Πως να καθαρίσετε τα φύλλα από τα φυτά εσωτερικού χώρου

Πως να καθαρίσετε τα φύλλα από τα φυτά εσωτερικού χώρου

Το πράσινο μέσα στο σπίτι μας φτιάχνει τη διάθεση και καθαρίζει την ατμόσφαιρα. Ένα καλοφροντισμένο φυτό αναδεικνύει τον χώρο και τον κάνει πιο φιλόξενο. Δυστυχώς με τον καιρό τα φύλλα μαζεύουν σκόνη και διάφορες βρωμιές. Θα πρέπει λοιπόν να τα καθαρίζουμε.

Ένα βρώμικο φυτό εκτός από την αισθητική πλευρά του θέματος μπορεί να προσελκύσει έντομα, μούχλα και βακτήρια που τρέφονται με αυτά τα οργανικά κατάλοιπα της βρωμιάς. Θέλουν λοιπόν και τα φυτά καθάρισμα πέρα από τις υπόλοιπες φροντίδες. Αυτό βέβαια ισχύει μόνο για τα εσωτερικού χώρου και όχι για αυτά του κήπου.

Η σκόνη επίσης περιορίζει το φως και εμποδίζει τη φωτοσύνθεση. Η φωτοσύνθεση είναι απαραίτητη και ένα φυτό που δεν φωτοσυνθέτει επαρκώς σίγουρα υποφέρει.

Μαθαίνοντας λοιπόν πως να καθαρίζουμε τα φυτά εσωτερικού χώρου καταπολεμάμε όλα αυτά τα προβλήματα και φροντίζουμε τόσο την υγεία μας όσο και την υγεία των φυτών μας.

Θα χρειαστείτε:

  • μπουκάλι με σπρέι [ψεκαστήρι]
  • σκαμνί
  • φτερό ξεσκονίσματος
  • ψαλιδάκι
  • μεγάλο πανί για να στρώσετε κάτω
  • ζευγάρι παλιές κάλτσες

Τοποθετήστε το πανί γύρω από τη γλάστρα, ή από κάτω της αν είναι δυνατόν για να μαζέψετε τη σκόνη, τα σκουπιδάκια και τα νερά που θα πέσουν. Έπειτα αφαιρέστε τα ξερά και κίτρινα φύλλα. Κάποια μπορεί να χρειάζονται ψαλιδάκι για να κοπούν.

Ξεσκονίστε πολύ απαλά τα φύλλα με το φτερό, καλύτερα με κάποιο που κολλάει τη σκόνη επάνω του και ψεκάστε τα φύλλα με πολύ νερό μέχρι να στάζουν. Χρησιμοποιήστε νερό σε θερμοκρασία δωματίου και όχι παγωμένο. Τα φυτά εσωτερικού χώρου προέρχονται όλα από τροπικά κλίματα και είναι συνηθισμένα σε ζεστές βροχές. Το παγωμένο νερό θα σοκάρει τα φύλλα αλλά και τις ρίζες και μπορεί να εμφανιστούν καφέ κηλίδες πάνω στα φύλλα. 

Φορέστε τις κάλτσες στα χέρια σας, πιάστε απαλά τα φύλλα ένα-ένα ανάμεσα στα χέρια σας και σκουπίστε τα. Φυσικά γίνεται και με ένα απλό πανί ή ελαφρά υγρό σφουγγάρι αλλά έτσι είναι πολύ πιο εύκολο. Επίσης δεν σκαλώνει το πανί ανάμεσα στα φύλλα με κίνδυνο να κοπούν. Τα μικρότερα φυτά μπορούν να μπουν και κάτω από το ντους για να επισπεύσουμε τη διαδικασία, μόνο το φύλλωμά τους φυσικά. Πριν επιστρέψουμε το φυτό στη θέση του, το αφήνουμε πάντα να στραγγίσει καλά.

Μόνο αν το φυτό είναι πολύ βρώμικο μπορείτε να αραιώσετε μέσα στο νερό λίγο σαπούνι για τα πιάτα και να ψεκάσετε με αυτό τα φύλλα του. Προσοχή να μη βάλετε πολύ σαπούνι. Επίσης να το ψεκάσετε μετά σχολαστικά με καθαρό νερό για να ξεπλυθεί. Μετά από αυτό, λίγο σκούπισμα όπως αναφέραμε πριν και το φυτό είναι πάλι σαν καινούριο.

Επίσης:

Εναλλακτικά: Γρήγορη και εύκολη λύση: Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι μία σταγόνα conditioner για τα μαλλιά. Απλώστε το conditioner σε ένα καθαρό ξεσκονόπανο, και περάστε με αυτό τις επιφάνειες των φύλλων του φυτού σας. Η σκόνη όχι μόνο θα απομακρυνθεί, αλλά θα μείνει και μακριά από το φυτό σας για πολύ καιρό.

Συμβουλές bonus:

Για να καθαρίσετε τα ψεύτικα φυτά.
Για να καθαρίσετε τα ψεύτικα φυτά, βάζετε τα στην μπανιέρα! Τα περισσότερα υφασμάτινα λουλούδια και φυτά, αντέχουν το κρύο μπάνιο με λίγο απορρυπαντικό. Ξεπλένετε τα και αφήνετε τα να στεγνώσουν. Θα γίνονται σαν καινούργια!

Γυάλισμα των φύλλων των φυτών.
Για να γυαλίζουν τα φύλλα των φυτών εσωτερικού χώρου, «σκουπίστε» τα με πανάκι, το οποίο έχετε βουτήξει σε ελαφρύ διάλυμα σόδας φαγητού, με νερό.

futa2012-600_233223_543150

Πηγή:εδώloading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Πως να καθαρίσετε τα φύλλα από τα φυτά εσωτερικού χώρου