Πως να καθαρίσετε το ατμοσίδερό σας

Πως να καθαρίσετε το ατμοσίδερό σας

Πολύ συχνά το ατμοσίδερο γεμίζει άλατα ή για κάποιο λόγο μαυρίζει η πλάκα του. Δείτε με ποιό φυσικό τρόπο, χωρίς χημικά μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε.

Για να καθαρίσετε το σίδερο από τα άλατα:Αδειάστε το τελείως από το παλιό νερό και γεμίστε τη δεξαμενή με 3/4 της κούπας λευκό ξύδι και 1/4 νερό. Ενεργοποιήστε το σίδερο στην ρύθμιση ατμού και σιδερώστε ένα παλιό πανί μέχρι να χρησιμοποιηθεί όλο το μείγμα λευκό ξύδι -νερό. Σβήστε το σίδερο και το αφήστε το να κρυώσει. Επαναλάβετε τη διαδικασία με καθαρό αποσταγμένο νερό για να ξεπλύνετε τυχόν υπολείμματα στη δεξαμενή. Αν παρ” όλα αυτά διαπιστώσετε ότι έχουν μείνει κάποια υπολείμματα, σημαίνει ότι παραμελήσατε το σίδερό σας και έχει πολλά άλατα, οπότε χρησιμοποιήστε εκ” νέου 1/4 της κούπα ξύδι χωρίς νερό και επαναλάβετε την ίδια διαδικασία [ξύδι-καθαρό αποσταγμένο νερό].

Για να διατηρήσετε το σίδερό σας καθαρό χωρίς  άλατα, πρέπει να αδειάζετε πάντα το νερό όταν τελειώνετε με το σιδέρωμα και να χρησιμοποιείτε φυσικά πάντα αποσταγμένο νερό.

Για να καθαρίσετε τη πλάκα του: Αν η πλάκα από το σίδερό σας έχει μαυρίσει [τις περισσότερες φορές γιατί κάψατε κάτι ή σκούριασε] θα κάνετε μια “πάστα” αναμειγνύοντας  8 κ.σ μαγειρικής σόδας και 4 κ.σ. κρύο νερό (αναλογία του 2 προς 1). 

 Αλείψτε με το μείγμα όλη τη πλάκα του σιδήρου σας και αφήστε τη επάνω 5′-10′. Μετά τρίψτε με μια καθαρή πετσέτα ή σφουγγάρι και χρησιμοποιήστε μια μπατονέτα για να καθαρίσετε τις οπές ατμού. Για τέλειο καθάρισμα και επειδή πάντα θα μείνει μείγμα στις οπές ατμού, γεμίστε τη δεξαμενή νερού με ξύδι ½ και ½ νερό. Συνδέστε το σίδερο σας και ρυθμίστε το σε υψηλή ρύθμιση ατμού. Χρησιμοποιήστε μια παλιά πετσέτα και σιδερώστε αρκετές φορές επιτρέποντας  να βγει πολύς ατμός από τις οπές ατμού. Μόλις τελειώσει το μείγμα ξύδι – νερό, βάζετε καθαρό αποσταγμένο νερό και σιδερώστε με πολύ ατμό μια παλιά πετσέτα να φύγουν όλα τα υπολείμματα. Σκουπίστε τη πλάκα με μια νωπή πετσέτα και το σίδερό σας θα λάμπει.

vinegar_water_ironSintayes.gr,

Συνταγή: Πως να καθαρίσετε το ατμοσίδερό σας