Πολίτικο με αφράτη κρέμα

Πολίτικο με αφράτη κρέμα

Μια συνταγή για ένα αγαπημένο σε μικρούς και μεγάλους γλύκισμα. Υπέροχο Πολίτικο με ελαφρύ σιρόπι και υπέροχη κρέμα. Ένα υπέροχος συνδυασμός γεύσεων που σίγουρα θα απολαύσετε όλες τις ώρες και σε όλες τις περιστάσεις.

Υλικά συνταγής

  • Για το κέικ βάσης:
  • 240 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 80 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 3 μεγάλα αυγά ελαφρώς χτυπημένα
  • 160 ml σπορέλαιο 
  • 1 πορτοκαλιού το ξύσμα
  • 1/2 πορτοκαλιού το χυμό
  • Για τη κρέμα:
  • 1 λίτρο γάλα
  • 90 γρ. κορν φλάουρ
  • 75 γρ. ζάχαρη 
  • κανέλα για το πασπάλισμα
  • Για το σιρόπι:
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 300 ml νερό
  • 1 λεμονιού τη φλούδα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς και βουτυρώνετε ένα ταψί διαστάσεων βάσης 30×40.
  2. Σε ένα μπολ αναμιγνύετε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ και τη ζάχαρη. Στο κάδο του μίξερ ρίχνετε το σπορέλαιο και γιαούρτι και τα χτυπάτε σε χαμηλή ταχύτητα να ενσωματωθούν. Προσθέτετε τα αυγά το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζετε το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα να ενσωματωθούν και αυτά. 
  3. Προσθέτετε το μείγμα σιμιγδαλιού σταδιακά, λίγο λίγο, συνεχίζοντας το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα,  μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Ρίχνετε το μείγμα στο βουτυρωμένο ταψί, ισιώνετε την επιφάνειά του και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λ. Το αφαιρείτε από το φούρνο και το αφήνετε στην άκρη μέχρι να κρυώσει καλά. 
  4. Για το σιρόπι: Σε μια κατσαρολίτσα, βάζετε τη ζάχαρη, το νερό και τη φλούδα λεμονιού και τα βράζετε σε μέτρια θερμοκρασία ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη για 3-4 λ περίπου από την ώρα βρασμού.
  5. Όταν κρυώσει η βάση του γλυκού τη τρυπάτε σε αρκετά μέρη με μια οδοντογλυφίδα, για να απορροφήσει καλά το σιρόπι. Σιροπιάζετε με το καυτό σιρόπι τη κρύα βάση και το αφήνετε στην άκρη να απορροφήσει καλά το σιρόπι.
  6. Για τη κρέμα: Γεμίζετε με γάλα ένα φλιτζάνι τσαγιού κατά 3/4, προσθέτετε το κορν φλάουρ το ανακατεύετε καλά να διαλυθεί το κορν φλάουρ και το αφήνετε στην άκρη. Ρίχνετε το υπόλοιπο γάλα σε μια κατσαρολίτσα μαζί με τη ζάχαρη και τα σιγοβράζετε, σε μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύοντας για να διαλυθεί η ζάχαρη και “κολλήσει” το γάλα στη βάση της κατσαρόλας.
  7. Μόλις ζεσταθεί πολύ καλά, προσθέτετε το υπόλοιπο γάλα με το κορν φλάουρ και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να έχετε μια πηχτή και λεία κρέμα. Αφαιρείτε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και με μια κουτάλα ρίχνετε τη κρέμα πάνω από τη σιροπιασμένη βάση. Στρώνετε ισομερώς την επιφάνεια και αφήστε το στην άκρη μέχρι να κρυώσει καλά η κρέμα. Μετά το πασπαλίζετε με μπόλικη κανέλα, το κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.



Sintayes.gr,

Συνταγή: Πολίτικο με αφράτη κρέμα