Αναρτήθηκε στις 01/10/2018 σε Κόκκινο Κρέας, Κυρίως πιάτα, Συνταγές
Ρολό κιμά με αυγά και μελωμένες πατάτες
Πενανόστιμο ρολό κιμά, γεμιστός με βραστά αυγά, με μελωμένες πατατούλες στο φούρνο. Μια συνταγή για ένα κλασικό πιάτο για να μυρίσει το σπιτικό σας και για να απολαύσετε γεύση μαμάς. Φτιάξτε το και να είστε σίγουροι ότι θα το λατρέψουν όσοι το δοκιμάσουν.
Υλικά συνταγής
- 2 κιλά ανάμεικτος χοιρινός και μοσχαρίσιος κιμάς
- 3 ξερά κρεμμύδια τριμμένα
- 3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 ντομάτες ώριμες τριμμένες
- 200 γρ. μανιτάρια άσπρα, πολύ ψιλοκομμένα
- 1½ φλ. νιφάδες βρώμης ή ψίχουλα ψωμιού
- 1/2 κ.γ. μπαχάρι σε σκόνη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένη πιπέρι
- 3 βρασμένα αυγά
- 8-10 πατάτες, κομμένες σε φέτες ή κυδωνάτες
- Για τη σάλτσα:
- 1 ½ λίτρο ζωμό κρέατος
- 1 κ.σ. γεμάτη πελτέ ντομάτας
- 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- Για το δέσιμο της σάλτσας:
- 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. γεμάτες αλεύρι (αν βάλετε περισσότερο ζωμό θα χρειαστείτε 1-2 κ.σ. αλεύρι επιπλέον )
- τα υγρά του ταψιού ή ζωμός κρέατος
Εκτέλεση συνταγής
- Αν θέλετε πιο πλούσια γεύση στο ρολό κιμά, σοτάρετε πρώτα σε λίγο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και τα μανιτάρια. Ρίχνετε όλα τα υλικά για το ρολό σε μεγάλο μπολ και τα ζυμώνετε πολύ καλά, για αρκετή ώρα μέχρι να αφρατέψει πολύ καλά το μείγμα. Σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για 30 λ περίπου να ενσωματωθούν οι γεύσεις.
- Μεταφέρετε το μείγμα πάνω σε λαδόκολλα στο πάγκο σας, το “ανοίγετε” με τα χέρια σας σε ορθογώνιο σχήμα, τοποθετείτε στο κέντρο του κάθετα τα 3 βρασμένα αυγά και “κλείνετε περιμετρικά το κιμά. Πλάθετε το μείγμα σε μεγάλο ρολό και το τοποθετείτε σε ένα μακρόστενο, λαδωμένο βαθύ ταψί. Κόβετε και τις πατάτες σε φέτες ή κυδωνάτες, τις αλατίζετε και τις βάζετε και αυτές στο ταψί, γύρω από το ρολό.
- Για τη σάλτσα: Σε ένα μπολ ανακατεύετε το ζωμό, το πελτέ και το ελαιόλαδο, περιχύνετε το ρολό στο ταψί και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στη τελευταία σχάρα στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 1 ώρα και 30 λ, τα πρώτα 40 λ το ψήνετε σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο και μετά το ξεσκεπάζετε και συνεχίζετε το ψήσιμο για 50-55 λ μέχρι να ψηθεί και ροδίσουν το ρολό και οι πατάτες.
- Για το δέσιμο της σάλτσας: Αφού ψηθεί το ρολό το μεταφέρετε σε πιατέλα με τις πατάτες του και στραγγίζετε τα υγρά του ταψιού σε ένα μπολ. Αν θέλετε να έχει το φαγητό σας πολύ σάλτσα συμπληρώνετε με ζωμό κρέατος. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το 1/4 φλ. ελαιόλαδο και σοτάρετε το αλεύρι, ανακατεύοντας διαρκώς με σύρμα, για 3-4 λ ή μέχρι να σκουρίνει ελαφρώς.
- Αρχίζετε να προσθέτετε σταδιακά, λίγο τη φορά, τη σάλτσα από το ρολό, ανακατεύοντας διαρκώς με σύρμα για λίγα λεπτά ή μέχρι να πυκνώσει. Δοκιμάζετε αν απαιτείται επιπλέον αλατοπίπερο και διορθώνετε. Κόβετε το ρολό σε χοντρές φέτες, το περιχύνετε με τη σάλτσα και το σερβίρετε με τις πατατούλες του.
Πηγή
01/10/2018
Sintayes.gr,
Συνταγή: Ρολό κιμά με αυγά και μελωμένες πατάτες