Πορτοκαλόπιτα η τέλεια

Πορτοκαλόπιτα η τέλεια

Μια πεντανόστιμη, σιροπιαστή, ζουμερή και αφράτη πορτοκαλόπιτα, με έντονη τη γεύση του  πορτοκαλιού, με τραγανά ψημένα φύλλα με ζάχαρη και κανέλα, ίσως η καλύτερη που δοκιμάσατε ποτέ. Φτιάξτε προαιρετικά και καραμελωμένες φέτες πορτοκαλιού και απογειώστε τη γεύση τους. Μια απλή και εύκολη συνταγή για να απολαύσετε ένα τέλειο γλύκισμα ως ένα υπέροχο μοσχομυριστό επιδόρπιο αλλά και όλες τις ώρες της ημέρας με την οικογένειά σας τους φίλους σας. 

Υλικά συνταγής

  • Για τα φύλλα
  • 12 φύλλα κρούστας (500 γρ.)
  • 90 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 3 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • Για το μείγμα 
  • 180 γρ. ζάχαρη
  • 5 αυγά
  • 180 γρ. σπορέλαιο
  • 1 φακελάκι (20 γρ.) μπέικιν πάουντερ
  • 330 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 κ.σ. λικέρ πορτοκαλιού (προαιρετικά)
  • 2 πορτοκαλιών το ξύσμα
  • Για το σιρόπι
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. νερό
  • 2 πορτοκαλιών το χυμό
  • λίγη φλούδα πορτοκαλιού

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το ταψί: Βουτυρώνετε καλά ένα στρογγυλό ταψί μεγέθους 34 ή ένα πυρέξ με διάσταση βάσης 25×33 εκ. και προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα μπολάκι ρίχνετε τις 3 κ.σ. ζάχαρη και το 1 κ.γ. κανέλα, τα ανακατεύετε καλά και το αφήνετε στην άκρη.
  2. Παίρνετε τα 6 φύλλα, τα απλώνετε πάνω σε πάγκο εργασίας, τα βουτυρώνετε ένα ένα και τα πασπαλίζετε με το μείγμα ζάχαρης-κανέλας. Τα σουρώνετε, από τη μικρή πλευρά τους σαν ακορντεόν και τα τοποθετείτε στο ταψί, χαλαρά, κατά μήκος το ένα δίπλα στο άλλο. Τα ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 13-15 λ μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. 
  3. Για το μείγμα: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τη ζάχαρη και τα αυγά και τα χτυπάτε καλά με το μίξερ, σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψει και ασπρίσει το μείγμα. Προσθέτετε λίγο λίγο το σπορέλαιο, το μπέικιν πάουντερ, το γιαούρτι, το λικέρ και το ξύσμα πορτοκαλιού και χτυπάτε για λίγο επιπλέον μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  4. Με ένα ψαλίδι κόβετε τα υπόλοιπα 6 φύλλα, ένα τη φορά, σε μικρά κομματάκια τα ρίχνετε στο μείγμα και τα ανακατεύετε να ενσωματωθούν πλήρως και ισομερώς. Ρίχνετε το μείγμα του μπολ πάνω από τα ψημένα φύλλα και ψήνετε τη πορτοκαλόπιτά σας στο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 35-40 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά του και ψηθεί από κάτω. Τη βγάζετε από το φούρνο και την αφήνετε να κρυώσει.
  5. Για το σιρόπι: Ρίχνετε σε μια κατσαρολίτσα όλα τα υλικά για το σιρόπι, τα ανακατεύετε καλά και τα αφήνετε από τη στιγμή που κοχλάσουν να βράσουν για 4-5 λ. Αμέσως σιροπιάζετε τη κρύα πορτοκαλόπιτα με το καυτό σιρόπι την αφήνετε να “πιεί” καλά το σιρόπι και κρυώσει.
  6. Το σερβίρετε τοποθετώντας από πάνω φέτες πορτοκαλιού ξεφλουδισμένες με άλλα φρέσκα φρούτα επιλογής σας ή με μια μπάλα παγωτού ή με καραμελωμένες φέτες πορτοκαλιού.
  7. Για τις καραμελωμένες φέτες πορτοκαλιού (προαιρετικά): Πλένετε και τεμαχίζετε 1 πορτοκάλι με τη φλούδα του σε στρογγυλές φέτες, όχι πολύ λεπτές. Αφαιρείτε τα κουκούτσια, τις βάζετε σε ένα κατσαρόλι με νερό που να τις σκεπάζει ελαφρά μαζί με 60 γρ. ζάχαρη και τα βράζετε μέχρι να μειωθεί το σιρόπι και καραμελώσουν τα πορτοκάλια. 

Πηγή από εδώ, photo



Sintayes.gr,

Συνταγή: Πορτοκαλόπιτα η τέλεια