Πως να γυαλίσετε τα ασημικά σας

Πως να γυαλίσετε τα ασημικά σας

ασημικά που έχουμε όλοι στα σπίτια μας χρειάζονται καλό καθαρισμό

και περιποίηση για να λάμπουν. Mε μικρές συμβουλές κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει πολύ εύκολη υπόθεση.

Αν θέλετε να μην χρησιμοποιήσετε χημικά προϊόντα για να γυαλίσετε τα ασημικά σας, υπάρχουν τα “γιατροσόφια” της γιαγιάς που κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους. Γυάλισμα με υλικά από τη κουζίνα του σπιτιού σας.

  1. Εάν τα ασημικά είναι μικρά, τότε η καλύτερη λύση είναι η άσπρη οδοντόκρεμα. Σε ένα βρεγμένο πανί αλείφουμε μία ποσότητα οδοντόκρεμας και αρχίζουμε το τρίψιμο των μαυρισμένων αντικειμένων. Μόλις τελειώσουμε ξεβγάζουμε με νερό. Τα αποτελέσματα της μεθόδου είναι πολύ ικανοποιητικά. Αν το αντικείμενο που θέλουμε να γυαλίσουμε έχει πολλές εσοχές, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οδοντόβουρτσα αντί για πανί.
  2. Τα ασημένια σας μαχαιροπίρουνα μαύρισαν; Αλείψτε τα με οδοντόκρεμα, αφήστε 2-3 λεπτά, βουρτσίστε με μία οδοντόβουρτσα και γυαλίστε τα με μαλακό πανί.
  3. Εάν τα ασημένια σας είναι μεγάλα αλλά όχι πολύ μαυρισμένα: Βάλτε στον πάτο μιας λεκάνης ή του νεροχύτη αλουμινόχαρτο και γεμίστε με καυτό νερό. Προσθέστε 1/2 κουταλιά σούπας αλάτι και μισή κουταλιά μαγειρική σόδα. Γεμίστε τη λεκάνη ή το νεροχύτη με νερό, βάλτε μέσα τα ασημικά σας και αφήστε τα για 30 λεπτά. Ξεβγάλτε και σκουπίστε με μαλακό πανί.
  4. Εάν τα ασημικά όμως είναι μεγάλα και αρκετά μαυρισμένα, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια άλλη τεχνική. Βάλτε μέσα σε μια κατσαρόλα ένα αλουμινόχαρτο και προσθέστε αρκετό νερό έτσι ώστε να μπορεί να καλυφθεί πλήρως το ασημικό. Ανακατέψτε σόδα φαγητού μέσα στο νερό και ανάψτε το μάτι της κουζίνας για να βράσει. Μόλις το νερό αρχίζει να βράζει, βγάλτε το σκεύος από τη φωτιά και να ρίξτε μέσα το ασημικό, στο σημείο που έχει επαφή με το αλουμινόχαρτο. Όταν δείτε ότι είναι καθαρό, θα πρέπει να το ξεβγάλετε με καθαρό νερό έτσι ώστε να φύγει οποιαδήποτε ίχνος από τη μαγειρική σόδα και στη συνέχεια να το στεγνώσετε με ένα καθαρό και απαλό πανί
  5. Με σόδα ή αλάτι και αλουμινόχαρτο: Γεμίστε ένα μπολ ως τη μέση, με ζεστό νερό και προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα ή αλάτι. Κόψτε το αλουμινόχαρτο σε λωρίδες και τοποθετήστε τες μέσα στο νερό. Το αλουμινόχαρτο σε συνδυασμό με το νερό και το αλάτι λειτουργούν ως μαγνήτης για τους μαύρους λεκέδες. Προσθέστε τα ασημένια αντικείμενά σας μέσα στο νερό για μερικά λεπτά και έπειτα σκουπίστε τα με ένα μαντήλι. Αμέσως θα παρατηρήσετε ότι το μαύρισμα έχει εξαφανιστεί.
  6. Με σκέτη μαγειρική σόδα:Βρέξτε ένα μαλακό πανί με νερό και βάλτε πάνω μαγειρική σόδα. Τρίψτε καλά τα αντικείμενα που θέλετε και θα τα δείτε να ξεμαυρίζουν σιγά σιγά. Τέλος ξεπλύνετέ τα με χλιαρό νερό.

Ένα δεύτερος τρόπος καθαρίσματος ασημικών για οικιακή αλλά και για επαγγελματική χρήση είναι ο ακόλουθος. 

Χρησιμοποιούμε μία γυάλινη ή πλαστική λεκάνη.

1) Στρώνουμε στον πάτο και στα πλαϊνά τοιχώματα της λεκάνης με αλουμινόχαρτο.

2) Εν συνεχεία φτιάχνουμε μέσα στη λεκάνη το εξής διάλυμα.

  • 2 κούπες νερό
  • 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα
  • 1 κουταλιά της σούπας αλάτι

Αν το αντικείμενο που πρόκειται να εμβαπτίσουμε στο νερό είναι μεγάλου μεγέθους πολλαπλασιάζουμε την παραπάνω ποσότητα.

Φροντίζουμε το νερό που θα ρίξουμε να είναι ζεστό και επίσης το αλάτι να μην είναι το ιωδιούχο αλάτι του φαγητού. Πιό κατάλληλο είναι το χοντρό αλάτι.

3) Εν συνεχεία ρίχνουμε τα ασημένια μαυρισμένα αντικείμενα., τα οποία βεβαίως θα ακουμπήσουν στον πάτο του ταψιού που είναι στρωμένο το αλουμινόχαρτο. Μετά από λίγα λεπτά το μαύρισμα από το ασήμι εξαφανίζεται.

Παρατηρούμε ότι από την αντίδραση παράγεται υδρόθειο γι αυτό και η διαδικασία παράγει την χαρακτηριστική μυρωδιά του υδρόθειου. Η σόδα και το αλάτι δεν παίρνουν μέρος στην αντίδραση αλλά διευκολύνουν την πραγματοποίηση της. Το αλάτι παίζει μικρό ρόλο και μπορεί να παραληφθεί.
Μπορείτε αντί για το τάπερ με το στρωμένο αλουμινόχαρτο να χρησιμοποιήσετε ένα παλιό αλουμινένιο ταψί. Πρέπει μόνο να τρίψουμε το αλουμίνιο στο εσωτερικό του ταψιού για να γίνει σωστά η αντίδραση.
Η μέθοδος αυτή είναι πολύ αποτελεσματική στο καθάρισμα των ασημικών, γίνεται με υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι, και τα προϊόντα είναι απολύτως αβλαβή για το περιβάλλον.

⇔Mην ξεχνάτε να τα καθαρίζετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

 loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Πως να γυαλίσετε τα ασημικά σας

 
 
 
 
 
You cannot copy content of this page