Ριγκατόνι με πικάντικες γαρίδες

Ριγκατόνι με πικάντικες γαρίδες

Ριγκατόνι με πικάντικες γαρίδες. Ένα πεντανόστιμο πιάτο, που σίγουρα θα εντυπωσιάσει με τη τέλεια γεύση του όσους το δοκιμάσουν στο οικογενειακό αλλά και επίσημο τραπέζι σας. Μια συνταγή (αρχική ιδέα εδώ) για ένα πιάτο πανεύκολο στη παρασκευή του, υπέροχο στη γεύση του. Δοκιμάστε το!!!

Υλικά συνταγής

  • 400 γρ. ζυμαρικό ριγκατόνι
  • αλάτι
  • 7 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 450 γρ. μεγάλες γαρίδες καθαρισμένες [*]
  • 1/2 κ.γ. κόκκινο πιπέρι καγιέν σε σκόνη ή νιφάδες (αυξομειώστε τη ποσότητα ανάλογα με το πόσο καυτερό το θέλετε)
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες (προαιρετικά)
  • 1/4 φλ. τσαγιού λευκό κρασί ή ζωμό κοτόπουλου
  • 1 κουτί (400 γρ.) ντοματάκια κονκασέ
  • 1 κ.σ. ντοματοπελτέ + 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
  • 1/4 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
  • 3-4 κ.σ. κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βράζετε το ριγκατόνι σε μπόλικο, κοχλαστό αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Κρατάτε 1 φλ. του τσαγιού νερό από αυτό που το βράσατε το και το στραγγίζετε.
  2. Εν τω μεταξύ, σε ένα μεγάλο, αντικολλητικό βαθύ τηγάνι, ζεσταίνετε 3 κ.σ. ελαιόλαδο, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτετε τις γαρίδες, σε ενιαία στρώση, τις αλατίζετε, τις πασπαλίζετε με τις 1/4 κ.γ. νιφάδες κόκκινου καγιέν και τις σοτάρετε για 1 λ ή μέχρι να πάρουν ένα ροζ χρώμα. Τις γυρίζετε από την άλλη πλευρά και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλο 1 λ  μέχρι να γίνουν ροζ. Τις μεταφέρετε σε ένα μεγάλο πιάτο. 
  3. Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνετε τις υπόλοιπες 4 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με το σκόρδο (προαιρετικά) ανακατεύοντας για 2 λ ή μέχρι να μαλακώσει και γίνει διάφανο. Σβήνετε με το κρασί (ή ζωμό) και συνεχίζετε το ανακάτεμα για 1 λ.
  4. Ρίχνετε τα ντοματάκια κονκασέ, το πελτέ διαλυμένο σε 1/3 φλ. νερό, τη ζάχαρη, το μισό ψιλοκομμένο βασιλικό, λίγο αλάτι και το υπόλοιπο 1/4 κ.γ. νιφάδες καγιέν, ανακατεύετε, σκεπάζετε το τηγάνι και σιγοβράζετε τη σάλτσα, σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία για 12-14 λ ή μέχρι να έχετε μια ελαφρώς παχύρευστη σάλτσα. Προσθέτετε τη κρέμα γάλακτος και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 1 λ επιπλέον. 
  5. Ρίχνετε μέσα στη σάλτσα τις γαρίδες, μαζί με τυχόν ζωμούς που έμειναν στη πιατέλα και ανακατεύετε. Προσθέτετε τα στραγγισμένα ριγκατόνι και το 1 φλ. τσαγιού βρασμένου νερού που κρατήσατε. Ανακατεύετε απαλά, δοκιμάζετε το αλάτι (αν απαιτείται προσθέτετε) και το αφήνετε για ½-1 λ επιπλέον να ενσωματωθούν οι γεύσεις. Αποσύρετε το φαγητό σας από τη φωτιά και το σερβίρετε πασπαλισμένο με τον υπόλοιπο ψιλοκομμένο βασιλικό. 

[*] Σημείωση: Αν οι γαρίδες σας είναι φρέσκες, τις καθαρίζετε μεταφέρετε τα κεφάλια τους σε μια κατσαρολίτσα με 1,5 φλ. τσαγιού νερό και 1/2 κ.γ. αλάτι και τα βράζετε για 10 λ από την ώρα βρασμού. Στραγγίζετε τον ζωμό και με το 1/3 φλ. του ζωμού αντικαθιστάτε το νερό που θα διαλύσετε τον πελτέ ντομάτας και με τον υπόλοιπο ζωμό αντικαθιστάτε το 1 φλ. νερό που θα προσθέσετε μαζί με το ριγκατόνι στο σκεύος σας. Ο ζωμός θα δώσει έξτρα γεύση στο φαγητό σας.



Sintayes.gr,

Συνταγή: Ριγκατόνι με πικάντικες γαρίδες