Πως να καθαρίσετε το στρώμα του κρεβατιού σας
Πώς καθαρίζουμε το στρώμα του κρεβατιού
Δεν είναι μόνο η συχνότητα που πρέπει να γίνεται η αλλαγή των σεντονιών αλλά να είναι και το στρώμα καθαρό.
Μία φορά στους τρεις-τέσσερις μήνες οφείλουμε να βγάζουμε το στρώμα στο μπαλκόνι και να το εκθέτουμε στον ήλιο και τον αέρα. Επίσης δουλειά που απαιτεί αρκετή δύναμη και συνεπάγεται ταλαιπωρία, αλλά απαραίτητη για να απομακρυνθεί η υγρασία. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν δεν μπορούμε να μεταφέρουμε το στρώμα στο μπαλκόνι, πρέπει να το ξεστρώνουμε από τα σεντόνια του και να ανοίγουμε 1 φορά την εβδομάδα τα παράθυρα του υπνοδωματίου, ώστε να αερίζεται σωστά και να εκτίθεται στον ήλιο. Το φως το ήλιου λειτουργεί σαν ένα φυσικό απολυμαντικό.
Πως θα καθαρίσετε το στρώμα σας:
Δύο φορές το χρόνο βάζουμε ένα φλιτζάνι μαγειρικής σόδας σε ένα μπολ και προσθέτουμε 4-5 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας [τη λεβάντα τη χρησιοποιούμε όχι μόνο για το άρωμά της αλλά και τις ιδιότητές της ως απολυμαντικό-καθαριστικό.{*} Ανακατεύουμ καλά [ή σε βαζάκι και ανακινούμε] και μετά το βάζουμε σε σουρωτήρι και πασπαλίζουμε όλο το στρώμα.
Αφήνουμ να ενεργήσει 1-2 ώρες και μετά καθαρίζουμε σχολαστικά το στρώμα με την ηλεκτρική σκούπα και το ειδικό μικρό βουρτσάκι της. Η μαγειρική σόδα λειτουργεί ως… μαγνήτης για τις μυρωδιές και έτσι αποχαιρετούμε τα ακάρεα της σκόνης, όλες τις δυσάρεστες μυρωδιές και με τη βοήθεια της λεβάντας, το στρώμα μας θα μυρίζει φρέσκο και καθαρό.
Υγρασία και δυσάρεστες οσμές στο στρώμα [καφές- χυμός-ούρα]
Όσο προσεκτικοί όμως κι αν είμαστε, μπορεί κάποια στιγμή να λερωθεί το στρώμα μας. Μια άτυχη στιγμή μ’ ένα φλυτζάνι καφέ σ’ ένα πρωινό στο κρεβάτι, μια αταξία του κατοικίδιού μας ή ακόμα και του μωρού παιδιού μας μπορεί να φέρουν υγρασία και δυσάρεστες οσμές στο στρώμα. Αμέσως πρέπει να απορροφήσουμε όση περισσότερη υγρασία με μία πετσέτα ή ένα χαρτί κουζίνας και στη συνέχεια θα απλώσουμε μαγειρική σόδα. Ανάλογα με το μέγεθος του λεκέ μπορούμε να αφήσουμε τη σόδα να δράσει ακόμα και όλη τη νύχτα, αλλά θα απομακρύνει και τις οσμές και την υγρασία.
{*} Μη ξεχνάτε ότι η λέξη λεβάντα προέρχεται από το λατινικό “lavare” που σημαίνει “πλένω” και πολύ διαδεδομένο για πλύσιμο, αντισηπτικό και απολυμαντικό στους αρχαίους Ρωμαίους.
Sintayes.gr,