Πολέντα εύκολη και γρήγορη

Πολέντα εύκολη και γρήγορη

Πολέντα η Ιταλική νοστιμιά… το πλούσιο φαγητό των φτωχών!  Η πολέντα δεν είναι τίποτα άλλο  παρά ένα χοντρόκοκκο αλεύρι καλαμποκιού που η υφή του μοιάζει με σιμιγδάλι Μια εύκολη και γρήγορη συνταγή (από εδώ) για να απολαύσετε μια εξαιρετικά θρεπτική και υγιεινή τροφή με λίγα λιπαρά και χωρίς γλουτένη, το τέλειο συνοδευτικό σαν κρεμώδη πουρέ ή μόλις παγώσει καλά μπορείτε να τη κόψετε σε κομμάτια και να τα τηγανίσετε σε μπόλικο σπορέλαιο ή να τα ψήσετε στο φούρνο σαν πατάτες.

Υλικά συνταγής

  • 3 ½ φλ. τσαγιού ζωμό κότας
  • 1/2 φλ. τσαγιού γάλα με λίγα λιπαρά (μπορείτε να παραλείψετε το γάλα και να βάλετε 4 φλ. ζωμό κότας)
  • 1-2 κ.γ. αλάτι αυξομειώστε το αλάτι σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας
  • 1 φλ. τσαγιού πολέντα
  • 3 κ.σ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/2 φλ. τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα + επιπλέον για γαρνίρισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνετε το ζωμό κότας, το γάλα και αλάτι και μόλις πάρουν βράση αρχίζετε να ρίχνετε βροχηδόν τη πολέντα ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να διαλυθούν τυχόν σβόλοι. Μειώνετε τη θερμοκρασία στο χαμηλό και συνεχίζετε το σιγομαγείρεμα, ανακατεύοντας συχνά για 5 λ περίπου ή μέχρι να πήξει η πολέντα.
  2. Στη συνέχεια, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγομαγευρεύετε τη πολέντα για 25-30 λ επιπλέον ανακατεύοντας ανά 5-6 λ με τη ξύλινη κουτάλα. Η πολέντα σας θα είναι έτοιμη όταν οι κόκκοι της έχουν “σκάσει” και μαλακώσει καλά και όταν έχει χυλώσει και αποκτήσει μια κρεμώδη υφή.
  3. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε στη πολέντα το βούτυρο και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει μερικώς το βούτυρο. Ρίχνετε και το τριμμένο τυρί και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει καλά το βούτυρο και το τυρί.
  4. Σκεπάζετε πάλι με το καπάκι τη κατσαρόλα και την αφήνετε για 5 λ να “σταθεί”. Μετά την ανακατεύετε πάλι, δοκιμάζετε στο αλάτι και διορθώνετε. Μεταφέρετε τη πολέντα σας καυτή σε μπολ σερβιρίσματος και από πάνω πασπαλίζετε 1-2 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα. Σερβίρετε και καταναλώστε άμεσα καυτή τη πολέντα σας χωρίς να την αφήνετε να κρυώσει γιατί θα σφίξει πολύ.

Για τηγανιτή πολέντα: Μεταφέρετε τη πολέντα σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα, ισιώνετε την επιφάνειά της, την αφήνετε αρχικά για 30 λ σε θερμοκρασία δωματίου να κρυώσει και μετά τη βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα μέχρι να σφίξει πολύ καλά. Αναποδογυρίζετε το ταψάκι σε πάγκο εργασίας και κόβετε τη πολέντα σε κομμάτια κύβους 3 εκ. ή στικς 1 επί 7-8 εκ. περίπου.
Ζεσταίνετε λίγο σπορέλαιο σε μέτρια φωτιά, και τηγανίζετε τα κομμάτια πολέντας 3 λ από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν καλά. Συνεχίζετε το τηγάνισμα με την ίδια διαδικασία μέχρι να τηγανίσετε όλα τα κομμάτια πολέντας, προσθέτοντας σε κάθε δόση και 1-2 κ.σ. επιπλέον σπορέλαιο. Τις μεταφέρετε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί να “στραγγίξουν” το επιπλέον λάδι.

Για ψητή πολέντα: Βγάζετε τη πολέντα από το ψυγείο που την έχετε αφήσει 1 ώρα να παγώσει, τη κόβετε σε στικς πάχους 1 εκ. και τις ψήνετε αλειμμένες με λάδι για να μη κολήσουν  σε σχάρα σε προθερμασμένο σε μέτρια φωτιά φούρνο ή σε προθερμασμένο σε μέτρια φωτιά σχαροτήγανο για 2 λ περίπου από κάθε πλευρά ή μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα. Τις σερβίρετε αμέσως. 

   Photo No.1   Photo No.2



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Πολέντα εύκολη και γρήγορη

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.