Ριζότο με κεφτεδάκια σε σάλτσα ντομάτας

Ριζότο με κεφτεδάκια σε σάλτσα ντομάτας

Μια συνταγή για ένα πεντανόστιμο, χορταστικό φαγητό για όλη την οικογένεια. Υπέροχο ριζότο με κεφτεδάκια σε σάλτσα ντομάτας. Είναι λίγο μπελαλίδικο αλλά σίγουρα θα σας αποζημιώσει με τη γεύση του. Μπορείτε επίσης να αξιοποιήσετε τα κεφτεδάκια που σας περίσσεψαν από τη προηγούμενη ημέρα και να φτιάξετε ένα φρέσκο φανταστικό φαγητό.

Υλικά συνταγής

  • 1 δόση κεφτεδάκια (υλικά και εκτέλεση συνταγής εδώ) [*]
  • Για τη σάλτσα:
  • 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κουτί (400 γρ.) ντοματάκια κονκασέ
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.σ. φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • αλάτι πιπέρι
  • Για το ριζότο:
  • 3 φλ. τσαγιού ζωμό κότας + 2 φλ. νερό
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 1 ½ φλ. τσαγιού ρύζι Αρμπόριο (Arborio) ή Λαίς (Agrino) ή Καρναρόλι (Carnaroli)
  • 2 κ.σ. κρύο βούτυρο
  • 3/4 φλ. τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα
  • 1/3 φλ. τσαγιού φύλλα φρέσκου βασιλικού

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τα κεφτεδάκια: Φτιάχνετε τα κεφτεδάκια σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής. Τα τηγανίζετε μέχρι να ροδίσουν και να “θωρακιστούν” καλά απ΄όλες τις πλευρές. Τα μεταφέρετε σε ένα μπολ και τα αφήνετε σκεπασμένα στην άκρη.
  2. Για τη σάλτσα ντομάτας: Ζεσταίνετε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι  για 2 λ. Προσθέτετε το σκόρδο και σοτάρετε για 1 λ ακόμα. Ρίχνετε τα ντοματάκια κονκασέ, το πελτέ διαλυμένο σε λίγο ζεστό νερό, τη ζάχαρη, το βασιλικό, αλατοπίπερο, 3/4 φλ. νερό και τα κεφτεδάκια και τα βράζετε μέχρι να σωθούν τα υγρά και μείνει η σάλτσα σχεδόν με το λαδάκι της. Βγάζετε με τρυπητή κουτάλα τα κεφτεδάκια από τη κατσαρόλα (χωρίς τη σάλτσα που την αφήνετε στη κατσαρόλα) και τα αφήνετε σε βαθύ σκεύος σκεπασμένα. 
  3. Για το ριζότο: Προσθέτετε στη κατσαρόλα με τη σάλτσα το ζωμό κότας και 2 φλ. τσαγιού νερό και σιγοβράζετε σε μέτρια θερμοκρασία για 6-7 λ. Μόλις πάρουν βράση, μειώνετε τη φωτιά στο πολύ χαμηλό, στο ελάχιστο, και το αφήνετε πάνω στη φωτιά για να διατηρείται ζεστός.
  4. Εν τω μεταξύ σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 2 λ. Προσθέτετε το σκόρδο και σοτάρετε ανακατεύοντας διαρκώς για 1 ακόμα λ.
  5. Προσθέτετε το ρύζι και το σοτάρετε ανακατεύοντας για 1-2 λ διαρκώς μέχρι να γυαλίσει. Ρίχνετε το 1/3 φλ. τσαγιού μείγματος σάλτσας από τη κατσαρόλα και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να απορροφηθεί το υγρό.
  6. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία με τον υπόλοιπο ζωμό ντομάτας, βάζοντας κάθε φορά 1-1½ μεγάλη κουτάλα από το ζωμό ντομάτας, ανακατεύοντας διαρκώς και φροντίζοντας να απορροφάτε πλήρως ο ζωμός πριν προσθέσετε τον επόμενο. Δοκιμάζετε το αλάτι και διορθώνετε αναλόγως.
  7. 2 λ πριν γίνει το ριζότο σας, προσθέτετε τα κεφτεδάκια και ανακατεύετε απαλά μέχρι να χυλώσει το ριζότο και να ζεσταθούν τα κεφτεδάκια. Αποσύρετε το φαγητό από τη φωτιά, προσθέτετε το κρύο βούτυρο και τη μισή παρμεζάνα και ανακατεύετε ελαφρές κινήσεις μέχρι να λιώσουν. Σερβίρετε αμέσως το φαγητό σας πασπαλισμένο με το φρέσκο βασιλικό και με την υπόλοιπη παρμεζάνα.

[*] Προαιρετικά μπορείτε να φτιάξετε τη μισή ή τα 3/4 της δόσης και όχι ολόκληρη τη δόση για  λιγότερα κεφτεδάκια μαζί με το ριζότο. 



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Ριζότο με κεφτεδάκια σε σάλτσα ντομάτας

 
 
 
 
 
You cannot copy content of this page