Πιτάκια με σπανάκι και φέτα

Πιτάκια με σπανάκι και φέτα

Πεντανόστιμα πιτάκια, με σπιτικό φύλλο, γέμιση με σπανάκι και τυρί φέτα μεγέθους και σχεδίου επιλογής σας. Μια συνταγή (από εδώ) για να απολαύσετε ένα αγαπημένο, υγιεινό, ορεκτικό ή σνακ ή συνοδευτικό με τα ψητά σας, για το σχολείο, την εκδρομή, για την οικογένεια ή τους καλεσμένους σας. 

Υλικά συνταγής

  • 1 δόση ζύμη για σπιτικό φύλλο (βλέπε συνταγή εδώ)
  • 550 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο, πλυμένο, ψιλοκομμένο
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 4 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1/3 ματσάκι ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο 
  • 3 κ.σ. σιμιγδάλι ή φρυγανιά τριμμένη
  • 400 γρ. τυρί φέτα, ψιλοθρυμματισμένη
  • 1 αυγό για τη γέμιση χτυπημένο + 1 αυγό χτυπημένο με λίγο νερό για άλειμμα 
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Ξεκινάτε με τη παρασκευή της ζύμης φύλλου. Εν τω μεταξύ όση ώρα “ξεκουράζετε” η ζύμη φτιάχνετε τη γέμιση. Καθαρίζετε, πλένετε το σπανάκι και τον άνηθο, τα ψιλοκόβετε και τα αφήνετε σε σουρωτήρι. Ψιλοκόβετε το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Σε μια ρηχή φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το ξερό και φρέσκα κρεμμυδάκια για 2 λ.
  2. Προσθέτετε το σπανάκι μαζί με τον άνηθο και συνεχίζετε το σοτάρισμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια και “μαραθεί” το σπανάκι. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε το μείγμα στην άκρη να κρυώσει για 15 λ περίπου.
  3. Μετά ρίχνετε το σιμιγδάλι ή τη τριμμένη φρυγανιά, τη θρυμματισμένη, με τα χέρια σας φέτα, πιπέρι και αν απαιτείται (λόγω της φέτας) μετά από δοκιμή  1-2 πρέζες αλάτι. Προσθέτετε το χτυπημένο αυγό και ανακατεύετε να αναμιχθούν καλά τα υλικά σας. Αφήνετε τη γέμιση στην άκρη και ανοίγετε σε φύλλο τη ζύμη σας. 
  4. Αν θέλετε να φτιάξετε πιτάκια “μισοφέγγαρο΄ με τη βοήθεια ενός κουπάτ ή με ένα μικρό πιατάκι, κόβετε στο φύλλο κύκλους 8 εκ. περίπου. Με ένα κουτάλι της σούπας παίρνετε γέμιση και τη τοποθετείτε πάνω στη ζυμάρι. Με ένα βρεγμένο πινέλο αλείφετε γύρω γύρω το ζυμάρι για να κολλήσει και το “κλείνετε” στη μέση. Στις άκρες που θα κλείσει το πιέζετε με ένα πιρούνι.
  5. Μεταφέρετε τα πιτάκια σας σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και με ένα πινέλο τα αλείφετε με το χτυπημένο αυγό μαζί με νερό. Τα ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 25 λ περίπου ή μέχρι να ψηθεί καλά και ροδοκοκκινίσει το φύλλο. 
  6. Σημείωση: Ανάλογα με το πάχος του φύλλων που ανοίξατε μπορεί να σας περισσέψει ζύμη. Σε αυτή τη περίπτωση τη βάζετε στο ψυγείο ή τη κατάψυξη όπως αναφέρεται στη σχετική  συνταγή.
  7. Αν φτιάξετε πιτάκια “κορμός” ανοίγετε φύλλο ζύμης σε μακρόστενο σχήμα, απλώνετε γέμιση στο κέντρο του και τον “σκεπάζετε” όπως στις πιο κάτω φωτογραφίες. Φροντίστε κατά το δίπλωμα να μη βάλετε διπλή ζύμη, τη μια πάνω στην άλλη, γιατί δεν θα ψηθεί καλά.
  8. Μεταφέρετε τις πίτες “κορμούς” στο στρωμένο με λαδόκολα ταψί και με μια οδοντογλυφίδα κάνετε μερικές τρύπες στην επιφάνειά τους για να φεύγει ο αέρας. Τις αλείφετε με το χτυπημένο αυγό με το νερό και το ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 45 λ περίπου ή μέχρι να ψηθεί καλά και ροδοκοκκινίσει το φύλλο. 



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Πιτάκια με σπανάκι και φέτα

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.