Πως να καθαρίσετε τη μούχλα

Πως να καθαρίσετε τη μούχλα

Μούχλα είναι η κοινή ονομασία για πολλά είδη μυκήτων που αναπτύσσονται σε οργανικές ουσίες [που βρίσκονται σε αποσύνθεση] και έχουν μια χαρακτηριστική μυρουδιά.Το πρασινωπό ή ασπριδερό στρώμα που εμφανίζεται σε διάφορα μέρη και αποτελείται από διάφορα είδη μούχλας. Είναι αποκρουστικό και στην όραση και στην όσφρηση. Επειδή η μούχλα μπορεί να «πιάσει» σε διάφορα σημεία του σπιτιού ή της αποθήκης μας , πρέπει να την αντιμετωπίσουμε καθαρίζοντάς την άμεσα.

Πως την αντιμετωπίζουμε:

 • μισό λίτρο άσπρο ξύδι
 • 3 κουταλιές σούπας χονδρό αλάτι
 • 3 κουταλιές σούπας μαγειρική σόδα

Ανακατεύουμε, βάζουμε αρκετό από το μείγμα σ” ένα σφουγγάρι και τοποθετούμε αρκετή ποσότητα μείγματος στα σημεία που έχουν μούχλα.  Αφήνουμε να δράσει το μείγμα για 30 λεπτά και μετά ρίχνουμε κρύο νερό και βουρτσίζουμε.
Ίσως χρειαστεί να επαναλάβετε.

Αν καθαρίζετε εξωτερική επιφάνεια, ποτέ μη το κάνετε αν έχει δυνατό ήλιο, γιατί θα εξατμιστεί γρήγορα το μείγμα και δεν θα έχετε το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Για να αποφύγουμε τη δημιουργία μούχλας:

 1. Βγάλτε τα παπούτσια σας :Η μούχλα δεν εμφανίζεται μόνο στις γωνίες των υγρών χώρων του σπιτιού, αλλά μπορεί να «ταξιδέψει» και στις σόλες των παπουτσιών σας. Οι περισσότεροι, παρόλο που σκουπίζετε στο χαλάκι της εισόδου τα πόδια σας, όταν μπαίνετε στο σπίτι, δυστυχώς δεν το κάνετε εξονυχιστικά, επιτρέποντας στη μούχλα να εισέλθει. Άν πιστεύετε ότι πατήσατε κάπου που υπήρχε μούχλα, μία καλή λύση για να μην αφήσετε τη μούχλα να μπει στο σπίτι σας, είναι να βγάζετε τα παπούτσια μας μόλις μπαίνετε σπίτι, απαγορεύοντας στην ουσία στη μούχλα να εισχωρήσει στα ενδότερα.
 2. Σκουπίστε 2 φορές την εβδομάδα:Η μούχλα είναι «ύπουλη» και βρίσκει αρκετές κρυψώνες στο σπίτι. Πίσω από το ψυγείο, από τα καλοριφέρ, το πλυντήριο και άλλα απόμερα μέρη είναι ιδανικοί χώροι για την ανάπτυξή της. Σκουπίζοντας συχνά, δύο φορές την εβδομάδα κατά προτίμηση, μειώνετε τις πιθανότητες για τη μούχλα να εξελιχθεί και να «κατοικοεδρεύσει» στο σπίτι.
 3. Ελέγξτε την υγρασία στο χώρο σας: Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να ελέγξετε και κυρίως να περιορίσετε την υγρασία στο χώρο του σπιτιού. Μία καλή λύση είναι οι ειδικοί αφυγραντήρες, που πωλούνται στο εμπόριο. Βάλτε τους σε λειτουργία όσο πιο συχνά μπορείτε, για να απορροφήσουν όσο περισσότερη υγρασία γίνεται, εμποδίζοντας τη μούχλα να αναπτυχθεί.
 4. Ποτίστε με φειδώ. Αν έχετε αρκετά φυτά εσωτερικού χώρου, σιγουρευτείτε ότι δεν το παρακάνετε με το πότισμα. Ποτίστε τα φυτά σας με όσο νερό χρειάζεται και μην κάνετε υπερβολές, οι οποίες, όχι μόνο δε βοηθούν τα φυτά σας, αλλά ευνοούν την ανάπτυξη της μούχλας.
 5. Τι συμβαίνει στο υπόγειο;Τα υπόγεια είναι οι ιδανικοί χώροι για την ανάπτυξη της μούχλας. Η υγρασία του χώρου, η έλλειψη ήλιου και το γεγονός ότι είναι κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες. Ελέγξτε το υπόγειό σας και φροντίστε να το καθαρίσετε, να το στεγανοποιήσετε και να το απαλλάξετε από την υγρασία.
 6. Η σημασία του καθαρού αέρα Θα έχετε προσέξει ότι ο αέρας μετά από μία καταιγίδα είναι πιο καθαρός. Αυτή είναι μια διαδικασία ιονισμού, που τα σπίτια συνήθως δεν «αντιμετωπίζουν», αλλά είναι πολύ χρήσιμη στην απομάκρυνση της μούχλας και άλλων μολυσματικών ουσιών, που υπάρχουν στον αέρα που αναπνέετε. Υπάρχουν πολλές συσκευές στην αγορά που ισχυρίζονται ότι κάνουν καλή δουλειά, αλλά καλύτερα να επιλέξετε εκείνο το μηχάνημα που είναι σωστό για τον δικό σας χώρο και την τσέπη σας. Θυμηθείτε ότι χρειάζετε ένα μηχάνημα που να καθαρίζει τον αέρα σε όλο το σπίτι, όχι μόνο στο δωμάτιο, που έχετε παρατηρήσει ότι υπάρχει μούχλα. Επίσης, μη ξεχνάτε να ανοίγετε τα παράθυρα καθημερινά για να ανανεώνεται η ατμόσφαιρα του σπιτιού.
 7. Καθαρίστε τις υδρορροές Κρατήστε τις υδρορροές του σπιτιού σας καθαρές και μην επαναπαύεστε στο γεγονός, ότι έχετε τοποθετήσει ειδικές μονώσεις, που εμποδίζουν τη μούχλα. Οι ειδικές αυτές μονώσεις βοηθούν βέβαια στην απόφραξη της μούχλας αλλά ποτέ δε μπορείτε να είστε σίγουροι ότι αυτό θα συμβεί 100%. Καλό θα ήταν, κάθε άνοιξη και φθινόπωρο να ρίχνετε μια ματιά στις υδρορροές σας και να αλλάζετε το μονωτικό υλικό, εάν χρειάζεται.
 8. Η χλωρίνη δε «σκοτώνει» τη μούχλα : Η κοινή πεποίθηση, ότι εάν καθαρίσετε με χλωρίνη τα σημεία που έχει εμφανιστεί η μούχλα, νικήσατε τον …εχθρό είναι τελείως λανθασμένη. Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι που η χλωρίνη δε μπορεί να εξοντώσει τη μούχλα. Πρώτον, η χλωρίνη δεν έρχεται σε επαφή με τη μούχλα για τόση μεγάλη χρονική διάρκεια, ώστε να την εξαφανίσει, με αποτέλεσμα έστω και αν νομίζετε ότι έχει φύγει, να επιστρέφει δυναμικά, και δεύτερον, ως υλικό (η χλωρίνη) είναι αρκετά διαβρωτική για τις επιφάνειες του σπιτιού και επιβλαβής για την υγεία σας. 

670px-Get-Rid-of-Nail-Fungus-Step-2-Version-2Sintayes.gr,

Συνταγή: Πως να καθαρίσετε τη μούχλα