Πουρές πατάτας με κιμά στο φρούρνο

Πουρές πατάτας με κιμά στο φρούρνο

Πουρές πατάτας με κιμά στο φούρνο. Ένα πεντανόστιμο, χορταστικό φαγητό για το καθημερινό τραπέζι. Μια συνταγή για ένα υπέροχο πιάτο που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.

Υλικά συνταγής

  • Για το κιμά:
  • 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο (από ελιά)
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 3 μέτρια καρότα, τριμμένα 
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
  • 1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο
  • 3 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
  • 1/2 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1/3 φλ. τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
  • αλάτι πιπέρι
  • Για το πουρέ: 
  • 1 κιλό πατάτες
  • 1 φλ.τσαγιού γάλα
  • 2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι πιπέρι
  • Για πασπάλισμα:
  • 1/2 φλ.τσαγιού παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι τριμμένα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το κιμά: Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σoτάρουμε για 2 λ τα καρότα. Τα σκεπάζουμε με μερικές κ.σ. νερό, αλατίζουμε, σκεπάζουμε το τηγάνι και τα σιγοβράζουμε 3 λ να μαλακώσουν. Τα αφαιρούμε από το τηγάνι και τα αφήνουμε στην άκρη.
  2. Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια ανακατεύοντας  για 1 λ. Προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, πιέζοντάς τον με ένα πιρούνι, μέχρι να ροδίσει καλά. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, το καρότο, το μοσχοκάρυδο, τα ντοματάκια κονκασέ και 1/2 φλ.τσαγιού νερό (ή ζωμό κότας) και τα σιγοβράζουμε σκεπασμένα για 15 λ μέχρι να πιεί τα υγρά του. Όταν είναι έτοιμο, το αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον μαϊντανό, τη τριμμένη φρυγανιά και το αυγό χτυπημένο και ανακατεύουμε καλά.
  3. Για το πουρέ: Εν τω μεταξύ, πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βράζουμε με τη φλούδα τους σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τις καθαρίζουμε χλιαρές και τις λιώνουμε με την πρέσα ή τη μηχανή του πουρέ ή με πιρούνι.
  4. Βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα, σε χαμηλή θερμοκρασία τις λιωμένες πατάτες μαζί με το γάλα και το βούτυρο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε συνέχεια για 5-6 λ μέχρι να πιει όλα τα υγρά του. Το αφαιρούμε από τη φωτιά.
  5. Για τη συναρμολόγηση και το ψήσιμο: Σε  ένα μέτριο, λαδωμένο, πυρέξ απλώνουμε τον κιμά στρώνουμε από πάνω το πουρέ, ισιώνουμε την επιφάνεια και τον πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί.
  6. Ψήνουμε στο σε προθερμασμένο στους 190 βαθμούς φούρνο για 15 λ με σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο πυρέξ και για άλλα 15 λ ξεσκέπαστο (χωρίς το αλουμινόχαρτο). Το αφαιρούμε από το φούρνο, το αφήνουμε για 10-15 λ να σταθεί και σερβίρουμε. 

Υπέροχο και με πουρέ γλυκοπατάτας. Απλά χρησιμοποιείτε γλυκοπατάτες αντί για τις κοινές πατάτες. 

Indian-Shepherds-pie-with-sweet-potato-topping

 



Sintayes.gr,

Συνταγή: Πουρές πατάτας με κιμά στο φρούρνο