Ριγκατόνι με κρεμώδη σάλτσα μανιταριών και μπέικον

Ριγκατόνι με κρεμώδη σάλτσα μανιταριών και μπέικον

Ένα υπέροχο, νοστιμότατο, χορταστικό πιάτο με ζυμαρικό ριγκατόνι με κρεμώδη αρωματική σάλτσα με άρωμα θυμαριού με μανιτάρια και μπέικον. Μια συνταγή (από εδώ) για ένα πιάτο που σίγουρα θα απολαύσετε στο καθημερινό, οικογενειακό και επίσημο τραπέζι σας.

Υλικά συνταγής

  • 500 γρ. ζυμαρικό ριγκατόνι
  • 150 γρ. μανιτάρια λευκά φρέσκα, σε φέτες [*]
  • 150 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο ή πλευρώτους, σε φέτες
  • 140 γρ. μπέικον, ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό, ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 3-4 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • 1/2 φλ. τσαγιού λευκό κρασί
  • 1 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης 35%
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • αλάτι πιπέρι
  • φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα για πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βράζετε το ριγκατόνι, σε μπόλικο αλατισμένο, κοχλαστό νερό, αλ τέντε, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. 
  2. Εν τω μεταξύ, φτιάχνετε τη σάλτσα. Σε μια φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε, σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία, το βούτυρο και το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια και το μπέικον, ανακατεύοντας ανά διαστήματα για 3-5 λ ή μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι και γίνει τραγανό το μπέικον. 
  3. Προσθέτετε τα μανιτάρια και τα κλωναράκια θυμαριού, αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 5-7 λ ή μέχρι να μαλακώσουν και ροδίσουν ελαφρώς τα μανιτάρια. Σβήνετε με το λευκό κρασί και μόλις εξατμισθεί ελαφρώς, προσθέτετε τη κρέμα γάλακτος. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε το μείγμα να σιγοβράζει στο χαμηλό για άλλα 5 λ.
  4. Σουρώνετε καλά το ριγκατόνι, αφού έχετε κρατήσει 1/2 φλ. τσαγιού από το νερό που το βράσατε. Ρίχνετε τα ριγκατόνι μέσα στη κατσαρόλα, ανακατεύετε απαλά να καλυφθούν καλά με τη σάλτσα και αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο από το νερό που βράσατε το ζυμαρικό σας. Σερβίρετε το φαγητό σας, πασπαλισμένο με τριμμένη παρμεζάνα. 

[*] Σημείωση: Μη πλένετε ποτέ τα μανιτάρια, ιδίως τα πλευρώτους και τα πορτομπέλο, με νερό γιατί θα το απορροφήσουν το νερό και στο μαγείρεμα θα νερώσουν τη σάλτσα. Σκουπίστε τα καλά με μια βρεγμένη πετσέτα. Επίσης, μην αφαιρείτε τη φλούδα από τα μικρά μανιτάρια (ασπρομανίταρα) γιατί χάνουν τη νοστιμιά τους.



Sintayes.gr,

Συνταγή: Ριγκατόνι με κρεμώδη σάλτσα μανιταριών και μπέικον