Ρεβυθοκεφτέδες Σίφνου οι αυθεντικές

Ρεβυθοκεφτέδες Σίφνου οι αυθεντικές

Πεντανόστιμοι, τραγανοί και μυρωδάτοι Ρεβυθοκεφτέδες… μια αυθεντική συνταγή από τη Σίφνο που μας έδωσε η Ράνια, μια Σιφνιά αγαπητή φίλη και υπέροχη μαγείρισσα για να απολαύσετε αυτό το υπέροχο ορεκτικό στην αυθεντική του μορφή, όπου τα ρεβύθια δεν τα μαγειρεύουμε αλλά τα μουλιάζουμε, τα αλέθουμε καλά και τα πλάθουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Απλά δοκιμάστε τα!

Υλικά συνταγής

  • 1/2 κιλό ρεβύθια, μουλιασμένα
  • 1/2 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και βρασμένες
  • 2 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα στο τρίφτη
  • 1/2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανρο
  • 1/2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα μαντζουράνας
  • 1/3  φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο
  • 1/3 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα φρέσκα μαϊντανό 
  • 1/4 φλ. τσαγιού φρέσκα φύλλα δυόσμου
  • αλάτι πιπέρι 
  • 1 κ.γ. κύμινο (προαιρετικά)
  • ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βάζετετε τα ρεβύθια σας σε ένα μπολ προσθέτετε και νερό που να τα σκεπάζει καλά και τα αφήνετε να μουλιάσουν 20-24 ώρες. Στη συνέχεια τα σουρώνετε, τα ξεπλένετε με μπόλικο τρεχούμενο νερό και τα αφήνετε να στραγγίξουν καλά. Στη συνέχεια (χωρίς να τα βράσετε) τα αλέθετε σε μπλέντερ ή τμηματικά σε μούλτι μέχρι να πάρουν τη μορφή τριμμένης φρυγανιάς, χωρίς να γίνουν πουρές.
  2. Εν τω μεταξύ έχετε βράσει τις πατάτες σας, τις πολτοποιείτε σε πουρέ και τις μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτετε τα αλεσμένα ρεβύθια, τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, το κύμινο (προαιρετικά) αλάτι και πιπέρι και τα ζυμώνετε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  3. Σκεπάζετε το μπολ με μια μεμβράνη και βάζετε το μείγμα στο ψυγείο για 2 ώρες για να σφίξει και να δέσουν οι γεύσεις. (Αν η ποσότητα είναι μεγάλη, πριν τα αλατίσετε αφαιρείτε μέρος του μείγματος και το βάζετε στη κατάψυξη χωρίς αλάτι. Το αποψύχετε, το αλατίζετε και το τηγανίζετε όποτε το χρειαστείτε). 
  4. Πλάθετε το μείγμα σε μικρά κεφτεδάκια και τα τηγανίζετε, χωρίς να τα αλευρώσετε σε μπόλικο καυτό λάδι (γιατί διαφορετικά θα ανοίξουν και θα διαλυθούν) για 2-3 λ από κάθε πλευρά ή μέχρι να πάρουν ένα χρυσο-ρόδινο χρώμα και γίνουν τραγανά. Τα αφαιρείτε και τα μεταφέρετε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί ψησίματος, να στραγγίξουν το λάδι μέχρι να τα σερβίρετε. 

Σημείωση Νο.1: Μπορείτε να αυξομοιώσετε τις ποσότητες των μυρωδικών ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Επίσης αν δεν έχετε ένα από τα μυρωδικά, π.χ. το δυόσμο ή τη μαντζουράνα μπορείτε να τα αναπληρώσετε προσθέτοντας μεγαλύτερη ποσότητα από τα υπόλοιπα μυρωδικά.

Σημείωση Νο.2: Αν δεν είχατε προβλέψει να μουλιάσετε τα ρεβύθια 20-24 ώρες πριν τα μαγειρέψετε με οποιαδήποτε συνταγή επιθυμείτε, μπορείτε να κάνετε τη τεχνική του γρήγορου μουλιάσματος ως εξής: Βράζετε τα ρεβύθια σας, σε νερό που να τα σκεπάζει, για 5-10 λ στη χύτρα σας. Στη συνέχεια αποσύρετε τη χύτρα σας από τη φωτιά, προσθέτετε μέσα στο καυτό νερό με τα ρεβύθια 1 κ.γ. μαγειρική σόδα, ανακατεύετε καλά και αφήνετε τα ρεβύθια μέσα στο καυτό νερό για 1 ώρα. Στη συνέχεια τα σουρώνετε τα ξεπλένετε με μπόλικο τρεχούμενο νερό και ή αλέθετε ή τα βράζετε ανάλογα με τη συνταγή σας. 

 

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Ρεβυθοκεφτέδες Σίφνου οι αυθεντικές

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.