Ρατατούιγ (μπριάμ) λαχανικών στο φούρνο

Ρατατούιγ (μπριάμ) λαχανικών στο φούρνο

Ένα εύκολο και γρήγορο καλοκαιρινό φαγητό με μεσογειακές γεύσεις. Μια συνταγή για ένα νόστιμο ρατατούιγ (μπριάμ) με μελιτζάνες, κολοκυθάκια, πιπεριές και ντομάτες, με τραγανή κρούστα φρυγανιάς και παρμεζάνας. Απολαύστε το σαν μεζέ, ορεκτικό ή συνοδευτικό πιάτο με ψητό κοτόπουλο ή μπιφτέκια.

Υλικά συνταγής

  • Για το μείγμα φρυγανιάς-παρμεζάνας:
  • 3/4 φλ. τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
  • 1/4 φλ. τσαγιού ψιλό-τριμμένη παρμεζάνα
  • αλάτι πιπέρι
  • 1 πρέζα πιπέρι καγιέν
  • 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • Για τα λαχανικά: 
  • ελαιόλαδο
  • 3 μέτρια κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε φέτες
  • 2 μεγάλες κόκκινες πιπεριές κομμένες σε φέτες
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο βασιλικό
  • 2 μικρές (ή 3 baby μελιτζάνες) Αργίτικες μελιτζάνες 
  • 3 μέτρια κολοκυθάκια
  • 3-4 ντομάτες πομοντόρια
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς και λαδώνετε καλά ένα πυρίμαχο οβάλ σκεύος με 25×15 εκ. περίπου ή αντίστοιχο στρογγυλό 23 εκ. περίπου. 
  2. Για το μείγμα φρυγανιάς-παρμεζάνας: Βάζετε σε ένα μικρό μπολ όλα τα υλικά για το μείγμα τριμμένης φρυγανιάς παρμεζάνας, τα ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν και τα αφήνετε στην άκρη.
  3. Για τα λαχανικά: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Όταν ζεσταθεί καλά, ρίχνετε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές, τα αλατοπιπερώνετε ελαφρώς και τα σοτάρετε για 5-6 λ περίπου μέχρι να μαλακώσουν. Τα αφαιρείτε από τη φωτιά και τα στρώνετε στη βάση του πυρέξ, προσθέτετε 1/2 φλ. τσαγιού νερό και τα πασπαλίζετε με το βασιλικό. Αφήνετε το πυρέξ στην άκρη. 
  4. Κόβετε τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια και τις ντομάτες σε φέτες 1 εκ. περίπου διαγωνίως. Τις αλατοπιπερώνετε και τις στρώνετε, εναλλάξ, (μελιτζάνα, ντομάτα, κολοκυθάκι) πλαγιαστά πάνω από τα κρεμμύδια με τις πιπεριές, δημιουργώντας σχέδιο. Περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο και από πάνω απλώνετε σε όλη την επιφάνεια το μείγμα τριμμένης φρυγανιάς, παρμεζάνας.
  5. Σκεπάζετε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λ. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για 25 λ περίπου μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά.

Πηγή



Sintayes.gr,

Συνταγή: Ρατατούιγ (μπριάμ) λαχανικών στο φούρνο