Πως να πετύχετε τα τηγανιτά Καλαμαράκια πολύ μαλακά μέσα τραγανά έξω

Πως να πετύχετε τα τηγανιτά Καλαμαράκια πολύ μαλακά μέσα τραγανά έξω

Ένα  πιάτο υπέροχα καλοτηγανισμένα καλαμαράκια είναι πάντα ευπρόσδεκτο. Το σωστό τηγάνισμα του καλαμαριού δεν είναι αυτονόητο και απλό. Πάμε να δούμε πως να πετύχετε ωραιότατα τηγανιτά καλαμαράκια και σε γεύση και σε εμφάνιση!!! 

Υλικά συνταγής

  • Καλαμαράκια φρέσκα ή κατεψυγμένα
  • Αλεύρι
  • Αλάτι
  • Λεμόνι
  • σπορέλαιο για τηγάνισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Ξεπαγώνουμε τα καλαμάρια μας αν είναι κατεψυγμένα.
  2. Καθαρίζουμε τα καλαμάρια μας (αν είναι ολόκληρα) ως εξής: κόβουμε τα πλοκάμια και αφαιρούμε το στόμα και τα μάτια τους. Αν τραβήξουμε τα πλοκάμια αφαιρούνται μαζί τους και τα εντόσθια, που τα πετάμε. Επίσης αφαιρούμε το ζελατινώδες κεντρικό «κόκκαλο» από το εσωτερικό τους. Τα χωρίζουμε σε ροδέλες. Αν είναι μικρά μπορούμε να τα τηγανίσουμε και ολόκληρα. Τα πλένουμε καλά και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν. 
  3. Βάζουμε μπόλικο λάδι σε βαθύ τηγάνι ή φριτέζα και το αφήνουμε να κάψει πολύ καλά. Το λάδι πρέπει να σκεπάζει μια στρώση καλαμαράκια.
  4. Σε μια νάιλον σακούλα (προσοχή μην είναι τρύπια) ή σε poly bag, βάζουμε αρκετό αλεύρι, παίρνουμε λίγα καλαμαράκια και τα βάζουμε μέσα. Κλείνουμε τη σακούλα και «χτυπάμε» το αλεύρι με τα καλαμαράκια μέχρι να αλευρωθούν καλά εσωτερικά και εξωτερικά.
  5. Αφού κάψει καλά το λάδι, τινάζουμε το περίσσιο αλεύρι από τα καλαμαράκια και τα βάζουμε λίγα λίγα (όχι πολλά μαζί γιατί θα “πέσει” η θερμοκρασία του λαδιού) στο καυτό λάδι. Αν έχουμε χρησιμοποιήσει  τηγάνι, αρχίζουμε να τα γυρίζουμε στο ένα λεπτό από τη στιγμή που μπήκαν στο καυτό λάδι. Αν έχουμε φριτέζα τα αφήνουμε ως έχουν. (προτιμήστε να είναι και σε βαθύ τηγάνι ή φρυτέζα, για να σκεπάζονται από το λάδι). Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία σε δόσεις με τα υπόλοιπα καλαμαράκια, αφήνοντας το λάδι εν” τω μεταξύ να κάψει και πάλι καλά πριν την επόμενη δόση).
  6. Ο συνολικός χρόνος τηγανίσματος δεν πρέπει να ξεπεράσει τα δύο – τρία λεπτά (2-3 λ) με το ρολόι. Αμέσως μόλις πάρουν ένα χρυσοκίτρινο χρώμα είναι έτοιμα.  ΜΗΝ ΤΑ ΑΦΗΣΕΤΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΛΕΠΤΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ.
  7. Αφαιρούμε τα καλαμαράκια με τρυπητή κουτάλα τα βάζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας ώστε να στραγγίξουν τα περίσσια λάδια και τα αλατίζουμε . Δεν τα αλατίζουμε ποτέ πριν τα τηγανίσουμε γιατί με το αλάτι θα «σφίξουν».
  8. Αφήνουμε να ξανακάψει το λάδι και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα. Τα σερβίρουμε ζεστά και τα περιχύνουμε με χυμό λεμονιού. (το χυμό λεμονιού τον προσθέτουμε την ώρα του σερβιρίσματος και όχι νωρίτερα γιατί θα «πανιάσουν»).
 
Το μυστικό για μαλακά καλαμαράκια εσωτερικά με τραγανή κρούστα εξωτερικά είναι το καυτό λάδι, το αλάτι στο τέλος του τηγανίσματος και όχι πριν το τηγάνισμα. Βασικά όμως είναι ο χρόνος ψησίματος. Επίσης να βάζετε λίγα λίγα τα καλαμαράκια στο καυτό λάδι για να μη «πέφτει» η θερμοκρασία του λαδιού.
 

 

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Πως να πετύχετε τα τηγανιτά Καλαμαράκια πολύ μαλακά μέσα τραγανά έξω

 

15 Σχόλια

  1. Sintayes.gr says:

    Κε Θωμά καλησπέρα,
    Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Πίνω και εγώ λίγο κρασάκι… στην υγειά σας λοιπόν. Να είστε πάντα καλά !
    Με εκτίμηση,
    Sintayes.gr

  2. Sintayes.gr says:

    Ευχαριστώ πολύ Μάρω μου για τα καλά σου λόγια. Εύχομαι να είσαι καλά και να μαγειρεύεις πάντα για τους αγαπημένους σου ανθρώπους.
    Με εκτίμηση,

  3. Σοφία says:

    Παρακαλώ εξηγηστε μου τι εννοείται στο τηγάνισμα των καλαμαριών,π πρώτα τηγανίζουμε το περίσσιο αλεύρι;;;;;

  4. Sintayes.gr says:

    Σοφία, καλό μεσημέρι,
    Όχι δεν τηγανίζουμε το αλεύρι. Όπως θα δείτε και στη συνταγή, τα βάζετε στη σακούλα με το αλεύρι και ανακινείτε τη σακούλα ώστε να καλυφθούν καλά και παντού τα καλαμαράκια από το αλεύρι. Στη συνέχεια τινάζετε το περίσσιο αλεύρι από τα καλαμαράκια μέσα στη σακούλα ή στο νεροχύτη σας και τα τηγανίζετε στη φρυτέζα σας ή σε τηγάνι με μπόλικο λάδι.
    Καλή επιτυχία

  5. Μαργαρίτα says:

    Εξαιρετική η συνταγή και τόσο απλή!!! Για πρώτη φορά δεν έγινε χαμός από τα λάδια στην κουζίνα και τα καλαμαράκια ήταν πεντανόστιμα!!

    Ευχαριστούμε!!

  6. Sintayes.gr says:

    Να είσαι καλά Μαργαρίτα μου.
    Χαίρομαι που έγιναν ωραία χωρίς να “γεμίσεις” τη κουζίνα σου. Επειδή αρέσουν και σε μας και στα παιδιά μας πολύ τα καλαμαράκια, τα έφτιαχνα συχνά χωρίς πολύ καλό αποτέλεσμα. Μετά από πειραματισμούς βρήκα αυτή τη λύση και τη μοιράστηκα μαζί σας.
    Καλή όρεξη!
    Με εκτίμηση
    Sintayes.gr

  7. Αντωνης says:

    Τέλειο μόλις τα έφαγα! Πιο γρήγορα και καλά δεν γίνεται!,, ευχαριστω

  8. Αμαλία says:

    Πώς αποφεύγουμε το σκάσιμο και πιτσίλισμα κατά το τηγάνισμα; συνέχεια πιτσιλάνε, σκάνε και καίγομαι. Ευχαριστώ πολύ.

  9. Sintayes.gr says:

    Καλημέρα Αμαλία μου,
    Για να αποφύγεις το σκάσιμο και το πιτσίλισμα πρέπει τα καλαμαράκια σου να είναι στεγνά. Το νερό κάνει τη ζημιά. Γι” αυτό αν προσέξεις τη συνταγή γράφω όχι απλώς να τα αλευρώσετε αλλά να βάλετε αλεύρι σε σακούλα και εκεί να βάλετε τα καλαμαράκια΄. Κλείνεις τη σακούλα και τη κουνάς πολύ καλά να καλυφθούν ΠΑΝΤΟΥ μέσα και έξω τα καλαμαράκια. Εφ” όσον θα είναι παντού καλυμμένα δεν πρόκειται να σκάσουν.
    Επίσης θα τα φτιάξεις σε φριτέζα ή σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρολίτσα με μπόλικο καυτό λάδι ώστε να τα σκεπάζει (θα τα βγάλεις με τρυπητή κουτάλα). Έτσι δεν πρόκειται να πασπαλίσει ούτε σταγόνα λάδι.
    Δοκίμασέ το έτσι όπως σου γράφω και είμαι σίγουρη ότι θα σου πετύχουν.
    Ενημέρωσέ με σε παρακαλώ.
    Με εκτίμηση,
    Sintayes.gr

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.