Ρολά με γέμιση σοκολάτας και άρωμα πορτοκαλιού

Ρολά με γέμιση σοκολάτας και άρωμα πορτοκαλιού

Ένα πανέμορφο και πεντανόστιμο Χριστουγεννιάτικο δέντρο φτιαγμένο με τραγανά ρολά γεμιστά με σοκολάτα αρωματισμένη με πορτοκάλι. Μια συνταγή (προσαρμοσμένη από εδώ) για ένα υπέροχο γλύκισμα για να το σερβίρετε ως κέρασμα καλωσορίσματος ή ως επιδόρπιο στο γιορτινό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας αλλά και ως πρωινό στην οικογένειά σας όλες τις γιορτινές μέρες!!!

Υλικά συνταγής

  • Για τη ζύμη φύλλου:
  • 17 γρ. φρέσκια μαγιά 
  • ¾ φλ. τσαγιού (180ml) γάλα πλήρες, χλιαρό 
  • ¼ φλ. τσαγιού (60 γρ.) βούτυρο, λιωμένο
  • ¼ φλ. τσαγιού (50 γρ.) ζάχαρη
  • 1 μεγάλο αυγό, χτυπημένο
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 3 φλ. τσαγιού (360 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
  • Για τη γέμιση σοκολάτας:
  • 1 ½ κ.σ. (25 γρ.) ζάχαρη άχνη 
  • 2 κ.σ. (15 γρ.) σκόνη κακάο
  • 70 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα με 70% κακάο, ψιλοκομμένη
  • 60 γρ. βούτυρο, κρύο
  • 3 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 2 κ.σ. (30 γρ.) ζάχαρη κρυσταλλική
  • Για την επικάλυψη:
  • 6 κ.σ. βραστό νερό
  • 2 κ.σ. (30 γρ.) ζάχαρη κρυσταλλική 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη ζύμη φύλλου: Σε ένα μεγάλο μπολ θρυμματίζετε με τα χέρια σας τη μαγιά, προσθέτετε μερικές κ.σ. γάλα και τα ανακατεύετε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί καλά η μαγιά. Προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο, το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύετε. Ρίχνετε και όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη και ζυμώνετε για 10-15 λ τουλάχιστον. (Είναι πολύ σημαντικό να τη ζυμώσετε 10-15 λ που προτείνεται). Σκεπάζετε το μπολ και αφήνετε τη ζύμη σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λ τουλάχιστον. Εν τω μεταξύ, φτιάχνετε τη γέμιση.
  2. Για τη γέμιση σοκολάτας: Λιώνετε τα κομματάκια σοκολάτας και το βούτυρο στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν μαρί ή σε μικρή κατσαρολίτσα σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να λιώσει καλά η σοκολάτα και έχετε ένα λείο σοκολατένιο μείγμα. Την αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε τη ζάχαρη άχνη και τη σκόνη κακάο και ανακατεύετε πολύ καλά να ενσωματωθούν. 
  3. Σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας ανοίγετε τη ζύμη σε ένα μεγάλο ορθογώνιο φύλλο μήκους40- 45 εκ. περίπου. Απλώνετε πάνω στο φύλλο ζύμης τη σοκολατένια κρέμα, πασπαλίζετε από πάνω το ξύσμα πορτοκαλιού και τη ζάχαρη και το ρολάρετε σφιχτά από τη μεγάλη πλευρά του. Στη συνέχεια το κόβετε σε 30 περίπου στρογγυλές φέτες 1,2-1,5 εκ. περίπου η καθεμιά. 
  4. Στρώνετε ένα μεγάλο ταψί με χαρτί ψησίματος και τοποθετείτε μέσα τις φέτες ζύμης δημιουργώντας ένα σχέδιο χριστουγεννιάτικου δέντρου σαν αυτό της φωτογραφίας, ξεκινώντας από τη κορυφή και προσθέτοντας μια επιπλέον στρογγυλή φετούλα για κάθε επιπλέον σειρά κατεβαίνοντας. Για να τα κολλήσετε μεταξύ τους θα βουρτσίζετε τα μέρη που κολλάτε μεταξύ τους με νερό. Τελειώνετε με 2 ρολάκια που θα τα τοποθετήσετε στη βάση του χριστουγεννιάτικου δέντρου. 
  5. Σκεπάζετε το ταψί με ένα μεγάλο τραπεζομάντηλο και τα αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα περίπου για να φουσκώσουν καλά. Στη συνέχεια ψήνετε το “δέντρο” σας σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 15-20 λ ή μέχρι να πάρουν ένα χρυσό-ροδαλό χρώμα. Μόλις το βγάλετε από το φούρνο το βουρτσίζετε αμέσως σε όλη την επιφάνεια με το καυτό νερό, το πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει καλά πριν το σερβίρετε.

 

Καλά Χριστούγεννα 

 

 



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Ρολά με γέμιση σοκολάτας και άρωμα πορτοκαλιού

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.