Πως να καθαρίσετε τις μαρμάρινες επιφάνειες του σπιτιού

Πως να καθαρίσετε τις μαρμάρινες επιφάνειες του σπιτιού

Πως να καθαρίσετε τις μαρμάρινες επιφάνειες στο σπίτι σας.Μαρμάρινοι νεροχύτες στη κουζίνα, μαρμάρινοι πάγκοι στο μπάνιο, μαρμάρινα πατώματα, μαρμάρινα τραπέζια στη βεράντα.

 

Αρχικά μια βασική συμβουλή είναι να μη χρησιμοποιήσετε ποτέ χλωρίνη ή άλλα καυστικά απορρυπαντικά, ούτε καν ξύδι διότι είναι όξινο, για να καθαρίσετε μαρμάρινες επιφάνειες. Προσέξτε επίσης να μην ακουμπάτε μπουκάλια με χημικά καθαρισμού, πάνω στο μαρμάρινο πάγκο της κουζίνας ή του μπάνιου σας.

Καθαρισμός μαρμάρων:

 • Εάν οι μαρμάρινες επιφάνειες έχουν μόνο σκόνη ή ψίχουλα κ.λ.π., αραιώστε σε χλιαρό νερό λίγες σταγόνες απορρυπαντικού πιάτων και χρησιμοποιήστε ένα μαλακό ύφασμα για να καθαρίσετε.
 • Εάν είναι πιο λερωμένες το καλύτερο καθαριστικό είναι νερό και σαπούνι Μασσαλίας σε σκόνη. Αφού πλύνετε τα μάρμαρα, θα πρέπει να ξεβγάλετε καλά και να τρίψετε με ένα στεγνό μάλλινο πανί για να εξαφανίσετε τυχόν θαμπάδες.
 • Αν οι λεκέδες είναι πιο σοβαροί, χρειάζεστε μαγειρική σόδα, ένα βρεγμένο πανί και νερό για ξέβγαλμα.  Τρίψτε καλά τη μαγειρική σόδα με το υγρό πανί στην επιφάνεια που θέλετε να καθαρίσετε.  Ξεβγάλετε με νερό και στεγνώστε με μια πετσέτα. 
 • Μπορείτε επίσης να κάνετε ένα μείγμα από αλεύρι και απορρυπαντικό  πιάτων, χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο.
 • Αν τα πιο πάνω δεν φέρουν αποτέλεσμα διότι οι λεκέδες έχουν απορροφηθεί και είναι πιο σοβαροί, φτιάξτε μια “πάστα” με σόδα και νερό. Απλώστε μια μεγάλη δόση στο χρωματισμένο μπάλωμα στο μάρμαρο σας, καλύψτε την περιοχή με πλαστική μεμβράνη και την αφήστε τη για είκοσι τέσσερις ώρες. Ξεπλένετε με μπόλικο νερό.
 • Τελευταία λύση αν το μάρμαρο είναι ανοιχτού χρώματος [π.χ. στο νεροχύτη σας] έχει απορροφήσει πολλούς λεκέδες με χρώματα, όπως ντοματοχυμούς κ.λ.π., χρησιμοποιείστε οξυζενέ. Ρίξτε λίγο οξυζενέ στη πολύ λερωμένη επιφάνεια σκεπάστε με πλαστική μεμβράνη και αφήστε το από 1-2 ώρες και 24 ώρες ανάλογα με την έκταση της ζημιάς που έχει δημιουργηθεί. Ξεπλένετε και επαναλάβετε και την επόμενη ημέρα αν είναι απαραίτητο. Να είστε προσεκτικοί με αυτή τη μέθοδο αν το μάρμαρο σας είναι σκούρο στο χρώμα, διότι το υπεροξείδιο του υδρογόνου [οξυζενέ] μπορεί να ξεβάψει το μάρμαρο.
 • Σε περίπτωση που έχει πέσει λίπος στο μάρμαρο, χρησιμοποιήστε το άμυλο καλαμποκιού [δηλ. κορν φλάουερ/άνθος αραβοσίτου]. Βάλτε λίγο άμυλο καλαμποκιού πάνω από το σημείο λίπους και αφήστε το να “καθίσει” και να απορροφήσει το λίπος για περίπου είκοσι λεπτά. Σκουπίστε το με ένα υγρό πανί. 
 • Για το τρίψιμο και γυάλισμα στο μάρμαρο σας, χρησιμοποιήστε δέρμα σαμουά. Το σαμουά είναι πολύ μαλακό και η υφή του βοηθά  για να στεγνώσει και να λάμψει το μάρμαρο την ίδια στιγμή.

Σημείωση: ΠΡΟΣΟΧΗ. Πριν από την εφαρμογή κάθε είδους καθαριστικών στα μάρμαρα, πρέπει να κάνετε ένα επιτόπιο έλεγχο σε μια διακριτική γωνία για να βεβαιωθείτε ότι η ουσία δεν λεκιάζει και δεν φθείρει την επιφάνεια.

Πως θα προστατεύσετε τις μαρμάρινες επιφάνειες του σπιτιού σας για να μην υποστούν φθορές:

 1. Ποτέ μη χρησιμοποιείτε χλωρίνη ή άλλα καυστικά καθαριστικά σε μαρμάρινες επιφάνειες, γιατί χάνουν τη γυαλάδα τους και θαμπώνουν. Επίσης, ποτέ μην χρησιμοποιείτε ξύδι σε μάρμαρο. Το ξίδι είναι ένα καλό φυσικό καθαριστικό για πολλές επιφάνειες, αλλά επειδή είναι όξινο, μπορεί να διαβρώσει το μάρμαρο.
 2. Προσέχετε να μην πέσουν όξινοι λεκέδες (οξέα όπως χυμοί, ξύδι, λεμόνι κ.ά) ή αλκαλικοί λεκέδες (καθαριστικά τύπου βιακάλ, καθαριστικά που περιέχουν αμμωνία κ.ά.) Οποιοσδήποτε λεκές και να πέσει, τον αραιώνετε με νερό και τον καθαρίζετε άμεσα με ένα απαλό σφουγγάρι (όχι την σκληρή πλευρά) και ελάχιστη ποσότητα ειδικού ουδέτερου απορρυπαντικού για σφουγγάρισμα ή απλό απορρυπαντικό πιάτων (όχι απορρυπαντικό με ξύδι ή λεμόνι). Επαναλαμβάνετε με απαλό σφουγγάρι και νερό και σκουπίζετε.
 3. Για τα μαρμάρινα πατώματα: Τοποθετήστε ένα χαλί στις περιοχές που έχουν μεγάλη χρήση, ειδικά στην είσοδο, στην κουζίνα και στους διαδρόμους. Προσέξτε τα χαλιά σας από την κάτω πλευρά, να είναι μαλακά, για να μη γρατζουνίσουν και χαράξουν το δάπεδο. Αποφύγετε ψάθες που έχουν κόμπους από κάτω. Ο κανόνας είναι, ότι πληγώνει το δέρμα μας και το ερεθίζει με την έντονη τριβή όπως π.χ. η σκληρή πλευρά από ένα σφουγγαράκι πιάτων, να αποφεύγετε σε μάρμαρο, μωσαϊκό, γρανίτη κ.ά.
 4. Δεν είναι καλό να σφουγγαρίζετε με σκέτο νερό, γιατί δε μπορεί να καθαρίσει σε βάθος και τα στοιχεία που περιέχει, όπως άλατα, χλώριο κ.ά. μένουν και αλλοιώνουν την επιφάνεια. Πρέπει να χρησιμοποιούμε κάποιο ειδικό για την επιφάνεια καθαριστικό.
 5. Πρέπει να σκουπίζετε και να σφουγγαρίζετε συχνά, με σφουγγαρίστρα που την έχετε καθαρίσει πολύ καλά πριν από κάθε εφαρμογή.
 6. Η καλύτερη προστασία των μαρμάρων είναι να τα περάσετε με διαφανές ματ βερνίκι, που μειώνει την απορροφητικότητά τους. Επειδή όμως το βερνίκι αυτό δεν είναι αιώνιο και σιγά – σιγά φεύγει, καλό είναι κάθε 5-6 χρόνια να το ανανεώνετε. Στο μεταξύ, για να καθαρίζετε τις μαρμάρινες επιφάνειες, χωρίς να ανησυχείτε για τα σημεία όπου έχει φθαρεί το βερνίκι, χρησιμοποιείτε σκέτο νερό και ένα καθαρό πανί.
 7. Για επιφάνειες φυσικής πέτρας, όπως μάρμαρο, μωσαϊκό, γρανίτη κ.ά. καλό είναι να χρησιμοποιούμε ελάχιστη ποσότητα ουδέτερου απορρυπαντικού που μπορούμε να το προμηθευτούμε από εξειδικευμένα καταστήματα με προϊόντα μαρμάρου, γρανίτη κ.ά. Δεν προτείνουμε το πράσινο σαπούνι, που δεν κάνει κακό μεν, αλλά δεν προσφέρει τίποτα στη συντήρηση της επιφάνειας.

Tip Bonus:

Τa μάρμαρα στa δάπεδά σας ή στo τζάκι σας θa αποκτήσουν καινούργια λάμψη ον τa τρίβετε μία φορά τo μήνα μa ένα λάδι για μωρά [baby oil]. Χάρη σ” αυτή τη κίνηση, θα μένουν καθαρά για πιο πολύ καιρό.Sintayes.gr,

Συνταγή: Πως να καθαρίσετε τις μαρμάρινες επιφάνειες του σπιτιού