Ψητές πιπεριές Φλωρίνης ξιδάτες

Ψητές πιπεριές Φλωρίνης ξιδάτες

Υπέροχες σπιτικές ψητές, ξιδάτες πιπεριές Φλωρίνης στο βάζο, πολύ νοστιμότερες από αυτές του εμπορίου. Μια απλή και εύκολη παραδοσιακή συνταγή (από εδώ) με τη γευστική πιπεριά Φλωρίνης για τις στιγμές που αναζητάτε κάτι νόστιμο που θα απογειώσει τη γεύση στις σαλάτες σας, ή για να τις απολαύσετε σαν μεζέ ή ορεκτικό με το ουζάκι και το κρασάκι σας πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί, ή ακόμα να τις σερβίρετε σαν συνοδευτικό με τα ψητά σας, σε σαλάτες. 

Υλικά συνταγής

  • 1.200 γρ. (10-12 τεμ. περίπου) πιπεριές Φλωρίνης
  • 3 σκελίδες σκόρδο, κομμένο σε μικρά κομματάκια
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 φλ. τσαγιού ξύδι από κόκκινο ή λευκό κρασί + λίγο περισσότερο αν χρειαστεί
  • 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο + λίγο περισσότερο αν χρειαστεί

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 200 βαθμούς. Στρώνετε με χαρτί ψησίματος ένα μεγάλο ταψί και το αφήνετε στην άκρη.
  2. Πλένετε τις πιπεριές τις τοποθετείτε στο ταψί και τις ψήνετε στο καλά προθερμασμένο φούρνο για 20 λ από κάθε πλευρά ή μέχρι να εμφανίσουν φουσκάλες στη φλούδα και να αρχίσουν να μαυρίζουν. Τις βγάζετε από το φούρνο, τις σκεπάζετε καλά και τις αφήνετε για 10-15 λ να κρυώσουν ελαφρώς και να “ιδρώσουν” για να τις ξεφλουδίσετε πιο εύκολα. 
  3. Στη συνέχεια τις ξεφλουδίζετε, κόβετε τη κορυφή τους με το κοτσάνι, τις κόβετε στη μέση κατά μήκος και αφαιρείτε προσεκτικά τους σπόρους και τυχόν ίνες. Τις αφήνετε ως έχουν κομμένες στα 2 ή κόβετε κάθε κομμάτι πάλι στα δύο κατά μήκος (δηλ. κάθε πιπεριά να είναι κομμένη κάθετα σε 4 λωρίδες). Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας μη ξεπλύνετε καθόλου τις πιπεριές γιατί θα χάσουν τη γεύση τους. 
  4. Βάζετε τις πιπεριές σε ένα μπολ, τις πασπαλίζετε με το αλάτι, προσθέτετε το σκόρδο και το ξύδι, όσο χρειαστεί για να σκεπαστούν καλά, τις ανακατεύετε, σκεπάζετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και τις αφήνετε στο ξύδι για 2 ώρες. 
  5. Μετά από 2 ώρες στραγγίζετε το ξύδι, μεταφέρετε σε ένα βάζο, που να κλείνει αεροστεγώς, τις στραγγισμένες πιπεριές με το σκόρδο και γεμίζετε το βάζο με το λάδι, όσο χρειαστεί προκειμένου το λάδι να καλύπτει πλήρως τις πιπεριές. Τις αποθηκεύετε στο ψυγείο. 
  6. Σημείωση: Ενδέχεται να παρατηρήσετε ότι το ελαιόλαδο στερεοποιείται όταν φυλάσσεται στο ψυγείο. Αυτό είναι φυσιολογικό. Θα επανέλθει στη ρευστή υγρή μορφή του μόλις το αφήσετε για λίγο σε θερμοκρασία δωματίου. 

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής σε φωτογραφίες



Sintayes.gr,

Συνταγή: Ψητές πιπεριές Φλωρίνης ξιδάτες