Αναρτήθηκε στις 05/01/2017 σε Ορεκτικά - Μεζέδες, Συνταγές, Σως - Dressings
Ψητές μελιτζάνες σε σάλτσα βινεγκρέτ με σκόρδο κύμινο, φέτα & μυρωδικά
Μια εύκολη συνταγή για ψητές μελιτζάνες, περιχυμένες με σάλτσα βινεγκρέτ με σκόρδο και κύμινο, πασπαλισμένες με τυρί φέτα και μυρωδικά. Ο απόλυτος μεζές για να συνοδεύσετε το κρασάκι ή το ουζάκι σας, ή για τις απολαύσετε σαν ορεκτικό ή συνοδευτικό με τα ψητά σας.
Υλικά συνταγής
- Για τη σος βινεγκρέτ:
- 1 σκελίδα σκόρδο
- αλάτι, πιπέρι μαύρο ή καγιέν
- 1 1/2 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού
- 1 κοφτή κ.σ. ξύδι
- 1 μικρό κρεμμυδάκι ξερό για στιφάδο ή ένα φρέσκο κρεμμυδάκι, πολύ ψιλοκομμένο
- 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1/2 κ.γ. σπόροι κύμινο, αλεσμένοι σε γουδί ή σε σκόνη στο μύλο πιπεριού
- Για τις μελιτζάνες:
- 2 μικρές φλάσκες μελιτζάνες συνολικού βάρους 500 γρ. (ή και Αργίτικες) κομμένες σε ροδέλες πάχους 1 εκ. περίπου.
- ελαιόλαδο για να αλείψετε τις μελιτζάνες
- αλάτι
- 1/2 φλ. τσαγιού ψιλο-θρυμματισμένη φέτα
- 3 κ.σ. ψιλο-κομμένα φρέσκα φύλλα δυόσμου
- 3 κ.σ. ψιλο-κομμένα φρέσκα φύλλα κόλιανδρου
- 1 μικρό φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
Εκτέλεση συνταγής
- Για τη βινεγκρέτ: Πολτοποιείτε σε γουδί το σκόρδο μαζί με 1 πρέζα αλάτι, το μεταφέρετε σε μπολ, προσθέτετε τη 1 κ.σ. χυμό λεμονιού, το ξύδι και και 2 κ.σ. νερό, ανακατεύετε πολύ καλά και το αφήνετε για 10 λ στην άκρη να ενσωματωθούν οι γεύσεις.
- Στη συνέχεια προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, την υπόλοιπη 1/2 κ.σ λεμόνι, 1 πρέζα αλάτι επιπλέον, ανακατεύετε πολύ καλά με σύρμα και το αφήνετε στην άκρη για άλλα 10 λ. Τέλος προσθέτετε το κύμινο, το πιπέρι και το ελαιόλαδο βροχηδόν χτυπώντας συνεχώς με το σύρμα μέχρι να έχετε μια ομογενοποιημένη σος.
- Για τις μελιτζάνες: Προθερμαίνετε το φούρνο στο γκρίλ στον αέρα στους 190 βαθμούς. Στρώνετε με λαδόκολλα το ταψί του φούρνου. Τοποθετείτε τις ροδέλες μελιτζάνας πάνω στο ταψί τη μια δίπλα στην άλλη. Με ένα πινέλο τις βουρτσίζετε και από τις δύο πλευρές καλά με ελαιόλαδο και τις αλατίζετε.
- Τις ψήνετε για 10 λ περίπου από κάθε πλευρά, τσεκάροντας συχνά μετά τα 5-6 λ (ο χρόνος ποικίλει ανάλογα με το φούρνο και το πάχος της μελιτζάνας) ώστε να πετύχετε μαλακές και ζουμερές μελιτζάνες εσωτερικά και ένα σκούρο χρυσό χρώμα εξωτερικά. Μην τις παραψήσετε διότι θα “στεγνώσουν” και θα χάσουν τους ζωμούς τους.
- Μεταφέρετε τις μελιτζάνες σε πιατέλα σερβιρίσματος, τις πασπαλίζετε με τη θρυμματισμένη φέτα, το δυόσμο, το κόλιανδρο και τα κρεμμυδάκια, τις περιχύνετε με τη σος βινεγκρέτ και τις σερβίρετε ζεστές.
Προσαρμοσμένη συνταγή από αρχική Πηγή
05/01/2017
Sintayes.gr,
Συνταγή: Ψητές μελιτζάνες σε σάλτσα βινεγκρέτ με σκόρδο κύμινο, φέτα & μυρωδικά