Πως να καθαρίσετε το μελάνι από τα υφάσματα

Πως να καθαρίσετε το μελάνι από τα υφάσματα

Αν έπεσε πάνω σε κάποιο ύφασμα λεκές από μελάνι, είτε είναι από στυλό διαρκείας, είτε από… μαρκαδόρο, πέννα κτλ., μην αγχώνεστε! Μπορείτε να τον εξαφανίσετε αν ρίξετε πάνω στον λεκέ:

  1. Γάλα: Βαμβακερά ρούχα.Βρέξτε τον λεκέ με παγωμένο νερό και αφήστε να περάσει 1/2 λεπτό, έπειτα βάλτε στο σημείο άσπρο γιαούρτι ή γάλα. Περιμένετε για 6-8’ ( να μη στεγνώσει) και ξεβγάλετε με νερό και σαπούνι.        Μάλλινα ρούχα Ταμπονάρετε το λεκέ με γάλα και αφήστε το γάλα να επεξεργαστεί το λεκέ. Έπειτα χρησιμοποιήστε απορροφητικό χαρτί, ξεπλένετε με κρύο νερό και στη συνέχεια πλένετε το ρούχο.
    Μεταξωτά ρούχα Βάλτε το λεκέ να μουλιάσει σε γάλα για 24 ώρες. Έπειτα ξεπλένετε με κρύο νερό και στη συνέχεια πλένετε το ρούχο με ζεστό νερό και κατάλληλο απορρυπαντικό.
  2. Γλυκερίνη: Με ένα βαμβάκι απλώστε μια στρώση γλυκερίνης (που θα βρείτε σε φαρμακείο) στο λεκέ τρίβοντας απαλά. Ξεπλένετε και αν ο λεκές επιμένει βάλτε πάλι γλυκερίνη και ξεπλένετε με κρύο νερό και σαπούνι.
  3. Λακ για τα μαλλιά: Αν ο λεκές είναι πάνω σε καναπέ ή σε επιφάνεια ψεκάστε το λεκέ με λακ για τα μαλλιά. Αφήστε το για 2′-3′ και ξεπλένετε ταμποναριστά με μια βρεγμένη με κρύο νερό πετσέτα. Εαν δεν αποδώσει θα χρησιμοποιήσετε αμμωνία.
  4. Οινόπνευμα: Αν το ύφασμα είναι ανθεκτικό και  ο λεκές από κόκκινο ή πράσινο μελάνι πρέπει αμέσως απορροφηθεί με οινόπνευμα. Βάλτε το ρούχο σε ένα απορροφητικό υπόστρωμα και νοτίστε με οινόπνευμα αρκετές φορές. Στη συνέχεια πλένετε τα ρούχα σας με ένα ενζυματικό απορρυπαντικό. Για τα λευκά ρούχα χρησιμοποιείτε ενζυματικό απορρυπαντικό με χλωρίνη.
  5. Αμμωνία: Σε έπιπλα, πολυθρόνες, καναπέδες, χαλιά και μοκέτες  λεκές από μελάνι δύσκολα αφαιρείται εντελώς. Εάν το ύφασμα ή το χαλί είναι συνθετικό απορροφήστε αμέσως με ένα πανί νοτισμένο με 8% αδιάλυτο αμμωνία.
  6. Μαλακτικό με απορρυπαντικό πλυντηρίου: Επειδή ο λεκές από μελάνι πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα και εσείς δεν έχετε τίποτα από τα προαναφερόμενα άμεσα, σε ένα μπολ ανακατέψτε μικρή ποσότητα νερού με λίγες σταγόνες απρρυπαντικού με μαλακτικό. Απλώστε το μείγμα πάνω στον λεκέ με βαμβάκι και τρίψτε απαλά το ύφασμα κάνοντας σαπουνάδα. Ξεπλένετε ταμποναριστά με πετσένα βρεγμένη με κρύο νερό.

63Sintayes.gr,

Συνταγή: Πως να καθαρίσετε το μελάνι από τα υφάσματα