Πολέντα εύκολη και γρήγορη
Πολέντα η Ιταλική νοστιμιά… το πλούσιο φαγητό των φτωχών! Η πολέντα δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα χοντρόκοκκο αλεύρι καλαμποκιού που η υφή του μοιάζει με σιμιγδάλι Μια εύκολη και γρήγορη συνταγή (από εδώ) για να απολαύσετε μια εξαιρετικά θρεπτική και υγιεινή τροφή με λίγα λιπαρά και χωρίς γλουτένη, το τέλειο συνοδευτικό σαν κρεμώδη πουρέ ή μόλις παγώσει καλά μπορείτε να τη κόψετε σε κομμάτια και να τα τηγανίσετε σε μπόλικο σπορέλαιο ή να τα ψήσετε στο φούρνο σαν πατάτες.
Υλικά συνταγής
- 3 ½ φλ. τσαγιού ζωμό κότας
- 1/2 φλ. τσαγιού γάλα με λίγα λιπαρά (μπορείτε να παραλείψετε το γάλα και να βάλετε 4 φλ. ζωμό κότας)
- 1-2 κ.γ. αλάτι αυξομειώστε το αλάτι σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας
- 1 φλ. τσαγιού πολέντα
- 3 κ.σ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1/2 φλ. τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα + επιπλέον για γαρνίρισμα
Εκτέλεση συνταγής
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνετε το ζωμό κότας, το γάλα και αλάτι και μόλις πάρουν βράση αρχίζετε να ρίχνετε βροχηδόν τη πολέντα ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να διαλυθούν τυχόν σβόλοι. Μειώνετε τη θερμοκρασία στο χαμηλό και συνεχίζετε το σιγομαγείρεμα, ανακατεύοντας συχνά για 5 λ περίπου ή μέχρι να πήξει η πολέντα.
- Στη συνέχεια, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγομαγευρεύετε τη πολέντα για 25-30 λ επιπλέον ανακατεύοντας ανά 5-6 λ με τη ξύλινη κουτάλα. Η πολέντα σας θα είναι έτοιμη όταν οι κόκκοι της έχουν “σκάσει” και μαλακώσει καλά και όταν έχει χυλώσει και αποκτήσει μια κρεμώδη υφή.
- Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε στη πολέντα το βούτυρο και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει μερικώς το βούτυρο. Ρίχνετε και το τριμμένο τυρί και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει καλά το βούτυρο και το τυρί.
- Σκεπάζετε πάλι με το καπάκι τη κατσαρόλα και την αφήνετε για 5 λ να “σταθεί”. Μετά την ανακατεύετε πάλι, δοκιμάζετε στο αλάτι και διορθώνετε. Μεταφέρετε τη πολέντα σας καυτή σε μπολ σερβιρίσματος και από πάνω πασπαλίζετε 1-2 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα. Σερβίρετε και καταναλώστε άμεσα καυτή τη πολέντα σας χωρίς να την αφήνετε να κρυώσει γιατί θα σφίξει πολύ.
Για ψητή πολέντα: Βγάζετε τη πολέντα από το ψυγείο που την έχετε αφήσει 1 ώρα να παγώσει, τη κόβετε σε στικς πάχους 1 εκ. και τις ψήνετε αλειμμένες με λάδι για να μη κολήσουν σε σχάρα σε προθερμασμένο σε μέτρια φωτιά φούρνο ή σε προθερμασμένο σε μέτρια φωτιά σχαροτήγανο για 2 λ περίπου από κάθε πλευρά ή μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα. Τις σερβίρετε αμέσως.
22/02/2019
www.sintayes.gr,
Συνταγή: Πολέντα εύκολη και γρήγορη
Tags: κατσαρόλας ορεκτικά πολέντα συνταγές