Ρολό βανίλιας με φρέσκα φρούτα

Ρολό βανίλιας με φρέσκα φρούτα

Μια εύκολη συνταγή για ένα ανάλαφρο, δροσερό ρολό βανίλιας με φρέσκα φρούτα. Σίγουρα θα το απολαύσετε όλοι, μικροί και μεγάλοι όλες τις ώρες, σκέτο, με το γάλα ή το καφεδάκι σας.

Υλικά συνταγής

  • Για το κέϊκ παντασπάνι:
  • 3 αυγά [χωριστά οι κρόκοι με τα ασπράδια]
  • 75 γρ. ζάχαρη άχνη [40 + 35 γρ. χωριστά]
  • 35 ml ηλιέλαιο
  • 75 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του κοσκινισμένο
  • 40 γρ. νερό
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • Για τη γέμιση:
  • 200 ml κρέμα γάλακτος πλήρης
  • 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • 1 καψουλίτσα βανίλιας
  • φρέσκα φρούτα εποχής αρεσκείας σας 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το κέϊκ/παντεσπάνι: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς και στρώνετε με λαδόκολα ένα μακρόστενο ταψί ή πυρέξ διαστάσεων 20Χ30 εκ. περίπου.
  2. Παίρνετε 2 μεγάλα μπολ και το τοποθετείτε στο ένα τους κρόκους και στο άλλο τα ασπράδια των αυγών. Ξεκινάτε να χτυπάτε τα ασπράδια, προσθέτοντας σταδιακά τα 40 γρ. ζάχαρη άχνη, μέχρι να έχετε μια πηχτή μαρέγκα. [Θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμη, όταν γυρίσετε το “χτυπητήρι” ανάποδα και η μαρέγκα “στέκεται” και δεν πέφτει]. Αφήνετε το μείγμα στην άκρη.
  3. Χτυπάτε με το μίξερ ελαφρώς τους κρόκους στο δεύτερο μπολ. Αρχίζετε να προσθέτετε σταδιακά όλα τα υπόλοιπα υλικά για το κέϊκ παντεσπάνι, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως όλα τα υλικά. Αφήνετε το μίξερ και προσθέτετε στο μείγμα [σταδιακά, σε τρεις δόσεις] τη χτυπημένη μαρέγκα, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα, πολύ απαλά, κυκλικά από κάτω προς τα επάνω μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  4. Ρίχνετε το μείγμα στο στρωμένο με τη λαδόκολλα ταψί, το ισιώνετε με μια σπάτουλα και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 22 λεπτά. Το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε 5 λ να “σταθεί”. Μετά τοποθετείτε πάνω στο παντεσπάνι μια σχάρα, το αναποδογυρίζετε με προσοχή και αφαιρείτε τη λαδόκολλα. Το αφήνετε να κρυώσει τουλάχιστον 30 λ.
  5. Στρώνετε στο πάγκο εργασίας σας μια λαδόκολλα, μεγαλύτερη από την επιφάνεια του παντεσπανιού. Μεταφέρετε πολύ προσεκτικά, το παντεσπάνι από τη σχάρα στη λαδόκολλα.
  6. Για τη γέμιση: Χτυπήστε τη κρέμα γάλακτος μαζί με τη βανίλια και ζάχαρη άχνη σε πηχτή σαντιγί. Την απλώνετε [και την ισιώνετε] με μια μαρίζ σε όλη την επιφάνεια του παντεσπανιού. Προσθέτετε σε γραμμές [βλέπε φωτογραφία] φρέσκα φρούτα επιλογής σας, πιέστε τα ελαφρώς με το χέρι σας.
  7. “Ρολάρετε” σφιχτά το παντεσπάνι. Το τυλίγετε, σφιχτά πάλι, με τη λαδόκολλα και στρίβετε τις άκρες της σφιχτά [σαν καραμελίτσα] για να διατηρήσει ο κορμός το σχήμα του. Βάζετε το ρολό στο ψυγείο να παγώσει για τουλάχιστον 30 λ. Βγάζετε τη λαδόκολλα, τοποθετείτε το ρολό σε πιατέλα, με την άκρη του παντεσπανιού προς τα κάτω, το κόβετε σε φέτες και σερβίρετε. 

Δείτε σε εικόνες την εκτέλεση της συνταγής:

camera 005

 

camera 006

camera 004

Πηγή



Sintayes.gr,

Συνταγή: Ρολό βανίλιας με φρέσκα φρούτα