Ριγκατόνι με παντσέτα, κολοκύθια και τυριά στο φούρνο

Ριγκατόνι με παντσέτα, κολοκύθια και τυριά στο φούρνο

Μια εύκολη Ιταλική συνταγή για ένα υπέροχο, γευστικότατο και χορταστικό πιάτο, για το καθημερινό, Κυριακάτικο και επίσημο τραπέζι σας. Ζυμαρικό ριγκατόνι με παντσέτα, κολοκύθια και 3 διαφορετικά τυριά στο φούρνο σε κόκκινη σάλτσα.

Υλικά συνταγής

  • 1 συσκευασία ζυμαρικό ριγκατόνι (500 γρ.)
  • 8 μέτρια κολοκύθια κομμένα σε κομμάτια 2-2,5 εκ. περίπου [*]
  • 100 γρ. παντσέτα κομμένη σε κύβους
  • 2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες 
  • 2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ
  • 3 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
  • 1 φλ. τσαγιού ζωμό κότας 
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι πιπέρι
  • 1 φλ. τσαγιού θρυμματισμένο τυρί ρικότα ή ανθότυρο
  • 2/3 φλ. τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα 
  • 1 φλ. τσαγιού μοτσαρέλα, κομμένη σε μικρά κομματάκια 
  • 2 κ.γ. ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα μαϊντανού
  • 8 φρέσκα φύλλα φασκόμηλου ή βασιλικού για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Κόβετε σε κομμάτια τα κολοκυθάκια, τα τοποθετείτε σε ένα λαδωμένο ταψί, τα αλατοπιπερώνετε, τα πασπαλίζετε με λίγο ελαιόλαδο και τα ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν καλά. 
  2. Εν τω μεταξύ, σε μια κατσαρίτσα ζεσταίνετε, σε μέτρια φωτιά, 3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κομμάτια πανσέτας για 5-6 λ ή μέχρι να πάρουν ένα χρυσο-καφετί χρώμα. Ρίχνετε το σκόρδο συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για άλλο 1 λ και προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ, 1/2 κ.γ. ζάχαρη, το ζωμό κότας, το βασιλικό, αλατοπίπερο, ανακατεύετε και αφήνετε να πάρουν βράση. 
  3. Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στο χαμηλό, σκεπάζετε τη κατσαρολίτσα και σιγοβράζετε τη σάλτσα για 15 λ περίπου. Συγχρόνως βράζετε τα ριγκατόνι σε μπόλικο αλατισμένο κοχλαστό νερό μέχρι να μαλακώσουν, το μισό χρόνο περίπου απ” ότι αναγράφετε στη συσκευασία διότι θα ψηθούν και στο φούρνο. 
  4. Όταν είναι έτοιμα τα ριγκατόνι, τα στραγγίζετε και τα μεταφέρετε σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος μαζί με τα ψημένα κολοκύθια. Ρίχνετε από πάνω τη σάλτσα ντομάτας-παντσέτας, προσθέτετε το μαϊντανό, το θρυμματισμένο ανθότυρο, 1/2 φλ. τσαγιού παρμεζάνα και τη μισή ποσότητα μοτσαρέλας και ανακατεύετε να ενσωματωθούν. 
  5. Πασπαλίζετε στην επιφάνεια την υπόλοιπη παρμεζάνα και μοτσαρέλα και από πάνω πασπαλίζετε με τα φρέσκα φύλλα φασκόμηλου ή βασιλικού (προαιρετικά).Ψήνετε το φαγητό στο προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λ περίπου, τα πρώτα 15 λ σκεπασμένο το ταψί με αλουμινόχαρτο και τα υπόλοιπα ξεσκέπαστο μέχρι να λιώσουν καλά τα τυριά και πάρουν ένα χρυσό χρώμα. Το αφαιρείτε από το φούρνο και το σερβίρετε αμέσως με σκορδόψωμο και σαλάτα. 

[*] Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα πράσινα κολοκυθάκια με κίτρινη κολοκύθα κομμένη σε κομματάκια 2,5 εκ. ακολουθώντας την ίδια διαδικασία ψησίματος κ.λ.π. Η γεύση που δίνει σε αυτή τη συνταγή μαζί με τα ριγκατόνι είναι εξαιρετική. 

pastabakesquash4-1

Πηγή

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Ριγκατόνι με παντσέτα, κολοκύθια και τυριά στο φούρνο

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.