Ψαρονέφρι πρασοσέλινο

Ψαρονέφρι πρασοσέλινο

Ψαρονέφρι πρασοσέλινο! Το χοιρινό με το σέλινο, συνδυάζονται απόλυτα και μας δίνουν τη τέλειαγευστική απόλαυση. Ένα πατροπαράδοτο, αγαπημένο φαγητό που το βρείτε σε διάφορες συνταγές απ” όλα τα μέρη της Ελλάδας. Εδώ σας δίνουμε μια συνταγή της Ν. Ισμυρνόγλου που μεταμορφώνει το κλασικό φαγητό σε light αλλά πεντανόστιμη λιχουδιά, χρησιμοποιώντας το χοιρινό φιλέτο δηλ. ψαρονέφρι,  αντί άλλου κομματιού, ελάχιστο λάδι, ασπράδια για το αυγολέμονο και πολύ μεράκι. Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό περίπου ψαρονέφρι (2-3 μικρά ψαρονέφρια), κομ­μένα σε φέτες πάχους 1,5 εκ.
  • 4 μεγάλα πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), σε λεπτές ροδέλες
  • 1 μεσαίο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε καρέ 1 εκ.
  • 1/2 ματσάκι σέλινο (χωρίς τα πολύ χοντρά κοτσάνια του), με τα φύλλα του, χοντροκομμένο
  • 1 μικρή σελινόριζα, κομμένη σε μικρούς κύβους
  • 1 κ.σ. ξερός δυόσμος, τριμμένος ή 1/2 ματσάκι άνηθος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), ψιλοκομμένος
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο (ή περισσότερες αν θέλετε)
  • 2 ασπράδια αυγών
  • 1 λεμονιού το χυμό και το ξύσμα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Μεταφέρετε το κρέας σε μεγάλο πιάτο, το αλατοπιπερώνετε και το βάζετε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσετε τα λαχανικά. Μπορεί να μείνει στο ψυγείο από 1/2 έως και 3 ώρες. Ζεσταίνετε καλά μια μεγάλη και ρηχή κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, χωρίς να προσθέσετε λάδι. Αλείφετε, με το χέρι σας, τα κομμάτια κρέατος με τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τα τοποθετείτε στην κατσαρόλα το ένα δίπλα στο άλλο.
  2. Μετά από 2-3 λ ή όταν ροδίσουν αρκετά και ξεκολλάνε από τον πάτο της κατσαρόλας, τα γυρνάτε από την άλλη πλευρά και τα ψήνετε για άλλα 2 λ. Τα βγάζετε σε ένα πιάτο, ρίχνετε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι και το πράσο, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια, ρίχνετε αλάτι, πιπέρι και τη δάφνη και «σοτάρετε» τα λαχανικά για 5-6 λ περίπου στα υγρά που θα βγάλουν. Κάθε φορά που πάνε να κολλήσουν τα υλικά, προσθέτετε και από λίγο νερό (περίπου 2 κ.σ.).
  3. Προσθέτετε τη σελινόριζα, το σέλινο, το υπόλοιπο λάδι (2 κ.σ.), ανακατεύετε, ρίχνετε 2 ποτήρια ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών, σκεπάζετε την κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε για περίπου 20 λ ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας. Στα τελευταία 5 λ βρασίματος προσθέτετε στην κατσαρόλα το κρέας με τα υγρά που θα έχει βγάλει στο πιάτο και το ξύσμα λεμονιού. Το αποσύρετε από τη φωτιά και το πασπαλίζετε με το δυόσμο ή τον άνηθο.
  4. Για το ελαφρύ αυγόκομα: Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε με το μίξερ χειρός τα ασπράδια σε ελαφριά μαρέγκα. Ανακατεύετε το χυμό λεμονιού με 2 κ.σ. ζουμί από την κατσαρόλα, ενσωματώνετε το μείγμα στη μαρέγκα και αρχίζετε να προσθέτετε σιγά-σιγά στο αυγολέμονο όλο σχεδόν το ζουμί από το φαγητό σας με μια κουτάλα της σούπας. Περιχύνετε με το αυγολέμονο το φαγητό σας, ανακινείτε τη κατσαρόλα για να πάει παντού και σερβίρετε.