Ψητές πατάτες γεμιστές με ζαμπόν και παρμεζάνα

Ψητές πατάτες γεμιστές με ζαμπόν και παρμεζάνα

Γεμιστές ψητές πατάτες φούρνου γεμιστές με ζαμπόν, παρμεζάνα και μυρωδικά. Συνοδεύστε τη με μια απλή δροσερή σός ντομάτας και απολαύστε ένα υπέροχο πιάτο ως ορεκτικό ή ως κυρίως γεύμα. 

Υλικά συνταγής

  • 4 μεγάλες πατάτες
  • 30 γρ. βούτυρο
  • 2/3 φλ. τσαγιού [160 ml] κρέμα γάλακτος
  • 5 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα
  • 1/2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο ζαμπόν
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 4 ντομάτες ξεφλουδισμένες και σεσποριασμένες, ψιλοκομμένες
  • Για τη συνοδευτική σος:
  • 1/2 φλ. τσαγιού [125 ml] ελαιόλαδο 
  • 4 κ.σ. κέτσαπ
  • 1/4 φλ. τσαγιού [60 ml] ξίδι από λευκό κρασί
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο βασιλικό ή μαϊντανό

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Πλένετε καλά τις πατάτες, τις τυλίγετε μια μια σε αλουμινόχαρτο τις βάζετε στο φούρνο και τις ψήνετε για 1 ώρα. Τις βγάζετε από το φούρνο και μόλις μισοκρυώσουν, κόβετε με ένα κοφτερό μαχαίρι την οριζόντια κορυφή της πατάτας. Με ένα κουτάλι βγάζετε τη ψίχα από κάθε πατάτα [αφήνοντας λίγη ψίχα και περιμετρικά για να μπορεί να στέκεται η πατάτα] και την βάζετε σε ένα μπολ.
  2. Προσθέστε στο μπολ με τη ψίχα της πατάτας, το βούτυρο, τη μισή κρέμα γάλακτος, τη παρμεζάνα, το ζαμπόν, τα κρεμμυδάκια και τις μισές ψιλοκομμένες ντομάτες, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Γεμίζουμε τις πατάτες με τη γέμιση, τις περιχύνουμε με ελαιόλαδο και τις ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
  3. Για τη σάλτσα για το σερβίρισμα: Εν τω μεταξύ σε μπολ βάζετε τις υπόλοιπες ψιλοκομμένες ντομάτες, το κέτσαπ, τη κρέμα γάλακτος, το ξίδι και το ελαιόλαδο, λίγο αλατοπίπερο, το βασιλικό ή μαϊντανό και τα χτυπάτε καλά. Σερβίρετε τις πατάτες με τη σάλτσα και τις απολαμβάνετε.

 



Sintayes.gr,

Συνταγή: Ψητές πατάτες γεμιστές με ζαμπόν και παρμεζάνα