Ψαρόσουπα αυγολέμονο

Ψαρόσουπα αυγολέμονο

Ένα απο τα πιο νόστιμα και υγιεινά φαγητά της ελληνικής κουζίνας. Τρώγεται χειμώνα -καλοκαίρι, αρκεί να έχουμε τα κατάληλα ψάρια. Τα πιο νόστιμα ψάρια για την ψαρόσουπα είναι οι σκορπίνες, ο ροφός, μπακαλιάρος,  σφυρίδα. Εξίσου όμως καλή ψαρόσουπα γίνεται και με τα κατεψυγμένα κοκκινόψαρα εισαγωγής, ενώ οι φρέσκοι μπακαλιάροι δεν υστερούν σε νοστιμιά.

Υλικά συνταγής

  • 1 ½ κιλό ψάρια κατάλληλα για σούπα (σκορπίνες, ο ροφός, μπακαλιάρος,  σφυρίδα, μπακαλιάροι, ή κατεψυγμένα κοκκινόψαρα)
  • 3 καρότα, κομμένα στα 2
  • 3 μέτριες πατάτες, κομμένες στα 4
  • 2-3 κολοκυθάκια ολοκληρα
  • 2 κρεμμύδια ξερά, κομμένα στα 4
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2-3 κλαδάκια σέλινο, κομμένα σε μέτρια κομμάτια
  • 1 ½ φλ. τσαγιού ρύζι γλασέ (προαιρετικά)
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 κρόκους αβγών
  • χυμό 1-2 λεμονιών
  • 1 κ.σ. κορν φλαουερ (μόνο αν δεν πολτοποιήσετε τα λαχανικά)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε όλα τα λαχανικά, επάνω στα λαχανικά τοποθετούμε το ψάρι μας, τα περιχύνουμε με νερό που ίσα να τα σκεπάζει (περίπου 3 λίτρα νερό), με το ελαιόλαδο,  αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, με μισοσκεπασμένη τη κατσαρόλα για 15-20 λ περίπου. 
  2. Επειδή τα ψάρια θέλουν λιγότερο βράσιμο (15-20 ανάλογα με το/τα ψάρι/α και το μέγεθός τους) και τα χορταρικά περισότερο χρόνο, όταν το ψάρι  είναι έτοιμο το βγάζουμε προσεκτικά από τη κατσαρόλα με μια σουρωτή κουτάλα και το αφήνουμε σε μια πιατέλα. 
  3. Συνεχίζουμε το βράσιμο των λαχανικών για 10-15 λ και ή τα τοποθετούμε στη πιατέλα με τα ψάρια ή τα μεταφέρουμε με σουρωτή κουτάλα στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε. Σουρώνουμε σε σήτα το ζωμό και τον ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα, μαζί με τα πολτοποιημένα λαχανικά και τα αφήνετε να πάρουν 1-2 βράσεις. [*]
  4. Για το αυγόκομα: Σε μέτριο μπολ χτυπάμε τους κρόκους των αυγών και προσθέτουμε (αν δεν πολτοποιήσουμε τα λαχανικά) το κορν φλάουερ διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό χτυπώντας συνεχώς. Παίρνουμε με κουτάλα ζωμό από τη κατσαρόλα και τον προσθέτουμε σταδιακά στο μπολ εναλλάξ με το χυμό λεμονιού χτυπώντας διαρκώς.
  5. Αποσύρουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το αυγολέμονο ανακατεύοντας. Τη ξαναβάζουμε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε, μέχρι να δέσει η σούπα, χωρίς να την αφήσουμε να πάρει βράση γιατί θα «κόψει». Σερβίρουμε τη σούπα σε σουπιέρα και ξεχωριστά τα ψάρια και τα λαχανικά (αν δεν τα πολτοποιήσουμε) σε πιατέλα.

[*] Προαιρετικά, αν πρόκειται να προσθέσουμε ρύζι, σε αυτό το σημείο αφού πάρει 1-2 βράσεις η σούπα ρίχνουμε μέσα το ρύζι και βράζουμε για 15 λ σε μέτρια φωτιά. Αν απαιτείται προσθέτουμε 1/2 φλ. ζεστό νερό. Στη συνέχεια αυγοκόβουμε και σερβίρουμε.

 

 



Sintayes.gr,

Συνταγή: Ψαρόσουπα αυγολέμονο