Ριγκατόνι με κιμά, ντοματίνια και τυρί στο φούρνο

Ριγκατόνι με κιμά, ντοματίνια και τυρί στο φούρνο

Μια Ιταλική συνταγή για να απολαύσετε ένα πλήρες νοστιμότατο και χορταστικό, οικογενειακό γεύμα. Ζυμαρικό ριγκατόνι με κιμά, ντοματίνια και τυρί σε σάλτσα ντομάτας βασιλικού στο φούρνο. 

Υλικά συνταγής

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο + επιπλέον για άλειμμα ταψιού
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
  • 100 γρ. μπέικον, χοντροκομμένο 
  • 1 πιπερίτσα καυτερή (προαιρετικά), ψιλοκομμένη
  • 2 1/2 φλ. τσαγιού σάλτσα ντομάτας για ζυμαρικά έτοιμη ή σπιτική (βλέπε συνταγή εδώ)
  • 1/3 φλ. τσαγιού φρέσκο βασιλικό,  ψιλοκομμένο
  • 400 γρ. ζυμαρικό ριγκατόνι
  • 250 γρ. ντοματίνια
  • 100 γρ. μοτσαρέλα, χοντροτριμμένη 
  • 20 γρ. (1/4 φλ.) τριμμένη παρμεζάνα
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Αν προτιμήσετε σπιτική σάλτσα ντομάτας τη φτιάχνετε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, με τη διαφορά ότι θα τον μαγειρέψετε για 2 λ μόνο. Παράλληλα, βράζετε τα ριγκατόνι σε άφθονο, αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζετε και τα μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ. 
  2. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μπέικον και το τσίλι (προαιρετικά) και τα σοτάρετε ανακατεύοντας ανά διαστήματα, για 5 λ περίπου, ή μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.
  3. Προσθέτετε το κιμά και συνεχίζετε το σοτάρισμα, πιέζοντας με ξύλινη κουτάλα να κάνει “γρομπαλάκια” για 5 λ περίπου ή μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσθέτετε τη σάλτσα ντομάτας, αλατοπίπερο και τον έξτρα βασιλικό και μόλις πάρει βράση, μειώνετε τη θερμοκρασία στο χαμηλό και σιγοβράζετε για 15-20 λ ή μέχρι να πήξει ελαφρώς η σάλτσα.
  4. Εν τω μεταξύ, προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 ° C και αλείφετε με ελαιόλαδο ένα ταψί/πυρίμαχο σκεύος 30×40 εκ.
  5. Όταν είναι έτοιμος ο κιμάς με τη σάλτσα του, τον ρίχνετε στο μπολ με τα βρασμένα/στραγγισμένα ριγκατόνι, ρίχνετε και τα ντοματίνια και ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν πλήρως. Ρίχνετε το μείγμα στο λαδωμένο ταψί, ισιώνετε την επιφάνειά του στρώνετε ισομερώς στην επιφάνειά του τη μοτσαρέλα και τη παρμεζάνα και ψήνετε για 15 λ ή μέχρι να ροδίσουν τα τυριά. Το σερβίρετε ζεστό. 

Πηγή

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Ριγκατόνι με κιμά, ντοματίνια και τυρί στο φούρνο

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.