Ραβανί καρότο σιροπιαστό

Ραβανί καρότο σιροπιαστό

Ένα πεντανόστιμο ραβανί με καρότο σιροπιαστό. Ένα εξαιρετικά νόστιμο και γλυκό ραβανί που με τον πουρέ καρότου του δίνει ένα υπέροχο χρώμα και μια τέλεια χαρακτηριστική γεύση. Μια εύκολη συνταγή της Ντ. Νικολάου για να απολαύσετε ένα απίθανο κέικ καρότου “αλά ελληνικά”. 

Υλικά συνταγής

  • Για το ραβανί:
  • 3 μεγάλα και γλυκά καρότα, ολόκληρα καθαρισμένα από τη φλούδα τους
  • 1½ φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1½ φλ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κ.σ. κανέλα σε σκόνη
  • 4 αυγά
  • 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • ελάχιστο λιωμένο βούτυρο για το ταψί
  • Για το σιρόπι:
  • 4½ φλ. τσαγιού (900 ml) νερό
  • 4 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 2 στρογγυλές φέτες λεμονιού
  • Για το πασπάλισμα:
  • ζάχαρη άχνη ή ινδοκάρυδο τριμμένο

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το ραβανί: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνετε μπόλικο νερό και μόλις κοχλάσει ρίχνετε τα καρότα και τα βράζετε για 30 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και αφού τα στραγγίξετε καλά σε σουρωτήρι και σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας τα χτυπάτε στο μπέντερ μέχρι σχεδόν να γίνουν κρέμα. Την αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.
  2. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνετε στη βάση και τα τοιχώματα ένα στρογγυλό ταψί 26 εκ. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ, προσθέτετε το σιμιγδάλι και τη κανέλα και τα ανακατεύετε καλά με μια σπάτουλα. 
  3. Σε άλλο μπολ χτυπάτε καλά με το μίξερ χειρός τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και έχετε ένα ανοιχτόχρωμο και αφράτο μείγμα. Αδειάζετε αυτό το μείγμα μέσα στο μπολ με το μείγμα αλευριού και τα χτυπάτε με το μίξερ, σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να αναμειχθούν καλά.
  4. Προσθέτετε το πουρέ καρότου και τη κανέλα και συνεχίζετε το χτύπημα και συνεχίζετε το χτύπημα για λίγα λεπτά ακόμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αδειάζετε το μείγμα στο βουτυρωμένο ταψί και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λ. 
  5. Για το σιρόπι: Εν το μεταξύ, σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζετε το νερό, τη ζάχαρη και τις φέτες του λεμονιού και τα ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρουν μια βράση. Μετά χαμηλώνετε ελαφρώς τη φωτιά και βράζετε το σιρόπι σας για 10 λ. Το αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη μέχρι να γίνει χλιαρό.
  6. Για το σιρόπιασμα και το πασπάλισμα: Βγάζετε το ραβανί από το φούρνο, το αφήνετε 3-4 λ να σταθεί και στη συνέχεια το περιχύνετε με το χλιαρό σιρόπι. Το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει και να απορροφήσει όλο το σιρόπι, το πασπαλίζετε, προαιρετικά, με ζάχαρη άχνη ή τριμμένο ινδοκάρυδο και το σερβίρετε. 

Πηγή Photo



Sintayes.gr,

Συνταγή: Ραβανί καρότο σιροπιαστό