούρνο

Ροστ μπιφ με λαχανικά και μυρωδικά στο φούρνο

Μια συνταγή για ένα υπέροχο ροστ μπιφ [μοσχαράκι ψητό] με λαχανικά και μυρωδικά στο φούρνο. Ιδανικό για το κυριακάτικο, οικογενειακό αλλά και το επίσημο τραπέζι σας.

Υλικά συνταγής

  • 1 1/2 κιλό μοσχάρι τράνς
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια σε φέτες
  • 2 καρότα σε λεπτές ροδέλες ή λεπτά μπαστουνάκια
  • 2 κλωνάρια σέλινα σε ροδέλες ή λεπτά μπαστουνάκια
  • 1 ολόκληρο σκόρδο
  • κλωνάρια από φρέσκο θυμάρι, δεντρολίβανο, φασκόμηλο σε κομμάτια
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βγάζετε το κρέας από το ψυγείο 30 λ πριν το μαγειρέψετε. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς. Πλένετε όλα τα λαχανικά και τα κόβετε σε μέτρια κομμάτια και χωρίζετε μια μια τις σκελίδες του ολόκληρου σκόρδου.  Κρατάτε 2 σκελίδες σκόρδου τις οποίες καθαρίζετε και τις υπόλοιπες τις βάζετε μαζί με όλα τα άλλα λαχανικά σε μπολ και τα ανακατεύετε.
  2. Λαδώνετε ένα πυρίμαχο σκεύος και απλώνετε στη βάση του όλα τα λαχανικά. Τα αλατοπιπερώνετε και τα περιχύνετε με ελαιόλαδο.
  3. Κόβετε τις 2 σκελίδες σκόρδου σε λεπτές φέτες, τρυπάτε το κρέας με μυτερό μαχαίρι σε μερικά σημεία και μπήγετε μέσα τις φετούλες σκόρδου. Κόβετε 6-7 κομμάτια σπάγκο και δένετε σφιχτά το κρέας κατά μήκος κάθε 2 εκ. για να κρατήσει ωραίο σχήμα κατά το μαγείρεμα και να κοπεί ωραία σε φέτες. Αλατοπιπερώνετε το κρέας απ” όλες τις πλευρές.
  4. Ζεσταίνετε σε μεγάλο τηγάνι λίγο ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ροδίζετε πολύ καλά το κρέας, γύρω γύρω, απ” όλες τις πλευρές, για 10 λ περίπου. Το βγάζετε από το τηγάνι και το τοποθετείτε στο ταψί πάνω στα λαχανικά.
  5. Ρίχνετε στο ταψί 1 1/2 φλ. τσαγιού νερό [προαιρετικά μπορείτε να βάλετε ζωμό κρέατος] το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και το βάζετε στο φούρνο για 60 λ περίπου. Βγάζετε το αλουμινόχαρτο, ελέγχετε αν είναι ψημένο το κρέας όσο το προτιμάτε και συνεχίζετε το ψήσιμο για 10-15 λ περίπου. Αν “σωθεί” το νερό ή ζωμός προσθέστε ακόμα λίγο ζεστό ζωμό η νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος.  [*]
  6. Βγάζετε το κρέας από το φούρνο και το ταψί και το αφήνετε σε πιατέλα σερβιρίσματος και το αφήνετε να “σταθεί” για 15 λ. Μετά το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και μια πιατέλα και το αφήνετε μέχρι να φτιάξετε τη σάλτσα.
  7. Βγάζετε τα λαχανικά με τρυπητή κουτάλα από το ταψί και αν σας έχει μείνει αρκετός ζωμός [εξαρτάται από το πόση ώρα ψήσατε το φαγητό] φτιάχνετε σάλτσα ως εξής: ή ρίχνετε το ζωμό σε κατσαρολάκι, προσθέτετε 1-2 κ.σ. αλεύρι και τον πήζετε ανακατεύοντας ή παίρνετε ψημένα λαχανικά και τη ψίχα τριμμένων σκόρδων και μαζί με το ζωμό τα βάζετε σε μούλτι και κάνετε μια ωραία σάλτσα. 

[*] Η ώρα του ψησίματος, εξαρτάται αποκλειστικά από το πόσο καλοψημένο θέλετε το κρέας, αν δηλαδή το θέλετε με λίγο “αίμα” ή πολύ καλοψημένο. Γι” αυτό προτείνουμε να παρακολουθείτε το φαγητό και αν χρειάζεται να προσθέτετε νερό ή ζωμό κρέατος. 

Βασική ιδέα από εδώ

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Ροστ μπιφ με λαχανικά και μυρωδικά στο φούρνο

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.