Ραβανί σιροπιαστό με γκανάζ σοκολάτας και καραμελωμένα πορτοκάλια

Ραβανί σιροπιαστό με γκανάζ σοκολάτας και καραμελωμένα πορτοκάλια

Ένα λαχταριστό, παραδοσιακό, σιροπιαστό γλυκό ταψιού που κανένας δεν μπορεί να του αντισταθεί στη θέα του και μόνο. Ραβανί αφράτο με γιαούρτι, με κονιάκ και βανίλια για έξτρα γεύση και άρωμα, καλυμένο με μια ανάλαφρη γκανάζ σοκολάτας γαρνιρισμένο με ζαχαρωμένα-καραμελωμένα πορτοκάλια. Σκέφτεστε κάτι καλύτερο για να γευτείτε με την οικογένειά σας και τους καλεσμένους σας;

Υλικά συνταγής

  • Για το ραβανί
  • 1 φλ. τσαγιού λιωμένο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (230-240 γρ. περίπου)
  • 2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 5 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 φλ. τσαγιού γιαούρτι στραγγιστό
  • 3 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1/2 φλ. τσαγιού κονιάκ
  • 1 κοφτό κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
  • Για το σιρόπι
  • 2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1½ φλ. τσαγιού νερό
  • 1 κ.γ. χυμό λεμονιού
  • Για τη γκανάζ σοκολάτας
  • 250 γρ. Κουβερτούρα 52% Nestle Dessert, ψιλοκομμένη
  • 1 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης λιπαρών 35-36% (220-230 γρ.)
  • Για τις καραμελωμένες φέτες πορτοκαλιού
  • 2 μικρά-μέτρια πορτοκάλια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1½ φλ. τσαγιού νερό

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τις καραμελωμένες φέτες πορτοκαλιού: Πλένετε καλά τα πορτοκάλια, τα στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας και τα κόβετε πρώτα στα 4 σταυρωτά και μετά σε λεπτές φέτες (δείτε φωτογραφία πιο κάτω). Σε μια κατσαρολίτσα βάζετε το νερό και τη ζάχαρη και μόλις πάρουν βράση, σε μέτρια φωτιά, προσθέτετε τις φέτες πορτοκαλιού και αφήνετε να βράσουν για 20 λ μέχρι να μειωθεί το υγρό και έχετε ένα λεπτό σιρόπι. 
  2. Αφαιρείτε με τρυπητή κουτάλα τις φέτες πορτοκαλιού από το σιρόπι και τις αφήνετε πάνω σε σχάρα που έχετε τοποθετήσει πάνω σε ταψί στρωμένο με χαρτί κουζίνας για να πέσει το περίσσιο σιρόπι. Τις αφήνετε να κρυώσουν καλά μέχρι να τις χρειαστείτε. 
  3. Για το σιρόπι: Σε μια κατσαρολίτσα ρίχνετε τα υλικά για το σιρόπι και τα σιγοβράζετε για 5 λ από την ώρα που θα πάρουν βράση. Αποσύρετε το σιρόπι σας από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει τελείως για να σιροπιάσετε το ραβανί σας καυτό. 
  4. Για το ραβανί: Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 190 βαθμούς. Σε ένα μπολ ρίχνετε όλα τα ξηρά υλικά δηλ. το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα, τα ανακατεύετε καλά και τα αφήνετε στην άκρη. Σε άλλο μεγάλο μπολ ρίχνετε το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να ενσωματωθούν.
  5. Προσθέτετε τα αυγά, ένα τη φορά, χτυπώντας διαρκώς, φροντίζοντας να ενσωματώνονται μετά από κάθε προσθήκη. Μετά ρίχνετε το γιαούρτι, το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάτε να ενσωματωθούν πλήρως. Τέλος προσθέτετε και το μείγμα των ξηρών υλικών και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
  6. Αδειάζετε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο πυρέξ με διάσταση βάσης 23×33 εκ. περίπου, χτυπάτε 1-2 φορές πάνω στο πάγκο σας να απλωθεί ομοιόμορφα το μείγμα και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά του. Το βγάζετε από το φούρνο το περιχύνετε αμέσως, όπως είναι καυτό με το κρύο σιρόπι και το αφήνετε στην άκρη μέχρι να κρυώσει εντελώς.
  7. Για τη γκανάζ σοκολάτας: Ζεσταίνετε τη κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά μέχρι σχεδόν να βράσει, χωρίς να κοχλάσει και την αδειάζετε πάνω στη ψιλοκομμένη σοκολάτα που έχετε τοποθετήσει σε ένα μπολ. Αφήνετε για 1 λ και μετά την ανακατεύετε με μια πλαστική σπάτουλα μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα.
  8. Την αποσύρετε από τη φωτιά την αφήνετε για 2-3 λ και μετά την απλώνετε σε όλη την επιφάνεια του ραβανί. Τοποθετείτε τις καραμελωμένες φέτες πορτοκαλιού πάνω στη γκανάζ και αφήνετε το γλυκό σας μέχρι να κρυώσει καλά πριν το σερβίρετε.

Tip: Αυξήστε τη δόση για το σιρόπι αν θέλετε το ραβανί σας πολύ σιροπιαστό ή αν είστε λάτρεις της σοκολάτας αυξήστε τη δόση της γκανάζ.

Βασική ιδέα προσαρμοσμένο από εδώ



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Ραβανί σιροπιαστό με γκανάζ σοκολάτας και καραμελωμένα πορτοκάλια

 
 
 
 
 
You cannot copy content of this page