Ριγκατόνι με κιμά
Ριγκατόνι με μοσχοβολιστό κιμά! Μια εύκολη συνταγή για ένα πεντανόστιμο, χορταστικό πιάτο για να το απολαύσετε μικροί και μεγάλοι στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι και όχι μόνο. Μια συνταγή που σας προτείνουμε να την δοκιμάσετε και να είστε σίγουροι ότι θα σας εντυπωσιάσει με την ευκολία παρασκευής της και το υπέροχο γευστικό αποτέλεσμα του φαγητού σας!
Υλικά συνταγής
- 600 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς (λάπα)
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο (2 κ.σ. + 2 κ.σ.) χωριστά
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 φλ. τσαγιού γλυκό κρασί κατά προτίμηση Σάμου
- 2 φλ. τσαγιού χυμό τομάτας
- 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
- 2 φύλλα δάφνης
- 3 ¼ φλ. τσαγιού ζωμό κότας ή λαχανικών
- αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 πακέτο ζυμαρικό Ριγκατόνι
- 4 κ.σ. βούτυρο αγελάδας
- 3/4 φλ. τσαγιού παρμεζάνα τριμμένη
Εκτέλεση συνταγής
- Προθερμαίνετε μια μεγάλη κατσαρόλα σε πολύ υψηλή θερμοκρασία, χωρίς καθόλου ελαιόλαδο, για τουλάχιστον 3 λ. Λαδώνετε τον κιμά με 2 κ.σ. (30 γρ.) ελαιόλαδο, τον ρίχνετε στην καυτή κατσαρόλα και τον απλώνετε σε όλη την επιφάνειά της.
- Καβουρδίζετε πάρα πολύ καλά τον κιμά, πιέζοντάς τον με ξύλινη κουτάλα για να διαλυθούν οι σβόλοι του κιμά, μέχρι να πάρει ένα ωραίο καφέ σκούρο χρώμα. Αυτό το βήμα είναι το σημαντικότερο για έναν πεντανόστιμο κιμά.
- Παράλληλα, σε ένα μικρό τηγάνι έχετε βάλει το κρεμμύδι και το σκόρδο να τσιγαρίζονται με 2 κ.σ. (30 γρ.) ελαιόλαδο, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, για περίπου 8-10 λ ή μέχρι να αρχίσει να καραμελώνει.
- Στη συνέχεια ρίχνετε το μείγμα κρεμμυδιού μέσα στην κατσαρόλα με τον καβουρδισμένο κιμά, προσθέτετε τον πελτέ, ανακατεύοντας “τρίβοντας” τον πελτέ στη βάση της κατσαρόλας και σβήνετε με το κρασί.
- Περιμένετε για 1 λ για να εξατμιστεί σχεδόν το κρασί και μετά προσθέτετε το χυμό ντομάτας, τη δάφνη, το ζωμό τομάτας, τα φύλλα δάφνης, τη ζάχαρη και αλατοπίπερο και ανακατεύετε. Σκεπάζετε τη κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη φωτιά (στο 4-5) και σιγοβράζετε για περίπου 50-60 λ.
- Εν τω μεταξύ βάζετε το ριγκατόνι να βράσει σε μπόλικο, κοχλαστό, αλατισμένο με χοντρό αλάτι νερό. Το αφήνετε να βράσει 4 λ λιγότερο από τον αναγραφόμενο χρόνο στη συσκευασία του. Κρατάτε ένα φλ. τσαγιού από το νερό που το βράσατε και το σουρώνετε.
- Ρίχνετε τα στραγγισμένα ριγκατόνι μέσα στη κατσαρόλα με τη σάλτσα κιμά, ανακατεύετε να ενσωματωθούν και συνεχίζετε το βράσιμο για άλλα 3-4 λ. Αν απαιτηθεί κατά τη διάρκεια του βρασίματος προσθέτετε έξτρα από το νερό βρασίματος που κρατήσατε.
- Αποσύρετε τη κατσαρόλα από την εστία και ρίχνετε το βούτυρο ανακατεύοντας γρήγορα να ενσωματωθεί. Προσθέτετε το 1/2 φλ. παρμεζάνας, ανακατεύετε καλά και δοκιμάζετε και διορθώνετε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι. Σερβίρετε το φαγητό σας σε πιατέλα πασπαλίζοντάς με την υπόλοιπη τριμμένη παρμεζάνα.
Tip: Σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε ζυμαρικό ριγκατόνι γιατί ο κιμάς εισχωρεί μέσα στις τρύπες του και στο ριγωτό της επιφάνειάς του δίνοντάς του ένα φανταστικό γευστικό αποτέλεσμα.
09/02/2024
www.sintayes.gr,
Συνταγή: Ριγκατόνι με κιμά
Tags: ζυμαρικά κατσαρόλας κιμάς μοσχαρίσιος κόκκινο κρέας κυρίως πιάτα ριγκατόνι συνταγές