Ψητό τυρί ρικότα ή ανθότυρο με ντοματίνια και μπέϊκον

Ψητό τυρί ρικότα ή ανθότυρο με ντοματίνια και μπέϊκον

Μια υπέροχη συνταγή για το τέλειο ορεκτικό. Ψητό τυρί με μείγμα ρικότας, προσούτου, πατάτας και μυρωδικών, γαρνιρισμένο με ντοματίνια και τραγανό μπέϊκον.

Υλικά συνταγής

  • 3-4 μέτριες πατάτες
  • 250 γρ. προσούτο σε φέτες
  • 2 αυγά
  • 1 κιλό τυρί ρικότα [ή ανθότυρο]
  • 1/3 φλ. τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα
  • 1/4 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα μυρωδικά [μαϊντανό, βασιλικό, ρίγανη]
  • 250 γρ. ντοματίνια
  • ξύδι βαλσάμικο 
  • ελαιόλαδο
  • Για συνοδευτικό:
  • ψωμί ψημένο
  • 4-6 φέτες μπέϊκον 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 ° C και λαδώνετε και στρώνετε με λαδόκολα μια μακρόσκενη φόρμα 10Χ30 εκ.
  2. Καθαρίζετε κόβετε τις πατάτες στη μέση και τις βράζετε σε μπόλικο αλατισμένο νερό, για 10 λ  μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Τις βγάζετε και τις στραγγίζετε. Τις βάζετε σε ένα μπολ και τις θρυμματίζετε ελαφρώς με ένα πηρούνι.
  3. Θρυμματίζετε σε μπλέντερ το προσούτο. Προσθέτετε και τις πατάτες και χτυπάτε να ενσωματωθούν. Προσθέτετε τα αυγά και τη ρικότα και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν. Τέλος ρίχνετε στο μείγμα τη παρμεζάνα, τα μυρωδικά, λίγο αλατοπίπερο και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  4. Ρίχνετε το μείγμα στη μακρόστενη φόρμα και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 20 λ. Το βγάζετε από τη φωτιά και το αφήνετε στο ταψί για 10 λ να “σταθεί” χωρίς να σβήσετε το φούρνο.
  5. Ξεφορμάρετε και στο ίδιο σκεύος προσθέτετε τα ντοματίνια. Τα περιχύνετε με ελαιόλαδο και τα ψήνετε στο φούρνο για 5-7 λεπτά. Συγχρόνως ψήστε [προαιρετικά] και μερικές φέτες ψωμί.
  6. Σερβίρετε σε πιατέλα τη ρικότα σε 4-6 φέτες, προσθέτετε από πάνω τα ψημένα ντοματίνια και περιχύνετε με ελαιόλαδο και βαλσάμικο. Συνοδεύετε με ρόκα, φρυγανισμένο ψωμί  και τραγανό μπέϊκον σε μπούκλες [προαιρετικά] . 
  7. Για να φτιάξετε το μπέϊκον μπούκλες: Παίρνετε μεταλλικά πιρούνια ή μαχαίρια και τυλίγετε γύρω γύρω τις φέτες του μπέϊκον. Τα ψήνετε σε προθερμασμένο στους 200 βαθμούς φούρνο. Τις αποσύρετε απαλά από τα μαχαιροπίρουνα χωρίς να χάσουν το σπιράλ σχήμα τους και σερβίρετε.

Πηγή



Sintayes.gr,

Συνταγή: Ψητό τυρί ρικότα ή ανθότυρο με ντοματίνια και μπέϊκον