Ψητά μπουτάκια κοτόπουλου σε κρεμώδη σάλτσα μανιταριών

Ψητά μπουτάκια κοτόπουλου σε κρεμώδη σάλτσα μανιταριών

Λαχταριστά ψητά μπουτάκια κοτόπουλου σε κρεμώδη σάλτσα μανιταριών. Μια εύκολη συνταγή (βασική ιδέα εδώ) για να απολαύσετε ένα πεντανόστιμο φαγητό στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι και όχι μόνο. Τα σερβίρετε με πουρέ πατάτας ή ρύζι ή άλλο συνοδευτικό επιλογής σας και …. καλή σας όρεξη!!!

Υλικά συνταγής

  • 6 μπούτια κοτόπουλου (το επάνω μέρος του ποδιού), με τα κόκαλα και το δέρμα τους
  • 450 γρ. μανιτάρια φρέσκα, χοντροκομμένα
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 4-6 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 φλ. τσαγιού κοτόπουλου
  • 2 φλ. τσαγιού sour cream [*]
  • 1 κ.σ. πάπρικα 
  • 1 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
  • 2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • αλάτι πιπέρι
  • ελαιόλαδο
  • μαϊντανό για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Στρώνετε λαδόκολλα σε ένα ταψί απλώνετε από πάνω τα μανιτάρια, τα πασπαλίζετε με λίγο αλάτι και τα ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 15 λ. Τα αφαιρείτε από το φούρνο.
  2. Λαδώνετε ένα μεγάλο ταψί, αλατοπιπερώνετε το κοτόπουλο και το τοποθετείτε μέσα στο ταψί με τη πέτσα τους προς τα επάνω. Βάζετε το ταψί στο προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε τα μπούτια για 25 λ περίπου ή μέχρι να ψηθούν μέχρι μέσα και γίνει τραγανή η πέτσα τους. 
  3. Εν τω μεταξύ, σε μια μεγάλη φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι ανακατεύοντας για 2-3 λ. Το πασπαλίζετε με αλάτι, προσθέτετε και το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λ. Ρίχνετε τα ψητά μανιτάρια, τη πάπρικα, τη ρίγανη, το θυμάρι και λίγο πιπέρι και ανακατεύετε για 1/2 λ. 
  4. Προσθέτετε το ζωμό κοτόπουλου και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 3 λ. Βάζετε τη sour cream σε ένα μέτριο μπολ και προσθέτετε σταδιακά 1 φλ. ζεστό ζωμό από τη κατσαρόλα, ανακατεύοντας διαρκώς για να μην δημιουργηθούν “σβόλοι”. 
  5. Ρίχνετε το χλιαρό πλέον μείγμα της sour cream μέσα στη κατσαρόλα και ανακατεύετε πολύ καλά να ενσωματωθεί. Ελέγχετε το αλατοπίπερο και προσθέτετε αν απαιτείται. Τοποθετείτε το ψητό κοτόπουλο μέσα στη κατσαρόλα με τη πέτσα προς τα πάνω (φροντίζετε να μη καλύπτονται οι πέτσες του κοτόπουλο από σάλτσα για να παραμείνουν τραγανές) και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 8-10 λ. Σερβίρετε το φαγητό σας ζεστό με πουρέ πατάτας, ή ρύζι ή άλλο συνοδευτικό επιλογής σας. 

[*] Sour cream πωλείται σε ορισμένα μεγάλα Super Market ή σε Ντελικατέσεν. Αν δεν βρείτε μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας ως εξής: Βάζετε τη κρέμα γάλακτος (πλήρης 35-36%) σε μπολ, προσθέτετε και το χυμό μισού μικρού λεμονιού και το χτυπάτε με αυγογδάρτη μέχρι να πήξει και αφρατέψει λίγο. Ιδανικά είναι να το φτιάξετε από τη προηγούμενη ημέρα ή από το πρωί, να το σκεπάσετε και να το αφήσετε στο ψυγείο. Διαφορετικά, αν δεν έχετε χρόνο το χρησιμοποιείτε αμέσως. 
loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Ψητά μπουτάκια κοτόπουλου σε κρεμώδη σάλτσα μανιταριών

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.