Ψωμί ολικής άλεσης σπιτικό

Ψωμί ολικής άλεσης σπιτικό

Ένα υγιεινό, νοστιμότατο σπιτικό ψωμί ολικής άλεσης. Το ψωμί με αλεύρι ολικής άλεσης αποτελείμια πιο υγιεινή και σαφώς προτιμότερη επιλογή, συγκριτικά με το λευκό. Μια συνταγή (από εδώ) για να φτιάξετε το δικό σας σπιτικό ψωμί ολικής άλεσης, με τραγανή κόρα, απλά και εύκολα. Ένα ψωμί που δεν περιέχει συντηρητικά, όπως το ψωμί του εμπορίου και διατηρείται πάνω από 1 εβδομάδα. Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

 • 680 αλεύρι σκληρό ή για όλες τις χρήσεις
 • 340 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
 • 2 κ.γ. ξηρή μαγιά 
 • 1 κ.γ. αλάτι
 • 3,5-4 φλ. τσαγιού χλιαρό νερό 
 • 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο + επιπλέον για άλειμμα ταψιών και χεριών

Εκτέλεση συνταγής

 1. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τα 2 ειδών αλεύρια, το αλάτι και τη ξηρή μαγιά και τα ανακατεύετε να αναμιχθούν καλά. Προσθέτετε τα 2 ½ φλ. τσαγιού ζεστό νερό (όχι καυτό γιατί θα κάψει τη μαγιά και θα την αδρανοποιήσει, αλλά απλά ζεστό τόσο που να είναι καλά ανεκτό στο χέρι σας).
 2. Αρχίζετε να ζυμώνετε με τα χέρια σας, προσθέτοντας σταδιακά τόσο από το υπόλοιπο ζεστό νερό, όσο πάρει, ώστε να έχετε μια ζύμη κολλώδη και ελαστική όπως φαίνεται στη 2η φωτογραφία πιο κάτω.
 3. Ανάλογα με το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσετε ίσως χρειαστείτε λίγο λιγότερο, ή λίγο περισσότερο από το υπόλοιπο προτεινόμενο νερό της συνταγής, το οποίο προσθέτετε σταδιακά λίγο τη φορά. Μην ανησυχείτε αν σε αυτό το στάδιο η ζύμη κολλάει στα χέρια σας γιατί προσθέτοντας το ελαιόλαδο στο επόμενο στάδιο η ζύμη δεν θα κολλάει. 
 4. Ρίχνετε τη 1 κ.σ. ελαιόλαδο στη παλάμη σας, ακουμπάτε επάνω και την άλλη παλάμη ώστε να αλειφθεί και αυτή με το λάδι και στη συνέχεια αλείφετε την επιφάνεια της ζύμης με το ελαιόλαδο και τη πλάθετε σε μπάλα. Ίσως χρειαστεί να επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία άλλες 2 φορές, χρησιμοποιώντας 1/2 κ.σ. ελαιόλαδο κάθε φορά.
 5. Τοποθετείτε τη μπάλα ζύμης στο κέντρο του μπολ , καλύπτετε το μπολ με μια μαλακή πετσέτα κουζίνας και το αφήνετε σε ένα ζεστό μέρος του σπιτιού  για 1 περίπου ώρα ή ζεσταίνετε το φούρνο σας στους 50 βαθμούς και μόλις ζεσταθεί, σβήνετε το φούρνο και βάζετε το μπολ με τη ζύμη μέσα. Αν χρειαστεί μετά από λίγη ώρα τον ξανα-ανάβετε στους 50 βαθμούς και μόλις ζεσταθεί τον σβήνετε πάλι. Στη περίπτωση που το βάλετε στο φούρνο θα απαιτηθεί λιγότερη ώρα για να φουσκώσει η ζύμη. 
 6. Μόλις η ζύμη διπλασιαστεί σε όγκο τη βγάζετε από το μπολ και τη κόβετε σε 2 ίσα μέρη με τα χέρια σας. Παίρνετε 2 ταψιά, ένα στρογγυλό και ένα μακρόστενο (φόρμα του κέικ) και τα λαδώνετε καλά με ένα πινέλο στη βάση και τα τοιχώματά τους.
 7. Λαδώνετε λίγο τα χέρια σας, παίρνετε το κάθε μισό κομμάτι ζύμης τα τοποθετείτε σε κάθε ταψί και τα απλώνετε ισομερώς σε όλη την επιφάνεια της βάσης των ταψιών. Βεβαιωθείτε ότι τα ταψιά δεν είναι ούτε πολύ μικρά ούτε μεγάλα, λαμβάνοντας υπ” όψη ότι η ζύμη πρέπει να τα “γεμίσει” μέχρι τη μέση των τοιχωμάτων τους. 
 8. Με ένα μαχαίρι κάνετε απαλές χαρακιές στην επιφάνεια της ζύμης, καλύπτετε πάλι τα ταψιά με πετσέτες κουζίνας, τα ξαναβάζετε σε ζεστό μέρος ή στο φούρνο (για πιο σύντομο φούσκωμα), όπως αναφέρεται πιο πάνω, και τα αφήνετε για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να διπλασιαστεί πάλι σε όγκο η ζύμη.
 9. Ψήνετε τα ψωμιά σας σε προθερμασμένο στους 200 βαθμούς φούρνο για 1 περίπου ώρα ή μέχρι να κάνει μια τραγανή χρυσή κόρα και ξεκολλήσει η ζύμη από τα τοιχώματα των ταψιών. Μπορείτε με ένα μαχαίρι που θα βυθίσετε στο ψωμί να ελέγξετε αν το έχουν ψηθεί εσωτερικά.
 10. Βγάζετε τα ψωμιά σας από το φούρνο και από τα ταψιά τους και τα τοποθετείτε πάνω σε σχάρα και τα αφήνετε μέχρι να κρυώσουν. Καλή σας όρεξη. 

Δείτε σε φωτογραφίες την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμαSintayes.gr,

Συνταγή: Ψωμί ολικής άλεσης σπιτικό