Αναρτήθηκε στις 17/12/2014 σε Κόκκινο Κρέας, Κυρίως πιάτα, Συνταγές
Ρολό με κιμά
Αγαπημένο από μικρούς και μεγάλους πεντανόστιμο πιάτο. Ένα αφράτο, πολύ νόστιμο φαγητό για μικρούς και μεγάλους που μας βγάζει ασπροπρόσωπους τόσο στο καθημερινό τραπέζι της οικογένειάς μας, όσο και σε ένα μπουφέ- σερβιρισμένο σε φέτες- για τους καλεσμένους μας.
Υλικά συνταγής
- 1 κιλό κιμά [προτιμείστε ανάμικτο 1/2 μοσχαρίσιο, 1/2 χοιρινό]
- 120 γρ. μπεϊκον ψιλοκομμένο [προαιρετικά]
- 1 1/2 φλιτζάνια ψίχας ψωμιού μουσκεμένη και στραγγισμένη
- 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 αβγά
- 4 κουταλιές σούπας τυρί τριμμένο
- 4-5 τριμμένες ντομάτες ή ένα κουτί ντοματοχυμό
- Μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Χυμό λεμονιού
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- Φρυγανιά τριμμένη
- 1 κ.γ. κύμινο
- Λίγη ρίγανη
- 1 ποτηράκι κρασί
- Αλάτι – Πιπέρι
- Λάδι
- Για τη γέμιση:
- 6 αβγά βραστά σφιχτά
Εκτέλεση συνταγής
- Ανακατεύουμε το κιμά με το μπέϊκον [αν τελικά επιθυμούμε να το προσθέσουμε], τα αβγά, το τυρί, το ψωμί, τον μαϊντανό, το κρεμμύδι, τη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και λάδι και ζυμώνουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και γίνει μια λεία μάζα.
- Εν” το μεταξύ σε μια κατσαρόλα βράζετε τα αβγά σφιχτά.
- Πλάθετε ένα ρολό από τον κιμά που στη μέση του έχει τα σφιχτά αβγά.
- Μπορείτε να το βράσετε στη κατσαρόλα και να το σερβίρετε με πουρέ ή ρύζι ή να το ψήσετε σε ταψί με πατάτες.
- Σε περίπτωση που το βράσετε στη κατσαρόλα, αλευρώνετε το ρολό, ζεσταίνετε λάδι και το τηγανίζετε από όλες τις πλευρές μέχρι να θωρακισθεί καλά. Σβύνετε με το κρασί και ρίχνετε στη κατσαρόλα τη ντομάτα ή τον ντοματοχυμό, λίγη ζάχαρη, το κύμινο, αλάτι , πιπέρι και ζεστό νερό. Βράζετε σε χαμηλή θερμοκρασία για 1 ώρα περίπου.
- Σε περίπτωση που το μαγειρέψετε στο φούρνο, τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψί το ρολό, το καλύπτουμε με τριμμένη φρυγανιά καλά για να μην ανοίξει, προσθέτουμε λάδι, ντοματοχυμό [προαιρετικά πατάτες κομμένες κυδωνάτες αλατοπιπερομένες] και ψήνουμε το φαγητό με προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 1 ώρα και ένα τέταρτο περίπου.
17/12/2014
Sintayes.gr,
Συνταγή: Ρολό με κιμά