Ριγκατόνι με πλούσια σάλτσα κιμά και τυριά στο φούρνο

Ριγκατόνι με πλούσια σάλτσα κιμά και τυριά στο φούρνο

Ριγκατόνι με κιμά μαγειρεμένο σε μια πεντανόστιμη πλούσια σάλτσα ντομάτα με 3 διαφορετικά είδη τυριών στο φούρνο. Μια πανεύκολη στην παρασκευή της συνταγή (από εδώ) για ένα υπέροχο φαγητό που είναι ιδανικό για να το μοιραστείτε με τους αγαπημένους σας στο οικογενειακό τραπέζι αλλά και με τους καλεσμένους σας. 

Υλικά συνταγής

  • 300 γρ. ζυμαρικό ριγκατόνι (ή ziti ή πέννες ριγωτές)
  • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιμά 
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • λίγο αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 γεμάτη κ.σ. ανάμεικτα αποξηραμένα μυρωδικά, ρίγανη, βασιλικό, θυμάρι, δεντρολίβανο, ματζουράνα 
  • 1/2 κ.γ. νιφάδες κόκκινης πιπεριάς
  • 1 κ.γ. καφέ ζάχαρη
  • 1 συσκευασία των 680 γρ. “Pummaro Passata Σπιτική Τομάτα” ή 680 γρ. “Τομάτα Τριμμένη” 
  • 1 φλ. τσαγιού ζωμός βοδινού
  • 2 φλ. τσαγιού τριμμένη μοτσαρέλα
  • 1 φλ. τσαγιού παρμεζάνα τριμμένη
  • 1 φλ. τσαγιού ψιλοθρυμματισμένη ρικότα ή ανθότυρο
  • ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού ή μαϊντανού για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βάζετε τα ριγκατόνι να βράσουν σε μπόλικο, κοχλαστό αλατισμένο νερό, αλ τέντε, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Όταν είναι έτοιμα τα στραγγίζετε και τα αφήνετε στην άκρη. Εν τω μεταξύ, μέχρι να βράσουν, φτιάχνετε τη σάλτσα κιμά.
  2. Σε μια ρηχή, πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σοτάρετε για περίπου 3 λ ή μέχρι να μαλακώσει και γίνει διάφανο. Μετά προσθέτετε τον κιμά και τον σοτάρετε ανακατεύοντας και “σπάζοντάς” τον για περίπου 5 λ ή μέχρι αλλάξει χρώμα.
  3. Αλατοπιπερώνετε (λίγο αλάτι και πιπέρι λόγω της παρμεζάνας και τις νιφάδες πιπεριάς), ρίχνετε το σκόρδο και σοτάρετε για 1/2 λ.  Προσθέτετε τα αποξηραμένα μυρωδικά, τις νιφάδες κόκκινου πιπεριού, την καστανή ζάχαρη, το χυμό ντομάτας και ζωμό βοδινού. Ανακατεύετε καλά, χαμηλώνετε τη φωτιά και τα σιγομαγειρεύετετε για 15-18 λ. 
  4. Όταν είναι έτοιμη η σάλτσα κιμά ρίχνετε μέσα στη κατσαρόλα τα στραγγισμένα ριγκατόνι και τα ανακατεύετε καλά μέχρι να καλυφθούν πλήρως τα ριγκατόνι από τη σάλτσα. Αδειάζετε την μισή ποσότητα ριγκατόνι/κιμά μέσα σε ένα πυρέξ 23×33 εκ. και το στρώνετε ομοιόμορφα.
  5. Από πάνω απλώνετε ομοιόμορφα, σε όλη την επιφάνεια, τη μισή μοτσαρέλα και την μισή παρμεζάνα, καλύπτετε με το υπόλοιπο μείγμα ριγκατόνι/κιμά και τελειώνετε καλύπτοντας με την ρικότα ή ανθότυρο και την υπόλοιπη μοτσαρέλα και παρμεζάνα. 
  6. Σκεπάζετε πολύ καλά το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και ψήνετε το φαγητό σας σε καλά προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 20 λ. Στη συνέχεια αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 10 λ περίπου ή μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν τα τυριά ένα χρυσαφί χρώμα. Το γαρνίρετε με φρέσκο ψιλοκομμένο βασιλικό ή μαϊντανό και σερβίρετε. 

 



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Ριγκατόνι με πλούσια σάλτσα κιμά και τυριά στο φούρνο