Ψωμί με ελιές [ελιόψωμο] Facebook31 Twitter0 Google+0 Pinterest1
Ένα κλασικό ψωμί που αν το συνοδεύσετε με ένα μαλακό τυρί, θα απογειώσει τη γεύση σας…
Υλικά συνταγής
- 350 γρ. αλεύρι άσπρο για ψωμί
- 150 γρ. ολικής άλεσης
- 20 γρ. μαγιά νωπή
- 1 1/2 φλ. τσαγιού χλιαρό νερό
- 1/2 κ.γ. ζάχαρη
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 2 κ.σ. λάδι
- 80-100 γρ. ελιές μαύρες ή καλαμών χωρίς το κουκούτσι
Εκτέλεση συνταγής
- Διαλύετε τη μαγιά σε 1/2 φλ. χλιαρό νερό. Προσθέτετε λίγο αλεύρι και τη ζάχαρη και ανακατεύετε. Σκεπάζετε το μείγμα και το αφήνετε σε ζεστό σημείο για 1/2 ώρα να φουσκώσει.
- Εν” τω μεταξύ κοσκινίζετε τα δύο αλεύρια σε μια λεκάνη, κάνετε μια λακούβα στη μέση ρίχνετε το λάδι, το αλάτι, λίγο νερό και αρχίζετε να ανακατεύετε παίρνοντας λίγο λίγο το αλεύρι γύρω από τη λακούβα.
- Προσθέτετε και το μείγμα με τη μαγιά και αρχίζετε να ζυμώνετε με τα χέρια ή με το ειδικό εργαλείο του μίξερ χειρός, προσθέτοντας σταδιακά το χλιαρό νερό. Η ζύμη πρέπει να είναι ελαστική και να μη κολλάει στα χέρια σας. Αν χρειαστεί προσθέστε λίγο αλεύρι ακόμα.
- Σκεπάζετε τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνετε σε ζεστό μέρος 1 1/2- 2 ώρες να φουσκώσει και να διπλασιασθεί σχεδόν σε όγκο. Μόλις είναι έτοιμο προσθέτετε τις ελιές και ξαναζυμώνετε με τα χέρια για λίγο μέχρι να ενσωματωθούν.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Βάζετε τη ζύμη σε λαδωμένη και αλευρωμένη μακρόστενη φόρμα ή άν θέλετε μικρότερα ψωμάκια σε ταψί με λαδόχαρτο. Με ένα κοφτερό μαχαιράκι, κάνετε χαρακιές στην επιφάνειά τους και τα βάζετε στο προθερμασμένο φούρνο. Ψήνετε για 30-40 λεπτά [ανάλογα το μέγεθος των ελιόψωμων] .
29/04/2014
www.sintayes.gr,
Συνταγή: Ψωμί με ελιές [ελιόψωμο]
Tags: ελιές ελιόψωμο ορεκτικά ψωμί
