Ριγκατόνι με μανιτάρια και μπέικον

Ριγκατόνι με μανιτάρια και μπέικον

Ριγκατόνι με μανιτάρια και μπέικον σε υπέροχη κρεμώδη σάλτσα. Ένα μείγμα αποξηραμένων και φρέσκων μανιταριών, το μπέικον, το κρασί μαζί με τα ριγκατόνι και τη τέλεια κρεμώδη σάλτσα του δίνουν σε αυτό το πιάτο τη τέλεια γεύση που σίγουρα θα απολαύσετε. Μια εύκολη στη παρασκευή της συνταγή (από εδώ) για ένα πεντανόστιμο, χορταστικό πιάτο για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι.

Υλικά συνταγής

  • 30 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι
  • 3/4 φλ. τσαγιού (180 ml) ξηρό λευκό κρασί
  • 170 γρ. μπέικον καπνιστό, κομμένο σε 6-7 λεπτές λωρίδες 
  • 500 γρ. ανάμεικτα, φρέσκα λευκά καλλιεργημένα + άγρια μανιτάρια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι (200 γρ. περίπου), κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
  • 1 κ.γ. πολτοποιημένα φρέσκα φύλλα θυμαριού (από περίπου 8 κλωναράκια)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 κουτιά (800 γρ. σύνολο) ντοματάκια κονκασέ, πολτοποιημένα στο μούλτι
  • 500 γρ. ζυμαρικό ριγκατόνι ή πέννες
  • 3/4 φλ. τσαγιού (180 ml) κρέμα γάλακτος πλήρης λιπαρών
  • 1/4 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό (μόνο τα φύλλα του)
  • 40 γρ. τριμμένη παρμεζάνα+επιπλέον για πασπάλισμα στο σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βάζετε σε μια κατσαρολίτσα τα αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι μαζί με το κρασί και τα ζεσταίνετε καλά. Εναλλακτικά τα βάζετε σε πυρίμαχο μπολ και τα ζεσταίνετε πολύ καλά στο φούρνο μικροκυμάτων. Τα αποσύρετε από τη φωτιά και τα αφήνετε στην άκρη για 10 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν πλήρως τα πορτσίνι. Στη συνέχεια τα στραγγίζετε, κρατάτε το κρασί, στύβετε με τα χέρια σας τα πορτσίνι και τα χοντροκόβετε. Τα αφήνετε στην άκρη.
  2. Εν τω μεταξύ, σε ένα μεγάλο τηγάνι σοτάρετε τις φέτες μπέικον χωρίς λιπαντική ουσία, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντές τες συχνά, για 3-4 λ ή μέχρι να ροδίσουν καλά. Τις μεταφέρετε, με μια τρυπητή κουτάλα, από το τηγάνι σε ένα πιάτο,τις κόβετε σε μικρά στικς και τις αφήνετε στην άκρη.
  3. Αφήνετε μέσα στο τηγάνι το λίπος που άφησε το μπέικον, προσθέτετε 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί καλά ρίχνετε τα φρέσκα μανιτάρια κομμένα σε φέτες και τα ψιλοκομμένα πορτσίνι και τα σοτάρετε, ανακατεύοντάς τα συχνά, για 7-8 λ ή μέχρι να μαλακώσουν και ροδίσουν. Σε περίπτωση που απαιτηθεί προσθέστε μερικές κ.σ. επιπλέον ελαιόλαδο. 
  4. Προσθέτετε στο τηγάνι το κρεμμύδι, το σκόρδο και το θυμάρι αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για 6 λ ή μέχρι να μαλακώσουν και πάρουν ένα χρυσό χρώμα τα κρεμμύδια, προσθέτοντας και πάλι λίγο επιπλέον ελαιόλαδο αν απαιτηθεί. 
  5. Ξαναβάζετε το μπέικον στο τηγάνι, ανακατεύετε, ρίχνετε τα πολτοποιημένα ντοματάκια κονκασέ και το σουρωμένο κρασί των πορτσίνι, χαμηλώνετε τη φωτιά στο χαμηλό, σκεπάζετε το τηγάνι και τα αφήνετε να σιγοβράσουν για 20-25 λ περίπου ή μέχρι να γίνει η σάλτσα και σωθούν τα υγρά της. Μετά από δοκιμή προσθέτετε λίγη ζάχαρη ή επιπλέον αλατοπίπερο (προσοχή στο αλάτι λόγω της παρμεζάνας). 
  6. Εν τω μεταξύ, μέχρι να γίνει η σάλτσα βράζετε το ζυμαρικό σας, ριγκατόνι ή πέννες, σε μπόλικο, κοχλαστό, αλατισμένο νερό, αλ τέντε, 2 λ λιγότερο από το χρόνο που αναφέρετε στη συσκευασία. Κρατάτε 2 φλ. τσαγιού από το νερό που βράσατε το ζυμαρικό σας, το στραγγίζετε και το ξαναβάζετε στη άδεια κατσαρόλα που το βράσατε.
  7. Προσθέτετε μέσα στη κατσαρόλα με το στραγγισμένο ζυμαρικό σας τη κρέμα γάλακτος και την έτοιμη σάλτσα και συνεχίζετε το βράσιμο μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία, προσθέτοντας σταδιακά λίγο από το νερό που κρατήσατε, μέχρι να βράσει καλά το ζυμαρικό σας, πιεί τη σάλτσα και καλυφθούν καλά. Αν πήζει η σάλτσα πολύ, προσθέτετε σταδιακά από το νερό που κρατήσατε. 
  8. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε το ψιλοκομμένο μαϊντανό και τη τριμμένη παρμεζάνα, ανακατεύετε να ενσωματωθούν και σερβίρετε ζεστό το φαγητό σας, πασπαλίζοντάς το προαιρετικά με επιπλέον τριμμένη παρμεζάνα. Καλή σας όρεξη. 



Sintayes.gr,

Συνταγή: Ριγκατόνι με μανιτάρια και μπέικον